Μαΐου 14, 2018

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;

Προ πολλού καιρού έγραφα ότι αν τα μικρόβια (βακτήρια, ιοί κλπ) αρχίσουν να αποκτούν αντοχή στα εμβόλια (ειδικά λόγω κακής χρήσης), κάτι ανάλογο δηλ. με την αντοχή στα αντιβιοτικά, τότε η απειλή για τον πλανήτη θα είναι τρομερή.
Φαίνεται τώρα ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο. Αντίθετα, είναι πλέον ορατό με πρώτο και καλύτερο την μπορντετέλλα του κοκκύτη που στελέχη της ανέπτυξαν αντοχή στο τρέχον εμβόλιο.
Το ερώτημα που πλανάται μεταξύ των ερευνητών είναι: μπορούν τα εμβόλια να οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο παθογόνων (από τα ήδη υπάρχοντα) στελεχών μικροβίων; Πειραματικά φαίνεται πως ναι. Βέβαια αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η ανάλυση των οποίων ξεφεύγει του σκοπού της μικρής αυτής ανάρτησης.
Όμως ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει - οι συνέπειες δεν μπορούν προς το παρόν να προβλεφθούν.
Φαντάζεστε τα ισχυρά αυτά παθογόνα να διασπαρούν στον πληθυσμό και δη εμβολιασμένο πληθυσμό; Όπως στα αντιβιοτικά, έτσι και στα εμβόλια η κακή χρήση τους θα είναι ο κύριος υπεύθυνος.

GHN, 14-05-2018 / Quanta Magazine / Immunology


Σημ. Για να μην ξεσηκωθούν πάλι διάφοροι κατ΄επάγγελμα κήνσορες, τα παραπάνω δεν είναι από αντιεμβολιαστικά sites αλλά είναι από μελέτες ερευνητών που δουλεύουν στο θέμα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: