Δεκεμβρίου 31, 2017

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο χρόνος τελειώνει...

Δυστυχώς όμως, οι πόλεμοι συνεχίζονται, ο πρόσφυγες επιμένουν, η κρίση δεν υποχωρεί. Οι λίγοι βγάζουν πολλά και οι πολλοί λίγα.

Ο κόσμος δεν θα βελτιωθεί αν οι άνθρωποι δεν ενστερνισθούν ένα πράγμα, την αγάπη. Όλοι είναι περιχαρακωμένοι στον εαυτό τους και μέχρι εκεί επεκτείνεται ο μικρόκοσμος τους.  Άνθρωποι που  δεν μπορούν να αγαπήσουν και δεν είναι ικανοί να αγαπηθούν είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά.  Και η μοναξιά, όπως όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε, είναι ανελέητη.

Η αγάπη είναι αυτή που σώζει, αυτή που υπερβαίνει κάθε όριο, κάθε νόμο, της φύσης ή των ανθρώπων.  Είναι αυτή που μπορεί να απαλύνει και να λειάνει τα πάντα.

Ας ευχηθούμε να έρθει  η αγάπη αυτή σε όλους.

Ας ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για όλους.




ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσο πιο ενωρίς μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινές τροφές τόσο το καλύτερο. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσουν τις συνήθειες αυτές και στο μέλλον. 

MedlinePlus 28-12-2017


Δεκεμβρίου 30, 2017

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα επιδεινώνεται όταν τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα.

MedlinePlus  28-12-2017


ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ακόμη και στις ΗΠΑ όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια, η πλειονότητα των ιδρυμάτων μακροχρόνιας φροντίδας δεν τηρεί αυστηρά τα βασικά μέτρα πρόληψης από λοιμώξεις. Δηλ. πλύσιμο χεριών, απομόνωση πασχόντων με μεταδοτικές νόσους, απομάκρυνση νοσηλευτικού προσωπικού που τυχόν νοσεί. Αποτέλεσμα, να είναι αυξημένη η συχνότητα των λοιμώξεων σε τέτοια ιδρύματα.

Medscape, 28-12-2017


Δεκεμβρίου 29, 2017

ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της νεφρικής λειτουργίας. Τώρα μαθαίνουμε το αντίθετο.  Υπάρχουσα διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η αυξημένη ουρία έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη αντοχή της ινσουλίνης και μειωμένη απέκκριση της.

MedlinePlus  26-12-2017

ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ


Συνήθως εκδηλώνεται 10-30 ημέρες μετά την έναρξη του φαρμάκου και υποχωρεί 1-3 εβδομάδες μετά τη διακοπή του.

Tarascon, Primary Care Pocketbook,
4th Edition, 2016


Δεκεμβρίου 26, 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑ

Παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, κοιμούνται καλύτερα, μεγαλώνουν καλύτερα και είναι πιο έξυπνα από τα άλλα παιδιά.
Αυτό λένε Κινέζοι ερευνητές.

Scientific Reports,
Dec. 21, 2017, online





Δεκεμβρίου 24, 2017

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πάντα στις γιορτές νοιώθουμε την ανάγκη να χαρίσουμε ένα δώρο στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνήθως μάλιστα πιστεύουμε ότι ένα ακριβό δώρο είναι εκείνο που θα δείξει περισσότερο τα συναισθήματα μας. Όμως δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος έχει πιο πολύ ανάγκη την παρουσία του άλλου, παρά το βαρύ κόστος ενός δώρου. Ένας καλός λόγος, μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα τρυφερό είναι ανεκτίμητα δώρα. Είναι μικρές πράξεις ευγένειας  και αγάπης  που αξίζουν και ζεσταίνουν όσο τίποτε άλλο σ΄αυτή την παγωνιά των καιρών μας.  

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Δεκεμβρίου 22, 2017

ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ - ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Υποτροπιάζουσες ελάσσονες λοιμώξεις και ειδικά από Salmonella enterica Typhimurium που συνήθως αυτοϊώνται, μπορεί να προκαλέσουν έντονη φλεγμονώδη αντίδραση σε πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή ν. του Crohn. 
Αυτά πειραματικώς.


Science  22 Dec 2017: Vol. 358, Issue 6370, eaao5610
DOI: 10.1126/science.aao5610


ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΘΗΛΩΜΑΤΩΣΗ

Ανακοινώθηκε μελέτη από την Αυστραλία που δείχνει ότι η υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση μειώθηκε από  0.16 ανά 100.000 το 2012, σε 0.02 ανά 100.000 το 2016.

Η νόσος είναι σπάνια, αλλά με νοσηρότητα και θνητότητα και οφείλεται στον HPV.

Να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία γίνεται εδώ και χρόνια μαζικός εμβολιασμός κατά του HPV και η μείωση αυτή αποδίδεται ακριβώς στον εμβολιασμό.  Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση διεθνώς που δείχνει μείωση της νόσου λόγω εμβολιασμού. 

J Infect Dis. 2017;doi:10.1093/infdis/jix498,499




Δεκεμβρίου 19, 2017

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

Δυο χάπια για εντερική παρασίτωση μπορεί να κοστίζουν $ 0,04 (4 cents). Ή $400. Εξαρτάται που ζει κανείς. 

Έτσι, 2 χάπια albendazole στην Τανζανία 4 cents. Tα ίδια (μα τα ίδια) 2 χάπια στις ΗΠΑ, μόλις  $400 (!!!) .

Εξίσου υψηλές τιμές στις ΗΠΑ έχουν και άλλα παρόμοια φάρμακα: α) Praziquantel, περίπου $525  για 6 χάπια των 600 mg, β) miltefosine, συσκευασία 2 δισκίων - $685 το κάθε χάπι, γ) Daraprim, 4 χάπια των 25 mg, κοστίζουν ~ $ 3000,  δ) Mebendazole, $369.

Φάρμακα λοιπόν για "ξεχασμένα" τροπικά νοσήματα (που όμως υφίστανται και στις ΗΠΑ) είναι πανάκριβα. Αυτό κατά μερικούς αποδίδεται στο ότι δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου τιμών στις ΗΠΑ.  


 GHN 13-12-2017


Δεκεμβρίου 17, 2017

TA "ΑΓΑΘΑ" ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ενώ η χολέρα άρχισε να υποχωρεί ελαφρώς στην Υεμένη, φαίνεται ότι ξεσπάει επιδημία διφθερίτιδας.

Και το εμπόριο όπλων καλά κρατεί. Όμορφος κόσμος!


GHN, 13-12-2017


Δεκεμβρίου 14, 2017

ΛΟΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

Ποιο είναι το ισχυρό φύλο όταν ο άνθρωπος αρρωσταίνει;  Φαίνεται ότι και στον τομέα αυτό υπερισχύουν οι γυναίκες.

Μελέτες για αναπνευστικές λοιμώξεις και ιδιαίτερα για τη γρίπη έδειξαν ότι οι άνδρες προσβάλλονται χειρότερα από ότι οι γυναίκες. Οι άνδρες έχουν ασθενέστερο ανοσιακό σύστημα, είναι συνεπώς πιο ευαίσθητοι, τα συμπτώματα είναι βαρύτερα και διαρκούν περισσότερο, ενώ συχνότερες είναι και οι επιπλοκές. Επίσης η συχνότητα νοσηλείας είναι μεγαλύτερη στους άνδρες. Τέλος, και στην πρόληψη υπερτερούν οι γυναίκες μιας και εμφανίζουν ισχυρότερη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο της γρίπης. Μάλιστα σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται ο όρος "man flu" (ανδρική γρίπη) για να τονίσει ακριβώς τις διαφορές μεταξύ των φύλων. 

Όποιος λοιπόν μιλά για ασθενές φύλο, μάλλον λανθάνει.

BMJ, December 11 2017

Δεκεμβρίου 12, 2017

ΠΟΙΗΣΗ - 27


ελπιδες και μνημες

Στο βάθος του χρόνου 
κοιτώντας
Οι μνήμες χορεύουν
Αναζητώντας τα λάθη
Ψάχνοντας τα σωστά
Ονειρευόμενες το μέλλον
   Ελπίζοντας καρτερικά ...   

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ;

Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι το εμβόλιο γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό;

Πότε θα καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να επιμένουν για σχεδόν υποχρεωτική χρήση του;

Μελέτες λένε ότι το τρέχον εμβόλιο, είχε αποτελεσματικότητα 10% για τη γρίπη Α στο νότιο ημισφαίριο. Θα είναι άραγε η συμπεριφορά του διαφορετική στο βόρειο ημισφαίριο όπου ήδη άρχισε η γρίπη;

Οι ειδικοί περί την γρίπη λένε επίσης, ότι ακόμη κι αν τα στελέχη του εμβολίου ταιριάζουν πολύ με αυτά του ιού που κυκλοφορεί σε δεδομένη χρονιά, ακόμη και τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται μεταξύ 40 έως 60%.  Πολύ κάτω δηλ. από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Βέβαια, ειδικά οι αμερικανοί, επιμένουν ότι παρόλα τα μειονεκτήματα καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο εφόσον η συχνότητα της γρίπης δείχνει να αυξάνει. Αυτό είναι μια άποψη που δεν είναι αναγκαία αποδεκτή ή υποχρεωτική. Οι αμερικανοί λένε πολλά. Αν ακολουθήσουμε όλα τα guidelines τους θα πρέπει να παίρνουμε π.χ., αντιϋπερτασικά και στατίνες σχεδόν από μόλις γεννηθούμε. Φαντάζει υπερβολικό, αλλά δείχνει ακριβώς την υπέρβαση κάθε μέτρου που ακολουθεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καλό είναι να μην υιοθετούμε άκριτα όλες αυτές τις αποφάσεις.

Θα πω μάλιστα ένα παράδειγμα άσχετο με το εμβόλιο, αλλά ενδεικτικό κάποιας νοοτροπίας: άτομο ηλικίας 67 χρ. πηγαίνει σε έναν καλό παθολόγο για έλεγχο. Δεν του βρίσκει τίποτε ο γιατρός, δεν έχει υπέρταση, δεν έχει διαβήτη, δεν καπνίζει, δεν έχει καρδιοπάθεια, τίποτε. Ο γιατρός όμως του δίνει συνταγή για στατίνη. Ο "ασθενής" του λέει ότι δεν έχει αυξημένη χοληστερίνη ούτε τριγλυκερίδια κλπ. Γιατρέ μου, η χοληστερίνη μου είναι μονίμως 125-130, χωρίς χάπια φυσικά. Ο γιατρός  κομπιάζει λίγο, αλλά στη συνέχεια του λέει αποφασιστικά: δεν έχει σημασία, τα guidelines λένε ότι μετά τα 60 όλοι πρέπει να παίρνουν στατίνες !!! Το περιστατικό, όσο και να μην το πιστεύετε, είναι αληθινό. Είναι η προσήλωση στη θεωρία και όχι στον ασθενή.

Αν και δεν είναι παρόμοιες οι καταστάσεις (στατίνη-εμβόλιο) δείχνουν την περιρρέουσα νοοτροπία.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι καλό είναι ο κόσμος να λαμβάνει τα γενικά μέτρα προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού και να μην εναποθέτει την πρόληψη μόνο στο συγκεκριμένο εμβόλιο.


Νew Engl J Med / November 29, 2017DOI: 10.1056/NEJMp1714916
ΜΜWR / December 8, 2017 / 66(48);1318–1326
Medscape / December 11, 2017



Δεκεμβρίου 11, 2017

ΠΑΦΟΣ


Βρέθηκα ξανά για λίγο (για ένα συνέδριο) στην όμορφη Πάφο, μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, με υψηλά ποσοστά τουρισμού και με την παραδοσιακή φιλοξενία των Κυπρίων.
  
Από τη θέση αυτή θα ήθελα να δώσω και δημοσίως συγχαρητήρια στους οργανωτές του ιατρικού συνεδρίου. Τόσο για την οργάνωση όσο και για το επίπεδο των ομιλιών. Πραγματικά υψηλό επίπεδο, που σου κέντριζε το ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις  έστω κι αν οι ομιλίες ήταν άλλων ειδικοτήτων.

Σημαντικό επίσης ήταν το ότι υπήρχε διαθέσιμος χρόνος για συζήτηση. Αυτό λείπει από τα περισσότερα συνέδρια. Οι οργανωτές συνήθως τα «μπουκώνουν» με ομιλητές, οι ακροατές ακούν τη δεδομένη ομιλία και ο προεδρεύων λέει «χρόνος για μία ή δύο ερωτήσεις». Ε, αυτό είναι λάθος. Άμα είναι να ακούσουμε την ανάγνωση ακόμη ενός μαθήματος, καθόμαστε και στο σπίτι μας και το διαβάζουμε από το βιβλίο. Οι ομιλίες πρέπει να αναπνέουν. Και η αναπνοή τους είναι η συζήτηση. Εξάλλου εκεί φαίνεται η γνώση και ικανότητα ενός ομιλητή. Στη συζήτηση. Όχι στην αποστήθιση. Οι φίλοι Κύπριοι το αντελήφθησαν και το εφάρμοσαν. Με άριστο αποτέλεσμα.


ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Η κατανάλωση για 6 μήνες γιαουρτιού που φτιάχνεται στο σπίτι, οδήγησε σε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων σε άτομα που έπασχαν από ευερέθιστο έντερο. Το καλό αποτέλεσμα αποδόθηκε σε ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. 

Medscape, 07-12-2017


Δεκεμβρίου 09, 2017

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Στα κύτταρα του εμβρύου γίνονται δεκάδες δεκάδων ελάσσονες μεταλλάξεις γονιδίων από πολύ νωρίς. Σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Είναι ενδιαφέρον να ευρεθεί το τι ρόλο παίζουν οι μεταλλάξεις αυτές μελλοντικά και ίσως ο τρόπος να ελεγχθούν ή να περιορισθούν.

Science 07-12-2017 


Δεκεμβρίου 07, 2017

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ



                                                                                                                                                                                      
Streptococcus pneumoniae είναι το τέταρτο πιο συχνό μικροβιακό αίτιο θανάτου από λοιμώξεις. 

WHO / OUP 05-12-2017



Δεκεμβρίου 05, 2017

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ

Άλλη μια έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μικρόβια του στόματος ατόμων με περιοδοντίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. 

Σημαντική είναι λοιπόν η αυστηρή στοματική υγιεινή. Θα έλεγα από πολύ μικρή ηλικία.

MedlinePlus/Healthday, 01-12-2018


Δεκεμβρίου 04, 2017

ΦΥΣΗ



Παίζοντας με την ομίχλη. 
///
Κάπου στη Θράκη.  



Δεκεμβρίου 02, 2017

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

Τέσσερα σημεία είναι αυτά που βοηθούν στη διάγνωση πνευμονίας λέει μια πρόσφατη μελέτη. 

- πυρετός  37.8ο C και πάνω
- ταχυκαρδία  100 σφύξεις και πάνω / λεπτό 
- ρόγχοι κατά την ακρόαση
- κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95%

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν την προγνωστική ακρίβεια των στοιχείων αυτών και λένε ότι αν τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε άτομα με 1 ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία τότε θα περιορισθεί γενικώς η χρήση των αντιβιοτικών.


Βέβαια, η προτροπή για αντιβίωση με έστω και ένα σημείο δεν είναι και τόσο ασφαλής και σίγουρη.  Το μείον της μελέτης είναι ότι δεν είχαν ικανό αριθμό ακτινογραφιών για να πιστοποιηθούν τα ευρήματα. Νομίζω ότι ο συνδυασμός των παραπάνω ευρημάτων και η συσχέτιση τους με την κλινική εικόνα είναι αυτό που θα βαρύνει περισσότερο για τη διάγνωση.
Η εμφάνιση του ασθενούς, η κλινική του εικόνα, το πως φαίνεται ο ασθενής, είναι το κυριότερο καθοδηγητικό σημείο για τις περισσότερες παθήσεις.


Νοεμβρίου 30, 2017

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Τα αλλεργιογόνα είναι παντού. Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στις ΗΠΑ στο εσωτερικό κατοικιών, έδειξε ότι το 90% των σπιτιών είχαν 3 ή περισσότερα ανιχνεύσιμα αλλεργιογόνα και το 73% είχε τουλάχιστον 1 αλλεργιογόνο σε αυξημένα επίπεδα. 
J Allergy Clin Immunol November 30, 2017

Νοεμβρίου 29, 2017

HIV - ΛΟΙΜΩΞΗ


H Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή του κόσμου όπου ανακοινώθηκε αύξηση νέων HIV-λοιμώξεων. Περίπου 160.000+  νέες περιπτώσεις το 2016, με βάση τα στοιχεία ECDC και WHO. Το 80% στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.

GHN News 28-11-2017



Νοεμβρίου 27, 2017

ΠΕΡΙ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Διαδικτυακή εκπαίδευση σε έγκυρο ιατρικό site. Αναρτήθηκε προ ημερών.
Πως να πεισθούμε να χορηγήσουμε ...

H ενέργεια χαρακτηρίζεται ως «ανεξάρτητη εκπαιδευτική δραστηριότητα υποστηριζόμενη από την εταιρεία …».

Διαβάστε και τις οικονομικές σχέσεις των ομιλητών με εταιρείες. 

Τώρα εμείς ας πιστέψουμε ό,τι μας λένε οι ομιλητές μιας και όλα είναι τόσο ανεξάρτητα !!!

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
1…has disclosed the following relevant financial relationships:
Served as an advisor or consultant for: Novavax, Inc.; Protein Sciences Corporation; Roche; Viroclinics Biosciences
Served as a speaker or a member of a speakers bureau for: GlaxoSmithKline; Novavax, Inc.; Protein Sciences Corporation
Received grants for clinical research from: Artemis One Health Research Foundation
Owns stock, stock options, or bonds from: Protein Sciences Corporation
-----------------------------------------
2…has disclosed the following relevant financial relationships:
Served as a speaker or a member of a speakers
bureau for: AstraZeneca
------------------------------------------
3…has disclosed the following relevant financial relationships:
Served as an advisor or consultant for: Sanofi Pasteur; Seqirus; Valneva
Served as a speaker or a member of a speakers bureau for: AstraZeneca; Pfizer; Seqirus
-------------------------------------------
4…has disclosed the following relevant financial relationships:
Served as an advisor or consultant for: GSK; Novavax
Served as a speaker or a member of a speakers bureau for: Sanofi Pasteur; Sanofi Pasteur MSD




Νοεμβρίου 24, 2017

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ - ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ

Ασθενείς με διαβητικό πόδι που έχει επιμολυνθεί χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση από ειδικούς. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόγνωση είναι κακή. 

Diabetic Medicine, November 20 2017


Νοεμβρίου 22, 2017

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ HPV - ΠΩΣ;

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο μεμονωμένος έλεγχος του HPV με την αντίστοιχη δοκιμασία δίνει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με τον συνδυασμένο έλεγχο του HPV συν τον κυτταρολογικό έλεγχο. 

J Natl Cancer Inst. Published online November 14, 2017


Νομίζω είναι λίγο νωρίς να αποδεχθεί η ιατρική κοινότητα την κατάργηση του Pap test.


Νοεμβρίου 21, 2017

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΡΙΕΣ








Μήπως σε λάθος κατεύθυνση η διαμαρτυρία των ιατρικών συλλόγων;

Πως να αντέξει ο καημένος ο παιδίατρος;

Μήπως αυτός υφίσταται την παρενόχληση;  

Νοεμβρίου 20, 2017

ΗPV - ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑΣ

Δύο μελέτες με  το ίδιο περίπου θέμα, τη συχνότητα της HPV λοίμωξης στο στόμα.
Στις 17-10-2017 η μία (Ann Intern Med)  και στις 19-10-2017 η άλλη (Ann Oncol).

Και οι δύο λένε κάποια ποσοστά συχνότητας - υψηλότερα η μία, χαμηλότερα η άλλη (11. 5% και 3.5%).  Συμφωνούν και οι δύο ότι συχνότερη είναι η λοίμωξη στους άνδρες και ότι πρέπει να συνυπάρχουν και κάμποσοι άλλοι παράγοντες για να αποικισθεί ο άνδρας με επικίνδυνους ορότυπους του HPV. Η μία όμως μελέτη σταματά εκεί αναγνωρίζοντας απλώς τη συχνότητα, χωρίς να διερευνά τι θα γίνει περαιτέρω. Η άλλη μελέτη προχωρά και λέει ότι το τελικό ποσοστό δια βίου που θα οδηγηθεί σε καρκίνο του στοματοφάρυγγα είναι 37 περιπτώσεις ανά 10.000 για τους άνδρες. Δηλ. 0.37%.

Μεγάλη η γενική συχνότητα (την οποία και συνήθως επικαλούνται οι ειδικοί), μικρή όμως η συχνότητα της δυσμενούς εξέλιξης. Βέβαια σε άλλες μελέτες υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά και η ουσία είναι ότι μελετώντας τις μελέτες πολλές φορές δυσκολεύεται κανείς να καταλήξει σε συμπεράσματα. Απλά διότι χρειάζεται πληθώρα μελετών και δη ανεξάρτητων για να εξαχθούν σωστά και οριστικά συμπεράσματα.  



Νοεμβρίου 18, 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ

Παρακολούθησα μια ομιλία σήμερα, πράγματι ενδιαφέρουσα. Η ομιλία απευθυνόταν σε μη ιατρικό κοινό. Συνεπώς έπρεπε να είναι κατανοητή, απλά δοσμένη και με λίγα μόνο στοιχεία ανά διαφάνεια.

Η ομιλήτρια καλή, πλην όμως δογματική, με ιατρικές διαφάνειες και δυστυχώς πολλές από αυτές εις την αγγλική! Κάτι μη αποδεκτό ούτε σε ιατρικά συνέδρια, η συνάδελφος το έπραξε σε κοινό με μέση και κάτω ίσως μόρφωση.

Νομίζω ότι οι γιατροί θα πρέπει να το αποφεύγουμε αυτό. Είναι προσβολή στην ίδια τη γλώσσα μας. Είμαστε στην πατρίδα μας, μιλάμε σε κοινό και χρησιμοποιούμε ξενόγλωσσες διαφάνειες. Πλην της απαξίωσης του ακροατηρίου αυτό δείχνει και μία έπαρση του ομιλητή. Πολλές φορές χωρίς να το αξίζει.

Απλά όταν αναλαμβάνει κανείς μια ομιλία πρέπει να σέβεται το ακροατήριο και να ασχολείται λίγο παραπάνω με την επεξεργασία της ομιλίας.


Νοεμβρίου 16, 2017

ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΥΡΩΝ

Βλέννη στα ούρα, σε αρκετή ποσότητα. Τι μπορεί να σημαίνει;

  • Ουρολοίμωξη
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
  • Ουρολιθίαση
  • Ευερέθιστο έντερο
  • Καρκίνος κύστεως

MedlinePlus 06-11-2017



Νοεμβρίου 13, 2017

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ένα νέο φάρμακο, η Canakinumab που είναι μονοκλωνικό αντίσωμα (human anti-IL-1β monoclonal antibody) και που αρχικά είχε στόχο αυτοάνοσα νοσήματα, βρέθηκε ότι μειώνει το ποσοστό καρδιακών επεισοδίων σε υψηλού κινδύνου άτομα και ότι περιορίζει την εξέλιξη του καρκίνου πνεύμονα. 

Ωστόσο, το φάρμακο έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η αύξηση του κινδύνου θανάτου από λοιμώξεις.


Science  10 Nov 2017: Vol. 358, Issue 6364, pp. 759-760



Νοεμβρίου 10, 2017

ΟΤΑΝ ΜΑΛΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Από το HEALTHMAG
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Παρέμβαση του ΙΣΘ ζητούν οι παιδίατροι για δηλώσεις απαξίωσης των εμβολίων από παθολόγο.
 Πιστεύει κανείς ότι όταν εμφανίζονται τέτοια κείμενα στο διαδίκτυο, ωφελούνται τα εμβόλια; Όχι φυσικά. Τέτοια θέλει το αντιεμβολιαστικό κίνημα για να φουντώνει. Κάποιοι να κυνηγάνε κάποιους άλλους. Και να λέει ο κόσμος: είδατε; οι γιατροί δεν τα βρίσκουν ούτε μεταξύ τους.
Ας σταματήσουν λοιπόν μερικοί να κυνηγάνε ανεμόμυλους. Πότε θα καταλάβουν τη ματαιότητα της πράξης; Οι απειλές και οι αστυνομικού τύπου διαταγές, συνήθως φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.


Νοεμβρίου 09, 2017

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ - ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΩΦΕΛΙΜΑ;

Η θεωρία ότι τα αντισώματα κατά του δάγκειου πυρετού μπορούν να επιδεινώσουν την κλινική εικόνα του ασθενούς όταν αυτός προσβληθεί εκ νέου από το παθογόνο [antibody-dependent enhancement (ADE)] είναι παλιά. Δεν είναι αποδεδειγμένη πλήρως. Πρόσφατη μελέτη όμως δείχνει ότι υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία ότι έτσι συμβαίνει.  

Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή αντισώματα της πρώτης λοίμωξης δεσμεύονται με τον ιό αλλά όχι τόσο ισχυρά ώστε να τον εξουδετερώσουν. Το σύμπλεγμα εισέρχεται στα κύτταρα του ξενιστή όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται σε μεγάλο βαθμό. Αποτέλεσμα, το ανοσιακό σύστημα μέσω κυτοκινών να προκαλεί μια "καταιγίδα" συμβάντων που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγίες και shock.

Ενδιαφέρουσα θεωρία.


Science 02-11-2017


Νοεμβρίου 06, 2017

ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Παρά τους φόβους των γονέων όταν τα παιδιά τους είναι στο σχολείο ή κάπου έξω, φαίνεται ότι το 61% των αλλεργικών αντιδράσεων παρατηρείται στο σπίτι και οφείλεται κατ΄εξοχήν σε αλλεργία σε τροφές. 

The ACAAI Annual Meeting; Oct. 26-30, 2017; Boston, MA. USA


Νοεμβρίου 04, 2017

HPV - ΛΟΙΜΩΞΗ

Η λοίμωξη με τον ΗPV δεν προκαλεί αυτή καθαυτή κακοήθη εξαλλαγή των προσβεβλημένων ιστών και κυττάρων. 
Χρειάζεται συνύπαρξη και άλλων παραγόντων, όπως κάπνισμα, υπεριώδης ακτινοβολία, κύηση, ανεπάρκεια φυλλικού οξέος, ανοσοκαταστολή. 


W. James. Test Your Knowledge of Human Papillomavirus
Medscape - Sept 29, 2017.


Νοεμβρίου 02, 2017

ΖΩΣΤΗΡΑΣ – ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ

Νέο λοιπόν εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα.

Τελευταία υπήρχε μια κινητικότητα στο θέμα του ζωστήρα. Με ανακοινώσεις επιστημονικών εταιρειών, με διαφημίσεις, με σεμινάρια πάνω στον ζωστήρα, με μια δήλωση (δεν θυμάμαι ποιου) ότι όλοι πρέπει να εμβολιασθούμε κατά του ζωστήρα. Μου φάνηκε λίγο περίεργο πως ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν το νόσημα αυτό.  Ήταν άραγε λόγω του  επερχόμενου νέου εμβολίου; Ήταν για ενίσχυση του υπάρχοντος; Ήταν για καλύτερη αφομοίωση της ανάγκης για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό; Δεν ξέρω. Ίσως για όλα.

Μπορεί  κάποιοι να πουν πάλι ότι αλλοιθωρίζω προς τους αντιεμβολιαστές. Όμως θα κάνουν και πάλι λάθος. Όταν κατανάλωσα τόσο χρόνο και κόπο για να γράψω ένα εκτεταμένο βιβλίο για εμβόλια όπου είναι διάχυτη η εμβολιαστική ιδέα, δεν μπορεί να κοιτάζω απέναντι. Η επισήμανση όμως ορισμένων πραγμάτων δεν σημαίνει άρνηση. Απλά παράθεση γεγονότων είναι. Και τα εκτιμά ο καθένας αναλόγως.

Δεν μπορεί να μην επισημάνουμε ότι στις ενδείξεις του νέου κατά του ζωστήρος εμβολίου είναι και η εξής: «πρόληψη έρπητα ζωστήρα και επιπλοκών  για ανοσοϊκανά άτομα 50 χρονών και πάνω που ήδη έχουν λάβει το τρέχον εμβόλιο». Δηλ. κάποιος έκανε ένα εμβόλιο (πανάκριβο – το  αγνοούμε το κόστος) και τώρα πρέπει να λάβει άλλες δύο δόσεις για το ίδιο νόσημα. Δεν γνωρίζουμε την τιμή ακόμη. Κάπου κάτι δεν ταιριάζει.

Άλλο παράδειγμα σχετικό. Χρόνια μας έλεγαν ότι τόσο το διδύναμο (HPV-2) όσο και τετραδύναμο (HPV-4) εμβόλιο κατά του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων εκτός από τους κύριους ορότυπους (2 ή 4 ανάλογα) κάλυπταν και κάποιους άλλους οροτύπους και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Πολύ ωραία. Μας το τόνιζαν με μελέτες κλπ. Και τώρα έρχεται το 9δύναμο και εξαφανίζει τα άλλα δύο. Και κάποιοι εισηγούνται (όχι επισήμως) ότι καλό θα ήταν να λάβουμε και το 9δύναμο. Πολύ σωστά. Γιατί όμως; Αφού τα προηγούμενα κάλυπταν σε μεγάλο ποσοστό ; – μάλιστα για το ένα υπήρχαν μελέτες που έλεγαν ότι καλύπτει το ~90% των επικινδύνων στελεχών. Λόγια των εταιρειών ήταν αυτά. Γιατί τώρα χρειάζεται ένα άλλο εμβόλιο; Για το οποίο πάλι λένε ότι καλύπτει ~90% των στελεχών; Κάπου κάτι δεν ταιριάζει.

Επαναλαμβάνω: Το να επισημαίνεις τα ισχύοντα και τα συμβαίνοντα δεν είναι αντιεμβολιαστικό. Στην ιατρική, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα. Υπάρχουν και τα γκρίζα.

Ας μην ξεχνάμε και το άλλο. Η άποψη ότι εμβολιάζοντας κατά της ανεμευλογιάς αυξάνεις την πιθανότητα ζωστήρα έχει καταρριφθεί. Αντίθετα, όσο περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται κατά της ανεμευλογιάς (με ουσιαστικά πολύ φθηνότερα εμβόλια)  τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν ζωστήρα αργότερα.


Μήπως η λύση στο πρόβλημα ανεμευλογιά – ζωστήρας θέλει επανεκτίμηση των συγκεκριμένων νοσημάτων και των εμβολίων τους;  



Νοεμβρίου 01, 2017

ΕΡΠΗΤΑΣ ΖΩΣΤΗΡΑΣ - ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε στις ΗΠΑ από το FDA ένα νέο εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα. Στη συνέχεια το ACIP εισηγήθηκε τη χρήση του και αναμένεται η έγκριση της εισήγησης αυτής από το CDC.

Το νέο εμβόλιο είναι λέγεται Shingrix (GSΚ) και όταν κυκλοφορήσει φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει το τρέχον εμβόλιο Zostavax (Merck). 
Οι συστάσεις του ACIP για το νέο εμβόλιο είναι:
  • πρόληψη έρπητα ζωστήρα και επιπλοκών  για ανοσοϊκανά άτομα 50 χρονών και πάνω
  • πρόληψη έρπητα ζωστήρα και επιπλοκών  για ανοσοϊκανά άτομα 50 χρονών και πάνω που ήδη έχουν λάβει το τρέχον εμβόλιο
  • προτιμητέο έναντι του τρέχοντος εμβολίου 
Σύγκριση των δύο εμβολίων με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα τους δείχνει

Αποτελεσματικότητα:

Shingrix  50-69 χρ. 97%  /  70 χρ. και πάνω  91%

Zostavax   50s 70% /  60s   64%  /  70s   41%  / 80s   18 %
Το Shingrix φαίνεται ότι είναι καλύτερο από το Zostavax και στην πρόληψη της νευραλγίας που ακολουθεί τον ζωστήρα, 90% vs 65 %. 
To εμβόλιο χορηγείται μόνο ενδομυικώς σε 2 δόσεις: 0 και 2-6 μήνες μετά.

Ιmmunization Works, October 2017



Οκτωβρίου 31, 2017

ΜΜR - ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χορήγηση τρίτης δόσεως MMR στη διάρκεια επιδημίας παρωτίτιδας. Αυτό γίνεται διότι το παρωτιδικό στέλεχος του εμβολίου δεν προστατεύει ικανοποιητικά ακόμη και με 2 δόσεις.


ACIP / October 2017 

ΣΗΜ. Τα εμβόλια αυτά έπρεπε να είναι χωριστά.  Διάφοροι λόγοι οδήγησαν στην ένωση τους και στη συνέχεια ενώθηκε και αυτό της ανεμευλογιάς. Ίσως μελλοντικά αποφασίσουν και επανέλθουν στα μεμονωμένα. Όσο για την  τρίτη δόση παρωτίτιδας, τι να πούμε. Παλιά ιστορία. Σωστή κίνηση που σύντομα θα γενικευθεί (και όχι μόνον στις επιδημίες).


Οκτωβρίου 29, 2017

ΓΡΙΠΗ - ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Αφού αρχικά οι ειδικοί μιλούσαν για επερχόμενη καταιγίδα γρίπης (βέβαια κατ΄εξοχήν οι ημέτεροι ειδικοί), τώρα ανακοινώθηκαν άλλα.

Ερευνητές, με βάση μαθηματικά μοντέλα και στοιχεία από παρελθούσες επιδημίες όπως και κατά τόπους επιδημιολογικά δεδομένα, λένε ότι η γρίπη φέτος δεν θα έχει την  περσινή βαρύτητα αλλά θα είναι πιο ήπια. Ίδωμεν ποιος θα δικαιωθεί. 


Medscape 25-10-17
Sci Transl Med. 2017;9:eaan5325


Οκτωβρίου 28, 2017

HIV ΚΑΙ HPV

Ομοφυλόφιλοι αλλά και αμφίφυλοι άνδρες πρέπει να εμβολιάζονται κατά του HPV μέχρι την ηλικία των 40 χρονών σύμφωνα με νέες οδηγίες της European AIDS Clinical Society (EACS). 
Οι παλαιότερες οδηγίες είχαν ανώτερη ηλικία αυτή των 26 χρ. 


16th European AIDS Conference

Milan-Italy, 25-27/10/2017


28-10-17



ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ, 
ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ;;


Οκτωβρίου 24, 2017

ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το IHI/NPSF Lucian Leape Institute και NORC του πανεπιστημίου του Chicago, ποσοστό 21% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δηλώνει ότι έχει υποστεί τις συνέπειες ενός ιατρικού λάθους. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι πλην αυτού καθαυτού του λάθους, υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες, συναισθηματική φόρτιση, οικονομική επιβάρυνση και διατάραξη οικογενειακών σχέσεων. 


Phys Pract, October 2017


Οκτωβρίου 23, 2017

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ Ή ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ;

Η σοφή και σωστή αυτή ρήση «μέτρον άριστον» λέχθηκε από τον Κλεόβουλο, ως έχει. Σήμερα όμως συνήθως αναφέρεται ως «παν μέτρον άριστον».

Γιατί το συζητώ; Στο βιβλίο μου «Εμβόλια - δεδομένα, θέσεις  και αντιθέσεις» και στη σελίδα 470, αναφέρω τη φράση με τη δεύτερη απόδοση. Ένας καλός συνάδελφος με ενημέρωσε προχθές ότι η σωστή φράση είναι «μέτρον άριστον».   

Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει. Κατ΄αρχήν να τονίσω πω ότι ένας νόμος της γλωσσολογίας λέει:  «η επανάληψη ενός λάθους το καθιστά σωστό». Όμως εδώ δεν πρόκειται ίσως περί λάθους.

Αρχικά η φράση εμφανίζεται στα γνωμικά των επτά σοφών, όπου πρώτο-πρώτο ανάμεσα στα γνωμικά που αποδίδονται στον Κλεόβουλο τον Λίνδιο έχουμε πράγματι το «μέτρον άριστον». Όμως, στη μεταγενέστερη εποχή, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο το «παν μέτρον άριστον». Παραδείγματα πολλά.

Ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, στο επιτάφιο κήρυγμά του σε μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου λέει: Δέδοικα μὲν οὖν μὴ ῥᾳθυμίας ἔγκλημα φεύγων͵ παρὰ τοῖς τὰἐκείνου πάντα ἐπιζητοῦσιν͵ ἀπληστίας περι πέσω γραφῇ͵ παρὰ τοῖς ἐπαινοῦσι τὸ μέτριον͵ ὃ μηδὲ ἐκεῖνος ἠτίμαζε͵ τὸ πᾶν μέτρον ἄριστον͵ ἐν τοῖς μάλιστα ἐπαινῶν͵ καὶ παρὰ πάντα τὸν ἑαυτοῦ βίον φυλάξας.

Ο Μέγας Βασίλειος, σε επιστολή του, τελειώνει ως εξής: «Ἀλλ΄ εὐχαριστήσαντες Πατρὶ καὶ Υἱῷ καὶ Ἁγίῳ Πνεύματι πέρας ἐπιθῶμεν τῷ γράμματι͵ ἐπειδὴ πᾶνμέτρον ἄριστον͵ καὶ ἡ παροιμία φησίν» (αυτό δείχνει ότι από τον 4ο αιώνα μΧ η φράση είναι ήδη παροιμιακή).

Τον 7ο αιώνα, ο Ιωάννης Δαμασκηνός χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους, μέτρον άριστον και παν μέτρον άριστον.

Τον 9ο αιώνα, ο γραμματικός Γεώργιος Χοιροβοσκός  γράφει: λέγεται μέτρον καὶ ἡ συμμετρία͵ ὡς δηλοῖ τὸ λεγόμενον πᾶν μέτρον ἄριστον. 

Τον 11ο αιώνα, ο Μιχαήλ Ψελλός, δεινός λόγιος, επίσης χρησιμοποιεί τον τύπο αυτόν: οὔκουν τὸν οἶνον παραιτητέον· ἀλλὰ τὴν ἀκρασίαν φευκτέον τὸ πᾶν μέτρον ἄριστον ἐπισταμένοις καὶ κάκιστον ὁμοίως ἐν ἅπασιν ὑπερβολήν τε καὶ ἔλλειψιν.

Τον 13ο αιώνα, ο ιστορικός Νικηφόρος Γρηγοράς μαρτυρά πάλι ότι η έκφραση ήταν παροιμιακή, παλαιά και εδραιωμένη: ἐς τοῦτο γὰρ τείνει καὶ τὰ σοφὰ τῶν παλαιῶν γνωματεύματα μηδὲν ἄγαν λεγόντων καὶ πᾶν μέτρον ἄριστον.

Ακόμη, υπάρχει και κείμενο στους αφορισμούς του Ιπποκράτη (χωρίς να είναι όμως σίγουρο ότι είναι του ίδιου του Ιπποκράτη ή κάποιου άλλου) που λέει : 
"Τὸ δὲ μέγιστον τοῦ ἀνδρός͵ ὅτι οἱ παρ΄ αὐτοῦ λεγόμενοι Ἀφορισμοὶ οὐχ ἁρμόζουσι μόνον ἰατρικῇ ἀλλὰ καὶ κοινῶς παντὶ τῷ βίῳ· νόμοι γάρ εἰσι καθολικοὶ θεσπίζοντες καὶκανονίζοντες τὰ γινόμενα· ὡς ὅταν λέγῃ ἐν τοῖσι γυμνα στικοῖσι αἱ ἐπ΄ ἄκρον εὐεξίαι σφαλεραί καὶ πᾶν τὸ πολὺ τῇ φύσει πολέμιον καὶ ὕπνος ἀγρυπνίη μᾶλλον γιγνόμενα τοῦμετρίου κακόν͵ καθολικὸν δίδωσιν ἡμῖν κανόνα καὶ νόμον ἐπὶ παντὸς πράγματος͵ ὡς πᾶν μέτρον ἄριστον·"

Τέλος, στη σύγχρονη εποχή, το Λεξικό Μπαμπινιώτη, ναι μεν δίνει σαν πρώτο τύπο το "Μέτρον άριστον" αλλά αναφέρει ότι υπάρχει και ο τύπος "Παν μέτρον άριστον" χωρίς να τον χαρακτηρίζει λανθασμένο ή καταχρηστικό.

Συνεπώς ο τύπος «παν μέτρον άριστον» είναι έγκυρος, χρησιμοποιείται εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια περίπου, και είναι παράλληλος με τον τύπο «μέτρον άριστον».  Μπορούμε λοιπόν να τον αναφέρουμε άφοβα. 


Οκτωβρίου 22, 2017

ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ;

Στη γειτονική χώρα αναφέρθηκε περιορισμένη τοπική μετάδοση ελονοσίας στην πόλη Ginosa.

Η Ιταλία είχε κηρυχθεί ελεύθερη ελονοσίας το 1970. Τα κουνούπια όμως φαίνεται ότι επανήλθαν.

CDC 20-10-2017

Οκτωβρίου 18, 2017

ΠΕΡΙ ΓΡΙΠΗΣ

  • H αντιστοιχία στελεχών εμβολίου γρίπης και κυκλοφορούντων στελεχών ιού ποτέ δεν είναι καλή. Κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Για το εμβόλιο του 2016-2017 ήταν περίπου 50%.
  • Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πόσο άσχημη θα είναι μια περίοδος γρίπης.
  • Η διαδρομή της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο δεν προδικάζει παρόμοια διαδρομή και στο βόρειο ημισφαίριο.
  • Η γρίπη είναι απρόβλεπτη κάθε χρόνο. Δεν γνωρίζουμε την κορυφή, δεν γνωρίζουμε τα στελέχη, δεν γνωρίζουμε αν θα αλλάξουν στη διάρκεια της περιόδου γρίπης. 

Drug Topics, 18-10-2017


ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Τα εγκεκριμένα-κυκλοφορούντα εμβόλια γρίπης παρέχουν μη ικανοποιητική προστασία κατά της εποχικής γρίπης, πρέπει να ανανεώνονται συχνά για να είναι συμβατά με τα τρέχοντα στελέχη του ιού και προσφέρουν ελάχιστη έως μηδενική προστασία έναντι νέων ενδημικών στελεχών.

Απόλυτη ανάγκη η δημιουργία νέου πιο καθολικού-γενικού εμβολίου κατά του ιού που θα καλύπτει όλα τα στελέχη.


NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH / USA, 17-10-2017


Οκτωβρίου 17, 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΟΝΑ

Μόνο το πολύ καλό και σωστό ψήσιμο του χοιρινού κρέατος μπορεί να περιορίσει πλήρως τη σαλμονέλλα και τη λιστέρια που τυχόν θα υπάρχουν στο κρέας. 

Risk Analysis 2017;doi;10.111/risa.12882



Οκτωβρίου 15, 2017

ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ

Θα ξαναγράψω για το θέμα.

Σε κοινωνικό ιατρείο, γυναίκα 79 ετών ζητά φάρμακα λέγοντας ότι της τελείωσαν και δείχνοντας τα άδεια κουτιά. Μετράς και βλέπεις ότι είναι 16 κουτιά. Ναι, η άρρωστη αυτή γυναίκα έπαιρνε 16 διαφορετικά φάρμακα την ημέρα. Τι αρρώστιες μπορεί να είχε ώστε να καταναλώνει τόσα φάρμακα; Και αθώα να ήταν όλα, σίγουρα αλληλεπιδράσεις θα είχαν.  Και πως μπορούσε να κρατά λογαριασμό για τα ωράρια κλπ αυτό το άτομο;

Πότε θα σταματήσει η υπερβολική συνταγογράφηση, που συνήθως είναι συμπτωματική και σπανιότερα αιτιολογική; Η πολυφαρμακία έχει καταντήσει πλέον μάστιγα.


Οκτωβρίου 13, 2017

ΠΑΝΩΛΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

Τον Δεκέμβριο 2013 είχα μια ανάρτηση για επιδημία βουβωνικής πανώλους στη Μαδαγασκάρη.  Τέσσερα χρόνια αργότερα, το νησί ταλανίζεται από χειρότερη μορφή, την πνευμονική πανώλη. Πιο βαριά και πιο θανατηφόρα. Μέχρι 7/10, 343 άρρωστοι, 42 θάνατοι και τα νούμερα αυξάνουν κατά το εκεί υπουργείο υγείας. 

21ος αιώνας και ο "Μαύρος Θάνατος", που θέρισε την Ευρώπη πριν 700 περίπου χρόνια, δεν μας ξεχνάει. Γενικώς οι λοιμώξεις δεν ξεχνούν. 

Science, 09-10-2017 


Οκτωβρίου 12, 2017

ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΟΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ

Διαβήτης: σοβαρό χρόνιο πρόβλημα, παγκόσμιο.
Διαβητικοί: ευάλωτοι σε λοιμώξεις που συνήθως απορυθμίζουν το σάκχαρο και ενίοτε ιώνται δύσκολα.
Αντιδιαβητικά φάρμακα: ορισμένα εξασθενούν τα οστά του λήπτη.
Πειραματικά: διαπιστώθηκε ότι φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας [TNP (2,4,6-trinitrophenol, also known as picric acid)] έχει την ιδιότητα να ισχυροποιεί τα οστά, να προφυλάσσει από την  απώλεια των οστών (λόγω ηλικίας ή κακής χρήσης) και να βοηθά στον σχηματισμό νέου οστού. Αν αυτή η ουσία έχει την ίδια δράση και στον άνθρωπο τότε είναι πολύ σημαντική η διαπίστωση. 
Science 09-2017

Οκτωβρίου 10, 2017

Η ΓΡΙΠΗ ΦΕΤΟΣ

Με βάση τα στοιχεία από το νότιο ημισφαίριο, οι ειδικοί λένε ότι φέτος η γρίπη θα είναι η χειρότερη πολλών πολλών ετών. Αρμαγεδών, όπως την χαρακτηρίζουν κάποιοι. Θα δούμε. Τα γνωστά μέτρα προφύλαξης για λοιμώξεις αναπνευστικού, εμβόλια όσοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου και υπομονή.



 

Οκτωβρίου 09, 2017

ΜΟΝΤΕΛΟΥΚΑΣΤΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ

Η μοντελουκάστη είναι  φάρμακο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά ακόμη και στην παιδική ηλικία. Σε πολλαπλές καταστάσεις. Στις συγκεκριμένες του ενδείξεις  το φάρμακο έχει  την αποτελεσματικότητα  για την οποία εγκρίθηκε. Η υπερβάλλουσα χρήση όμως δεν είναι  σωστή και δεν είναι πάντα αθώα. Πράγματι τίποτε δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται και όσο λέγεται.

Από χρόνια ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί για σοβαρές νευροψυχιατρικές διαταραχές που προκαλεί το φάρμακο. Το 2009 κατέστη αναγκαία η αναγραφή αυτών των ανεπιθυμήτων ενεργειών στο φύλλο οδηγιών. Το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου στο PAC-2014, στο Medscape-2015 και τώρα επανέρχεται με μια δημοσίευση στο Pharma Res Per. 09/2017.

Οι συγγραφείς συνδέουν τη χρήση του φαρμάκου με κατάθλιψη και εφιάλτες σε ενήλικες και παιδιά και με έντονη επιθετικότητα των παιδιών. Αυτά μάλιστα σε αυξημένη συχνότητα.  Αναφέρουν επίσης διαταραχές ύπνου, ψυχιατρική συμπτωματολογία  και ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, την αλλεργική κοκκιωματώδη αγγειίτιδα.  


Pharma Res Per
Published online September 20, 2017


Οκτωβρίου 07, 2017

ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Σε λοιμώξεις του δέρματος και των μαλακών μορίων από Staphylococcus aureus απαιτείται τις περισσότερες φορές εκτομή και παροχέτευση του πύου για ίαση. Σε ήπιες και μικρής έκτασης τέτοιες λοιμώξεις, η τακτική αυτή αρκούσε. Ορισμένοι συγγραφείς όμως υποστηρίζουν ότι μαζί με την εκτομή, η σύγχρονη χορήγηση τριμεθοπρίμης - σουλφαμεθοξαζόλης ή κλινδαμυκίνης βοηθά στην αποφυγή μικροβιακού αποικισμού και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών. 


Clin Infect Dis 2017. doi:10.1093/cid/cix754

Οκτωβρίου 06, 2017

ΝΕΡΟ - ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ;

Στο Ν. Σουδάν το καθαρό νεράκι στοιχίζει πανάκριβα. Το 1/3 (30%) των μηνιαίων εισοδημάτων μιας οικογένειας. Ο WHO υπολογίζει σαν λογική δαπάνη για νερό το 5% των εισοδημάτων. 
Να σκεφτείτε ότι οι περισσότερες οικογένειες εκεί ζουν με εισόδημα $ 8 το μήνα. Ναι.

Περιττό να αναφέρουμε τους κινδύνους από την έλλειψη καθαρού νερού. 

Reuters Health Information © 2017 


Οκτωβρίου 05, 2017

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΤΒ

O συνδυασμός ceftazidime-avibactam έχει πολύ καλή δράση κατά των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης.

Science Advances  2017, Vol. 3, no. 8, e1701102 DOI: 10.1126/sciadv.1701102


Οκτωβρίου 04, 2017

ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΣΗΨΗ

Στην Ινδία όπου το πρόβλημα των λοιμώξεων είναι μεγάλο, δοκιμάστηκε διατροφικό παρασκεύασμα που περιείχε το βακτήριο Lactobacillus plantarum και ένα φυτικό σάκχαρο με την ονομασία  fructooligosaccharide. Το παρασκεύασμα δόθηκε σε νεογνά 2-4 ημέρες μετά τη γέννηση τους από το στόμα και επί 7 ημέρες. Οι συγγραφείς λένε ότι παρατηρήθηκε μείωση της σήψης κατά 40% στο πρώτο δίμηνο της ζωής οπότε και σταμάτησε η παρακολούθηση. Από 8.9% στην ομάδα placebo σε  5.1%  στην ομάδα που έλαβε το διατροφικό παρασκεύασμα. 

Το κόστος του παρασκευάσματος ήταν $1 ανά νεογνό. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η μέθοδος μπορεί να δοκιμασθεί σε διάφορες χώρες υπό διαφορετικές συνθήκες και να ελεγχθεί αν "δουλεύει" το ίδιο, οπότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διεθνώς. 

Nature  2017,548 (7668):407