Μαΐου 29, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΙΙΙ

Άμεση η αντίδραση του ΕΟΦ μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε. Με σημερινή ανακοίνωση του, μας καθησυχάζει!


Περιεκτικότητα χαλκού στο παιδικό τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς PEDIASURE

Μετά από δημοσιεύματα που αφορούν την περιεκτικότητα χαλκού στο PEDIASURE και πιθανή συσχέτισή του με παρενέργειες, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι:
Πρόκειται για τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και όχι για κοινό βρεφικό γάλα, που χρησιμοποιείται για παιδιά άνω του ενός έτους με δυσκολίες στη διατροφή τους και για ανάρρωση από ασθένειες.
Χορηγείται μόνο από νοσοκομεία και φαρμακεία υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η σύνθεση του ανωτέρω προϊόντος (περιλαμβανομένου του χαλκού) είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που καθορίζονται από κοινοτικές οδηγίες και τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα επιτρεπτά όρια των ανόργανων ουσιών (ιχνοστοιχείων) που προστίθενται στα διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, αναφέρονται στην Κοινοτική Οδηγία 1999/21/ΕΚ. Τα όρια για τον χαλκό είναι ανά Kcal 60-500μg για παιδιά 1 έως 10 ετών.
O χαλκός είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου και είναι απαραίτητος για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή οστεοπόρωση. Κύριες πηγές χαλκού στη διατροφή του ανθρώπου είναι τα θαλασσινά, εντόσθια, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί άλλα ανάλογα περιστατικά, από τη χρήση του προϊόντος.
Τονίζεται ότι η ορθή χρήση των προϊόντων της κατηγορίας αυτής διασφαλίζεται μόνο με ιατρική παρακολούθηση, ώστε να καθορίζεται η ορθή δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κάποια σχόλια:
1. Το ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανισθεί ανάλογα περιστατικά, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η παρούσα ή μελλοντική εμφάνιση τους. Μπορεί ναι, μπορεί όχι.
2. Αντιγράφουμε από την ετικέττα που υπάρχει στο σκεύασμα: " Πλήρης ισορροπημένη διατροφή για παιδιά 1-10 ετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποκλειστική ή συμπληρωματική πηγή διατροφής για επίτευξη κανονικών ρυθμών ανάπτυξης για παιδιά 1-10 ετών. Πρέπει να χρησιμοποιείται υπό ιατρική παρακολούθηση."

Δεν υπάρχουν σχόλια: