Σεπτεμβρίου 27, 2023

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΟΣΟΓΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ

 Μία πρόσφατη μελέτη ελέγχει την ανοσογονικότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του 9δύναμου εμβολίου κατά του HPV, επί 10ετία. Το αποτέλεσμα;

Το εμβόλιο σταθερά ανοσογονικό και αποτελεσματικό επί 10 χρόνια μετά 3 δόσεις σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-15 ετών. 

Η μελέτη είναι εταιρική, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, πλην όμως τα χρόνια παρακολούθησης του εμβολίου είναι πολλά.


Pediatrics. 2023, September, doi: 10.1542/peds.2022-060993. Epub ahead of print. PMID: 36ε67847.



2 σχόλια:

evikour είπε...

κ.Καβαλιώτη σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση!Το εν λόγω εμβόλιο είναι πλέον υποχρεωτικό και στα αγόρια;Έχω ακούσει ότι έχει κατηγορηθεί για στειρότητα. Ισχύει κάτι τέτοιο;Βέβαια για να διαπιστωθεί αυτό θα πρέπει οι άνθρωποι που το έκαναν να έχουν ενηλικιωθεί και να διαπιστωθεί τότε αν είναι υπογόνιμοι ή όχι και να γίνει ενδεχομένως ο συσχετισμός.

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Καλημέρα. Οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί. Υπάρχει ένα Πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εμβόλια που εγκρίνονται από την Εθνική Επιτροπή και τα οποία αποζημιώνονται από το κράτος. Γίνονται δηλ. δωρεάν. Στο εμβόλιο HPV περιλαμβάνονται και αγόρια. Το εμβόλιο χορηγείται σε ηλικίες 9-26 ετών. Στα αγόρια η αποζημίωση αφορά τις ηλικίες 15-18 ετών, πλην ορισμένων περιπτώσεων που αφορούν και τις λοιπές ηλικίες. Όχι, στειρότητα και υπογονιμότητα δεν έχουν τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα για το εμβόλιο. Κυκλοφορεί ήδη 20 χρόνια.