Δεκεμβρίου 31, 2017

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο χρόνος τελειώνει...

Δυστυχώς όμως, οι πόλεμοι συνεχίζονται, ο πρόσφυγες επιμένουν, η κρίση δεν υποχωρεί. Οι λίγοι βγάζουν πολλά και οι πολλοί λίγα.

Ο κόσμος δεν θα βελτιωθεί αν οι άνθρωποι δεν ενστερνισθούν ένα πράγμα, την αγάπη. Όλοι είναι περιχαρακωμένοι στον εαυτό τους και μέχρι εκεί επεκτείνεται ο μικρόκοσμος τους.  Άνθρωποι που  δεν μπορούν να αγαπήσουν και δεν είναι ικανοί να αγαπηθούν είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μοναξιά.  Και η μοναξιά, όπως όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε, είναι ανελέητη.

Η αγάπη είναι αυτή που σώζει, αυτή που υπερβαίνει κάθε όριο, κάθε νόμο, της φύσης ή των ανθρώπων.  Είναι αυτή που μπορεί να απαλύνει και να λειάνει τα πάντα.

Ας ευχηθούμε να έρθει  η αγάπη αυτή σε όλους.

Ας ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για όλους.




ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσο πιο ενωρίς μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε υγιεινές τροφές τόσο το καλύτερο. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσουν τις συνήθειες αυτές και στο μέλλον. 

MedlinePlus 28-12-2017


Δεκεμβρίου 30, 2017

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα επιδεινώνεται όταν τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα.

MedlinePlus  28-12-2017


ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ακόμη και στις ΗΠΑ όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια, η πλειονότητα των ιδρυμάτων μακροχρόνιας φροντίδας δεν τηρεί αυστηρά τα βασικά μέτρα πρόληψης από λοιμώξεις. Δηλ. πλύσιμο χεριών, απομόνωση πασχόντων με μεταδοτικές νόσους, απομάκρυνση νοσηλευτικού προσωπικού που τυχόν νοσεί. Αποτέλεσμα, να είναι αυξημένη η συχνότητα των λοιμώξεων σε τέτοια ιδρύματα.

Medscape, 28-12-2017


Δεκεμβρίου 29, 2017

ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της νεφρικής λειτουργίας. Τώρα μαθαίνουμε το αντίθετο.  Υπάρχουσα διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η αυξημένη ουρία έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη αντοχή της ινσουλίνης και μειωμένη απέκκριση της.

MedlinePlus  26-12-2017

ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΑ


Συνήθως εκδηλώνεται 10-30 ημέρες μετά την έναρξη του φαρμάκου και υποχωρεί 1-3 εβδομάδες μετά τη διακοπή του.

Tarascon, Primary Care Pocketbook,
4th Edition, 2016


Δεκεμβρίου 26, 2017

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑ

Παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, κοιμούνται καλύτερα, μεγαλώνουν καλύτερα και είναι πιο έξυπνα από τα άλλα παιδιά.
Αυτό λένε Κινέζοι ερευνητές.

Scientific Reports,
Dec. 21, 2017, online





Δεκεμβρίου 24, 2017

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πάντα στις γιορτές νοιώθουμε την ανάγκη να χαρίσουμε ένα δώρο στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Συνήθως μάλιστα πιστεύουμε ότι ένα ακριβό δώρο είναι εκείνο που θα δείξει περισσότερο τα συναισθήματα μας. Όμως δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος έχει πιο πολύ ανάγκη την παρουσία του άλλου, παρά το βαρύ κόστος ενός δώρου. Ένας καλός λόγος, μια ζεστή αγκαλιά, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα τρυφερό είναι ανεκτίμητα δώρα. Είναι μικρές πράξεις ευγένειας  και αγάπης  που αξίζουν και ζεσταίνουν όσο τίποτε άλλο σ΄αυτή την παγωνιά των καιρών μας.  

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Δεκεμβρίου 22, 2017

ΕΛΑΣΣΟΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ - ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Υποτροπιάζουσες ελάσσονες λοιμώξεις και ειδικά από Salmonella enterica Typhimurium που συνήθως αυτοϊώνται, μπορεί να προκαλέσουν έντονη φλεγμονώδη αντίδραση σε πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή ν. του Crohn. 
Αυτά πειραματικώς.


Science  22 Dec 2017: Vol. 358, Issue 6370, eaao5610
DOI: 10.1126/science.aao5610


ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΘΗΛΩΜΑΤΩΣΗ

Ανακοινώθηκε μελέτη από την Αυστραλία που δείχνει ότι η υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση μειώθηκε από  0.16 ανά 100.000 το 2012, σε 0.02 ανά 100.000 το 2016.

Η νόσος είναι σπάνια, αλλά με νοσηρότητα και θνητότητα και οφείλεται στον HPV.

Να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία γίνεται εδώ και χρόνια μαζικός εμβολιασμός κατά του HPV και η μείωση αυτή αποδίδεται ακριβώς στον εμβολιασμό.  Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση διεθνώς που δείχνει μείωση της νόσου λόγω εμβολιασμού. 

J Infect Dis. 2017;doi:10.1093/infdis/jix498,499




Δεκεμβρίου 19, 2017

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

Δυο χάπια για εντερική παρασίτωση μπορεί να κοστίζουν $ 0,04 (4 cents). Ή $400. Εξαρτάται που ζει κανείς. 

Έτσι, 2 χάπια albendazole στην Τανζανία 4 cents. Tα ίδια (μα τα ίδια) 2 χάπια στις ΗΠΑ, μόλις  $400 (!!!) .

Εξίσου υψηλές τιμές στις ΗΠΑ έχουν και άλλα παρόμοια φάρμακα: α) Praziquantel, περίπου $525  για 6 χάπια των 600 mg, β) miltefosine, συσκευασία 2 δισκίων - $685 το κάθε χάπι, γ) Daraprim, 4 χάπια των 25 mg, κοστίζουν ~ $ 3000,  δ) Mebendazole, $369.

Φάρμακα λοιπόν για "ξεχασμένα" τροπικά νοσήματα (που όμως υφίστανται και στις ΗΠΑ) είναι πανάκριβα. Αυτό κατά μερικούς αποδίδεται στο ότι δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου τιμών στις ΗΠΑ.  


 GHN 13-12-2017


Δεκεμβρίου 17, 2017

TA "ΑΓΑΘΑ" ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ενώ η χολέρα άρχισε να υποχωρεί ελαφρώς στην Υεμένη, φαίνεται ότι ξεσπάει επιδημία διφθερίτιδας.

Και το εμπόριο όπλων καλά κρατεί. Όμορφος κόσμος!


GHN, 13-12-2017


Δεκεμβρίου 14, 2017

ΛΟΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΛΟ

Ποιο είναι το ισχυρό φύλο όταν ο άνθρωπος αρρωσταίνει;  Φαίνεται ότι και στον τομέα αυτό υπερισχύουν οι γυναίκες.

Μελέτες για αναπνευστικές λοιμώξεις και ιδιαίτερα για τη γρίπη έδειξαν ότι οι άνδρες προσβάλλονται χειρότερα από ότι οι γυναίκες. Οι άνδρες έχουν ασθενέστερο ανοσιακό σύστημα, είναι συνεπώς πιο ευαίσθητοι, τα συμπτώματα είναι βαρύτερα και διαρκούν περισσότερο, ενώ συχνότερες είναι και οι επιπλοκές. Επίσης η συχνότητα νοσηλείας είναι μεγαλύτερη στους άνδρες. Τέλος, και στην πρόληψη υπερτερούν οι γυναίκες μιας και εμφανίζουν ισχυρότερη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο της γρίπης. Μάλιστα σε πολλές χώρες χρησιμοποιείται ο όρος "man flu" (ανδρική γρίπη) για να τονίσει ακριβώς τις διαφορές μεταξύ των φύλων. 

Όποιος λοιπόν μιλά για ασθενές φύλο, μάλλον λανθάνει.

BMJ, December 11 2017

Δεκεμβρίου 12, 2017

ΠΟΙΗΣΗ - 27


ελπιδες και μνημες

Στο βάθος του χρόνου 
κοιτώντας
Οι μνήμες χορεύουν
Αναζητώντας τα λάθη
Ψάχνοντας τα σωστά
Ονειρευόμενες το μέλλον
   Ελπίζοντας καρτερικά ...   

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ;

Πότε θα καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι το εμβόλιο γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό;

Πότε θα καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να επιμένουν για σχεδόν υποχρεωτική χρήση του;

Μελέτες λένε ότι το τρέχον εμβόλιο, είχε αποτελεσματικότητα 10% για τη γρίπη Α στο νότιο ημισφαίριο. Θα είναι άραγε η συμπεριφορά του διαφορετική στο βόρειο ημισφαίριο όπου ήδη άρχισε η γρίπη;

Οι ειδικοί περί την γρίπη λένε επίσης, ότι ακόμη κι αν τα στελέχη του εμβολίου ταιριάζουν πολύ με αυτά του ιού που κυκλοφορεί σε δεδομένη χρονιά, ακόμη και τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κυμαίνεται μεταξύ 40 έως 60%.  Πολύ κάτω δηλ. από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά.

Βέβαια, ειδικά οι αμερικανοί, επιμένουν ότι παρόλα τα μειονεκτήματα καλό είναι να γίνεται το εμβόλιο εφόσον η συχνότητα της γρίπης δείχνει να αυξάνει. Αυτό είναι μια άποψη που δεν είναι αναγκαία αποδεκτή ή υποχρεωτική. Οι αμερικανοί λένε πολλά. Αν ακολουθήσουμε όλα τα guidelines τους θα πρέπει να παίρνουμε π.χ., αντιϋπερτασικά και στατίνες σχεδόν από μόλις γεννηθούμε. Φαντάζει υπερβολικό, αλλά δείχνει ακριβώς την υπέρβαση κάθε μέτρου που ακολουθεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καλό είναι να μην υιοθετούμε άκριτα όλες αυτές τις αποφάσεις.

Θα πω μάλιστα ένα παράδειγμα άσχετο με το εμβόλιο, αλλά ενδεικτικό κάποιας νοοτροπίας: άτομο ηλικίας 67 χρ. πηγαίνει σε έναν καλό παθολόγο για έλεγχο. Δεν του βρίσκει τίποτε ο γιατρός, δεν έχει υπέρταση, δεν έχει διαβήτη, δεν καπνίζει, δεν έχει καρδιοπάθεια, τίποτε. Ο γιατρός όμως του δίνει συνταγή για στατίνη. Ο "ασθενής" του λέει ότι δεν έχει αυξημένη χοληστερίνη ούτε τριγλυκερίδια κλπ. Γιατρέ μου, η χοληστερίνη μου είναι μονίμως 125-130, χωρίς χάπια φυσικά. Ο γιατρός  κομπιάζει λίγο, αλλά στη συνέχεια του λέει αποφασιστικά: δεν έχει σημασία, τα guidelines λένε ότι μετά τα 60 όλοι πρέπει να παίρνουν στατίνες !!! Το περιστατικό, όσο και να μην το πιστεύετε, είναι αληθινό. Είναι η προσήλωση στη θεωρία και όχι στον ασθενή.

Αν και δεν είναι παρόμοιες οι καταστάσεις (στατίνη-εμβόλιο) δείχνουν την περιρρέουσα νοοτροπία.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι καλό είναι ο κόσμος να λαμβάνει τα γενικά μέτρα προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού και να μην εναποθέτει την πρόληψη μόνο στο συγκεκριμένο εμβόλιο.


Νew Engl J Med / November 29, 2017DOI: 10.1056/NEJMp1714916
ΜΜWR / December 8, 2017 / 66(48);1318–1326
Medscape / December 11, 2017



Δεκεμβρίου 11, 2017

ΠΑΦΟΣ


Βρέθηκα ξανά για λίγο (για ένα συνέδριο) στην όμορφη Πάφο, μια πόλη με ραγδαία εξέλιξη, με υψηλά ποσοστά τουρισμού και με την παραδοσιακή φιλοξενία των Κυπρίων.
  
Από τη θέση αυτή θα ήθελα να δώσω και δημοσίως συγχαρητήρια στους οργανωτές του ιατρικού συνεδρίου. Τόσο για την οργάνωση όσο και για το επίπεδο των ομιλιών. Πραγματικά υψηλό επίπεδο, που σου κέντριζε το ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις  έστω κι αν οι ομιλίες ήταν άλλων ειδικοτήτων.

Σημαντικό επίσης ήταν το ότι υπήρχε διαθέσιμος χρόνος για συζήτηση. Αυτό λείπει από τα περισσότερα συνέδρια. Οι οργανωτές συνήθως τα «μπουκώνουν» με ομιλητές, οι ακροατές ακούν τη δεδομένη ομιλία και ο προεδρεύων λέει «χρόνος για μία ή δύο ερωτήσεις». Ε, αυτό είναι λάθος. Άμα είναι να ακούσουμε την ανάγνωση ακόμη ενός μαθήματος, καθόμαστε και στο σπίτι μας και το διαβάζουμε από το βιβλίο. Οι ομιλίες πρέπει να αναπνέουν. Και η αναπνοή τους είναι η συζήτηση. Εξάλλου εκεί φαίνεται η γνώση και ικανότητα ενός ομιλητή. Στη συζήτηση. Όχι στην αποστήθιση. Οι φίλοι Κύπριοι το αντελήφθησαν και το εφάρμοσαν. Με άριστο αποτέλεσμα.


ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

Η κατανάλωση για 6 μήνες γιαουρτιού που φτιάχνεται στο σπίτι, οδήγησε σε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων σε άτομα που έπασχαν από ευερέθιστο έντερο. Το καλό αποτέλεσμα αποδόθηκε σε ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου. 

Medscape, 07-12-2017


Δεκεμβρίου 09, 2017

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Στα κύτταρα του εμβρύου γίνονται δεκάδες δεκάδων ελάσσονες μεταλλάξεις γονιδίων από πολύ νωρίς. Σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Είναι ενδιαφέρον να ευρεθεί το τι ρόλο παίζουν οι μεταλλάξεις αυτές μελλοντικά και ίσως ο τρόπος να ελεγχθούν ή να περιορισθούν.

Science 07-12-2017 


Δεκεμβρίου 07, 2017

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ



                                                                                                                                                                                      
Streptococcus pneumoniae είναι το τέταρτο πιο συχνό μικροβιακό αίτιο θανάτου από λοιμώξεις. 

WHO / OUP 05-12-2017



Δεκεμβρίου 05, 2017

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ

Άλλη μια έρευνα δείχνει ότι ορισμένα μικρόβια του στόματος ατόμων με περιοδοντίτιδα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. 

Σημαντική είναι λοιπόν η αυστηρή στοματική υγιεινή. Θα έλεγα από πολύ μικρή ηλικία.

MedlinePlus/Healthday, 01-12-2018


Δεκεμβρίου 04, 2017

ΦΥΣΗ



Παίζοντας με την ομίχλη. 
///
Κάπου στη Θράκη.  



Δεκεμβρίου 02, 2017

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

Τέσσερα σημεία είναι αυτά που βοηθούν στη διάγνωση πνευμονίας λέει μια πρόσφατη μελέτη. 

- πυρετός  37.8ο C και πάνω
- ταχυκαρδία  100 σφύξεις και πάνω / λεπτό 
- ρόγχοι κατά την ακρόαση
- κορεσμός οξυγόνου κάτω από 95%

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν την προγνωστική ακρίβεια των στοιχείων αυτών και λένε ότι αν τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο σε άτομα με 1 ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία τότε θα περιορισθεί γενικώς η χρήση των αντιβιοτικών.


Βέβαια, η προτροπή για αντιβίωση με έστω και ένα σημείο δεν είναι και τόσο ασφαλής και σίγουρη.  Το μείον της μελέτης είναι ότι δεν είχαν ικανό αριθμό ακτινογραφιών για να πιστοποιηθούν τα ευρήματα. Νομίζω ότι ο συνδυασμός των παραπάνω ευρημάτων και η συσχέτιση τους με την κλινική εικόνα είναι αυτό που θα βαρύνει περισσότερο για τη διάγνωση.
Η εμφάνιση του ασθενούς, η κλινική του εικόνα, το πως φαίνεται ο ασθενής, είναι το κυριότερο καθοδηγητικό σημείο για τις περισσότερες παθήσεις.