Μαρτίου 16, 2018

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ - II

Σε σχέση με την χθεσινή ανάρτηση μου περί του ερωτηματολογίου εμβολίων, έλαβα ένα σχόλιο, άκρως υβριστικό και άκρως ανόητο.  Φυσικά δεν το δημοσιεύω διότι είναι ανώνυμο. Απορώ πως σε ένα ιστολόγιο με υπογραφή και τηλέφωνα, έχουν κάποιοι την απαίτηση να σχολιάζουν ανωνύμως. Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο αποστολέας αν και φαντάζομαι από τον τρόπο γραφής και τα νοσηρά που λέει. Τέλος πάντων, ο καθείς κατά τις πράξεις του.

Μεταξύ άλλων ο σχολιαστής με κατηγορεί ότι το κείμενο της ανάρτησης είναι αντιεμβολιαστικό. Προφανώς εκτός του ότι στερείται  σκεπτικής ικανότητας μάλλον έχει αδυναμία και στην κατανόηση όσων διαβάζει.

Που είδε ο αγαπητός συνάδελφος (αν είναι γιατρός) αντιεμβολιαστική έκφραση;   Ίσα – ίσα η ανάρτηση μου δεν αγγίζει καν τα εμβόλια. Καυτηριάζει την διαφημιστική πράξη. Και αυτή η πράξη είναι που είναι αντιεμβολιαστική. Δεν ξέρω αν θα το καταλάβει ο αναγνώστης μου. Ένα τέτοιο κείμενο, όπως το ερωτηματολόγιο, με τέτοια γλώσσα, τέτοιες ερωτήσεις και τέτοιες παροχές (κουπόνια του Βασιλόπουλου!!!) μόνο θυμηδία προκαλεί. Και φυσικά αντιεμβολιαστικά αισθήματα  τόσο στους γιατρούς όσο και στον απλό πολίτη που τυχόν θα το διαβάσει.

Πως είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό νόσημα, όπως η μηνιγγίτιδα, να μετέρχονται τέτοια διαφημιστικά μέσα, δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς (όποια και αν έπραξε το ατόπημα). Αυτός που το διαβάζει σκέπτεται ότι κάτι λάθος υπάρχει στο προϊόν για να το προωθούν με τέτοιο ευτελή τρόπο. Άρα γιατί να το λάβει ή να το χορηγήσει κάποιος;  Δεν είναι αντιεμβολιαστικό αυτό; Εμείς είμαστε οι αντιεμβολιαστές ή ο συντάκτης του ερωτηματολογίου; 

Και στο κάτω κάτω αγαπητοί συνάδελφοι, το ήδη κυκλοφορούν εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν είναι στο πρόγραμμα. Το πρόσφατα κυκλοφορήσαν έτερο σκεύασμα ούτε αυτό είναι.  Πότε θα μάθει το κράτος ότι πρώτα εξακριβώνουμε την αναγκαιότητα ενός εμβολίου και μετά το εισάγουμε;  Εδώ εισήχθη προ ετών το εμβόλιο και πριν λίγους μήνες απορρίφθηκε (για δεύτερη φορά) από το πρόγραμμα με το αιτιολογικό ότι η νόσος έχει μικρή συχνότητα, ελέγχεται με άλλα μέτρα και έτσι δεν δικαιολογείται η χορήγηση του εμβολίου μαζικά. Τώρα εισήχθη και δεύτερο εμβόλιο για το ίδιο νόσημα, ενώ κατά το κράτος δεν είναι αναγκαίο ούτε το πρώτο. Οι εταιρείες πιέζουν με κάθε τρόπο (πχ. ερωτηματολόγιο).  Αν σε λίγο αποφασίσει το κράτος να ενταχθούν και τα δύο εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β στο πρόγραμμα (κάτι που είναι εμφανές ότι θα γίνει),  τι δικαιολογία άραγε θα βρει;  Ότι άλλαξε η επιδημιολογία και ξαφνικά η μηνιγγίτιδα έγινε πολύ συχνό νόσημα; Ποιος δουλεύει ποιον;  Και ο κόσμος τι θα σκεφτεί;  Απλά πως ό,τι είναι νόμιμον (ή νομιμοφανές)  δεν είναι πάντα και ηθικόν.  Όλα αυτά αν τα σκεφθεί κανείς, θα αντιληφθεί άνετα ποιοι ωθούν το 
αντιεμβολιαστικό κίνημα.   

Και μια και τόφερε η κουβέντα να σχολιάσω και μια άλλη πληροφορία. Το από χρόνια  κυκλοφορούν εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β λέγεται ότι έχει ικανές πωλήσεις. Γιατί όμως να έχει; Όταν όλοι οι επίσημοι φορείς ωρύονται ότι πρέπει να εφαρμόζουμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και όταν φορείς επιστημονικοί και επαγγελματικοί ισχυρίζονται ότι οι όλοι οι παιδίατροι εφαρμόζουν το εθνικό πρόγραμμα, τότε πώς έχει πωλήσεις ένα εμβόλιο που είναι εκτός προγράμματος; Τι χώρα πια είμαστε; Δύο μέτρα και δύο σταθμά παντού.

Νομίζω, όντως, πως χρειαζόμαστε μνημόνια και επικυριαρχία όχι μέχρι να σβύσει ο ήλιος αλλά μέχρις ότου σταματήσει το σύμπαν να είναι άπειρο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: