Στην Παιδιατρική Κλινική του ΝΕΠΘ νοσηλεύεται ένα 5χρονο παιδί για μηνιγγίτιδα από H. influenzae type b.
Η πρώτη σκέψη για τον ασθενή αυτόν ήταν ότι επρόκειτο για μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα λόγω και της καλής κατάστασης του. Ωστόσο, η καλλιέργεια έδειξε άλλο.
Tο σημαντικό είναι ότι ο ασθενής είχε εμβολιαστεί πλήρως για το συγκεκριμένο παθογόνο. Βέβαια κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου είχε ουσιαστικά εξαφανίσει το νόσημα.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν κρούσματα από τύπους πλην του b. Αν αρχίσουν να εμφανίζονται και κρούσματα από τον b, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την εμβολιαστική τακτική μας και να προσθέσουμε ακόμη μία δόση εμβολίου και για τον αιμόφιλο. Κάτι που θεωρούσαμε πιθανό ή και αναγκαίο εδώ και πολλά χρόνια.
Να σημειωθεί ότι σε παιδιά υψηλού κινδύνου, η επαναληπτική αυτή δόση έχει ήδη προστεθεί.
Μήπως όμως πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο τι γίνεται και με τα πολυδύναμα εμβόλια; Για τον αιμόφιλο και την ηπατίτιδα Β έχουν ήδη διατυπωθεί οι απόψεις για την όχι τόσο καλή επιμέρους αντισωματική απάντηση. Την κλινική σημασία όμως θα τη δούμε μελλοντικά.
Στα πολυσακχαριδικά εμβόλια μάλλον δεν είναι εφικτή η προσθήκη άλλων οροτύπων γιατί δεν θα μπορεί να υπάρξει καλή απάντηση. Το ίδιο συζητείται (χωρίς να έχει διευκρινισθεί πλήρως) και για το εμβόλιο κατά του HPV.
Μήπως από το ένα άκρο (τα μονοδύναμα) φτάνουμε σιγά-σιγά στο άλλο άκρο (τα πολύ πολυδύναμα);
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου