Φεβρουαρίου 15, 2017

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΑΛΛΑΓΕΣ

Με το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε προ ημερών, έγιναν κάποιες αλλαγές. Θα πείτε και γιατί μας ενδιαφέρουν οι αλλαγές αυτές; Μα γιατί ό,τι εφαρμόζεται στις ΗΠΑ ακολουθείται σύντομα και στις περισσότερες άλλες χώρες.

Μια από τις αλλαγές αφορά το εμβόλιο HPV. Ουσιαστικά αποσύρονται τα HPV2 και HPV4 και συστήνεται μόνο το HPV9 στο γνωστό δοσολογικό σχήμα: 2 δόσεις σε ηλικίες κάτω των 15 χρ και 3 σε ηλικίες άνω των 15 χρ.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Όμως προκύπτει το θέμα: Όσοι έλαβαν τα προηγούμενα εμβόλια τι πρέπει να κάνουν; Θα εμβολιασθούν εκ νέου; Βγήκε λοιπόν ο γνωστός εμβολιολόγος των ΗΠΑ Dr Offit και είπε ότι «ναι, όσα παιδιά έλαβαν διδύναμο ή τετραδύναμο θα πρέπει να λάβουν και το εννεαδύναμο, μια και είναι πολλά τα επιπλέον στελέχη».

Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό. Νέες καμπάνιες, νέες ομιλίες, νέες οδηγίες, νέα κόστη. Βέβαια, αν αυτό επικρατήσει θα πρέπει να καθοριστούν τα χρονικά αλλά και τα ηλικιακά όρια εφαρμογής του νέου εμβολίου σε σχέση με τα παλαιότερα.

Και ένα πρακτικό θέμα. Στη χώρα μας τι θα κάνουμε; Θα σταματήσουμε τον εμβολιασμό για τον HPV μέχρι να κυκλοφορήσει το 9δύναμο; Μπορεί να πει ο γιατρός "έχει νόημα να εμβολιάσω σήμερα αν σε ένα μήνα, δυο μήνες κλπ έρθει το νέο εμβόλιο;" Το ίδιο μπορεί να πει και ο γονιός "γιατί να χρειαστεί να ξαναεμβολιάσω το παιδί; Ή γιατί να είναι εμβολιασμένο με ένα παλαιότερο εμβόλιο;".

Νομίζω ότι άμεσα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα πρέπει να δώσει σαφείς οδηγίες για το πότε θα κυκλοφορήσει το νέο εμβόλιο (προφορικά ακούστηκε ότι εγκρίθηκε η εισαγωγή του στο πρόγραμμα), τι σχήμα θα ακολουθηθεί και τι πρακτική θα εφαρμοσθεί με τα υπάρχοντα εμβόλια και τους ήδη εμβολιασθέντες.

ΑΜΕΣΑ, για να μην επικρατήσει πάλι σύγχυση και ποικιλία απόψεων, κάτι που θα αποβεί εις βάρος του εμβολίου και της κάλυψης με αυτό (ήδη είναι πολύ χαμηλή).


Δεν υπάρχουν σχόλια: