Το στέλεχος Omicron του κορωνοϊού φαίνεται ότι επικρατεί πλέον στις περισσότερες χώρες. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ωστόσο, οι επιστήμονες δίνουν οδηγίες. Ας δούμε τι συμβουλεύουν για την αντιμετώπιση της νέας απειλής με όσα δεδομένα υπάρχουν σήμερα . Τα στοιχεία είναι από τις ΗΠΑ.
Εμβόλια. Τα μόνα που φαίνεται να δρουν κάπως είναι αυτά της Pfizer και της Moderna, με προϋπόθεση την τρίτη δόση. Η Moderna ανακοίνωσε μόλις, ότι η αναμνηστική της δόση αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα έναντι της Omicron. Βέβαια υπάρχουν πολυάριθμες ανακοινώσεις για νοσήσεις ακόμη και μετά την τρίτη δόση.
Τα λοιπά κυκλοφορούντα εμβόλια (όλων των προελεύσεων) πιθανόν δεν προστατεύουν αλλά προφυλάσουν από βαριά νόσηση.
Προηγηθείσα νόσηση. Φαίνεται ότι δεν προστατεύει πλήρως και ο κίνδυνος επανανόσησης εκτιμάται ως πέντε φορές μεγαλύτερος από ότι σε άλλες μεταλλάξεις.
Προφύλαξη. Μάσκες, περιορισμός συγκεντρώσεων, rapid test για προσωπική χρήση και παρακολούθηση (όχι μόνο όταν απαιτείται από τις δραστηριότητες).
Αυτές οι προφυλάξεις αφορούν και τους πλήρως εμβολιασμένους. Ο κίνδυνος νόσησης ποτέ δεν είναι μηδενικός. Να σημειωθεί ότι τα rapid test δεν εγγυώνται για την κατάσταση του ατόμου πέραν των 24 ωρών.
Θεραπεία. Το στέλεχος φαίνεται ότι διαφεύγει τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο, η GSK ανακοίνωσε ότι το δικό της σκεύασμα παραμένει μάλλον αποτελεσματικό.
Η δεξαμεθαζόνη για σοβαρές λοιμώξεις συνεχίζει να είναι δραστική.
Διάφορες εταιρείες (πχ Merck, Pfizer και άλλες) αναπτύσσουν αντιικά φάρμακα. Παρά το ότι το στέλεχος Omicron ανέπτυξε πολλές μεταλλάξεις που διαφεύγουν τα μονοκλωνικά, έχει λιγότερες μεταλλάξεις στις πρωτείνες στις οποίες στοχεύουν τα αντιικά φάρμακα. Τα φάρμακα αναμένονται σύντομα.
The New York Times / 20-12-2021
2 σχόλια:
Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε κ. Καβαλιώτη. Σημειώνω ότι η σοτροβιμάμπη (εξουδετερωτικό αντίσωμα) είναι εξαιρετικά υποσχόμενη θεραπεία πράγματι.
Μερικές ενδιαφέρουσες επιπλέον παρατηρήσεις για την omicron:
1) έχει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα (spike) αυτήν ακριβώς που στοχεύουν τα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ο εμβολιασμός στις τρέχουσες συνθήκες (εξαιρετικά υψηλή διασπορά της νόσου) προκάλεσε ταχύτατη ανοσιακή διαφυγή από το παθογόνο. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί και τα 4 εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη αυτή και μόνο.
2) Φυσική συνέπεια του παραπάνω είναι να μην αναγνωρίζεται η μετάλλαξη αυτή και από όσα τεστ αντιγόνου στόχευαν την ίδια πρωτεΐνη! Αυτό σημαίνει ότι αρκετά rapid test δεν την αναγνωρίζουν καθόλου! Συνεχίζουν να την αναγνωρίζουν όσα στόχευαν άλλα σημεία του παθογόνου, όπως το νουκλεοκαψίδιο.
Γιώργος Τζωρτζακάκης
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΤΖΩΡΤΑΚΑΚΗ ,ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΕΦΗΦΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ RAPID TEST ME ΘΕΤΙΚΟ PCR-RT ΓΙΑ SARS COV 2.
Δημοσίευση σχολίου