Οκτωβρίου 04, 2008

ΔΗΓΜΑ ΚΡΟΤΩΝΟΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

  • Οι κρότωνες τρέφονται με αίμα ζώων ή και ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να μεταδώσουν αρκετές λοιμώξεις, με πιο γνωστή τη νόσο του Lyme.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να προφυλαχθεί κάποιος από τους κρότωνες είναι να ακολουθήσει τις εξής οδηγίες:
  • Χρήση ουσιών απωθητικών για τον κρότωνα. Καλύτερα είναι αυτά που περιέχουν DEET και μπορούν να εναποτεθούν είτε στο δέρμα είτε στα ρούχα. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν permethrin είναι κατάλληλα μόνον για τα ρούχα.
  • Χρήση ρουχισμού που να καλύπτει το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια δέρματος (μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).
  • Αφαίρεση κάθε κρότωνα το συντομότερο δυνατόν:
    - Απολύμανση με αλκoόλη της περιοχής του δήγματος
    - Αφαίρεση του κρότωνα με προσοχή (από το κεφάλι)
    - Επίθεση αντισηπτικής αλοιφής στο τραύμα
    - Καλό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό σαπούνι μετά τους χειρισμούς (για απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων του κρότωνα)
  • Παρακολούθηση της περιοχής δήγματος, για τυχόν αλλαγές πχ. ερυθρότητα, οίδημα, πυορροή κλπ.
  • Εγρήγορση για τοπικά ή συστηματικά συμπτώματα, πχ εξάνθημα, πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, δυσκολία στη βάδιση.
  • Η χρήση αντιμικροβιακών μετά το δήγμα, συνιστάται από μερικούς, με βάση ορισμένες παραμέτρους, όπως πχ σε ποια περιοχή κατοικεί ο ασθενής, και πόσο καιρό έμεινε μέσα στο δέρμα ο κρότωνας.
  • Η ΙDSA δεν συνιστά την αντιμικροβιακή προφύλαξη ως ρουτίνα αλλά μόνον όταν ισχύουν όλα τα παρακάτω:
    - αν μπορεί να πιστοποιηθεί ότι υπεύθυνο αίτιο είναι το I. scapularis
    - αν μπορεί να αρχίσει η προφύλαξη εντός 72 ωρών από την αφαίρεση του κρότωνα
    - αν τα επιδημιολογικά δεδομένα λένε ότι το τοπικό ποσοστό λοίμωξης από Β. burgdorferi μετά δήγμα είναι πάνω από 20%.
  • Ως αντιμικροβιακό για την προφύλαξη χρησιμοποιείται η δοξυκυκλίνη σε μία εφάπαξ δόση των 200mg για τους ενήλικες και σε μία εφάπαξ δόση των 4 mg/kg – mx 200 mg για παιδιά.

IDSA

REDBOOK

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στον τυπο αναφερθηκαν περιστατικα με βαρια ενιοτε και (στην διπλανη Τουρκια-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ) θανατηφορα πορεια απο δηγμα κροτωνος με συμπτωματολογια που μοιαζει περισσοτερο με αιμορραγικο πυρετο (Κριμαιικος πυρετος)παρα με νοσο του LYME.Σαν αιτιο αιμορραγικου πυρετου(βαρια κλινικη εικονα με πυρετο , αιμορραγιες απο εντερο και βλεννογονους και οξεια νεφρ. ανεπαρκεια) αναφερεται κι ο ιος hantaar.Μπορει αραγε να ειναι ξενιστης ο κροτωνας?ποσο επικινδυνο μπορει να ειναι για τη δημοσια υγεια σε τετοια περιπτωση? χρειαζεται ενημερωση των γιατρων για να αναγνωρισουν πρωιμη συμπτωματολογια? Παλιοτερα (προ15-20 ετων ,δεν γνωριζω προσφατα) στην περιοχη βορεια των Ιωαννινων ενδημουσε ενας ιος που προκαλουσε αιμορ.πυρετο (2-3 θανατοι) με κυριο ξενιστη ενα ειδος ποντικου.Ειχε μαλιστα ασχοληθει η εδρα Μικροβιολογιας του ΑΠΘ. Με την ευκαιρια καποιες ερωτησεις .Υπαρχει αντενδειξη εναρξης εμβολιασμου σε ενα βρεφος μετα απο προσφατη μεταγγιση συμπυκνωμενων ερυθρων( ας πουμε λογω ΑΒΟ ασυμβατοτητας)? Ποσο αρνητικο για την καλη ανοσολογικη απαντηση ειναι η εναλλαγη των δυο διαφορετικων εμβολιων για την 1.ιλαρα ερυθρα παρωτιτιδα 2. ανε μευλογια 3. αυτο που κατα κορον γινεται στα εμβολιαστικα κεντρα του ΙΚΑ για το DTaP. Να αφησω κι ενα σχολιο για την ενταση στο blog... "διανοια και λογος ταυτον" (η σκεψη κι ο λογος ειναι το ιδιο πραγμα) η οπως λενε οι Αγγλοι τον γαιδαρο τον γνωριζεις απ΄τα αυτια και τον βλακα απ'τα λογια (περα απο ανωνυμιες) "Εγχειριδιο βλακειας" Δ. Χαριτοπουλος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ κ. Χατζησάββα,

Ευχαριστώ για το σχόλιο σας

Για τις ερωτήσεις σας τώρα:

1. Τα εμβόλια που επηρεάζονται από τις μεταγγίσεις αίματος ή παραγώγων αίματος είναι ΜΟΝΟ τα ζωντανά εμβόλια και ιδιαίτερα αυτό της ιλαράς. Όχι τα νεκρά εμβόλια.
Στη συγκεκριμένη ηλικία που ρωτάτε, δεν υπάρχει χορήγηση ζωντανών εμβολίων πλην του ροταϊού (το polio po ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται).
Το διάστημα μεταξύ μετάγγισης ερυθρών και εμβολιασμού (με ζωντανό εμβόλιο) είναι 5 μήνες.
2. Η σειρά εμβολίων καλό είναι να γίνεται με το ίδιο σκεύασμα. Η εναλλαγή είναι δεκτή για εμβόλια που ουσιαστικά είναι ίδιας περιεκτικότητας και εφόσον δεν ανευρίσκεται το αρχικό εμβόλιο. Για το DtaP τονίζεται πάντα ότι η βασική σειρά πρέπει να γίνεται με το ίδιο σκεύασμα μια και τα εμβόλια που κυκλοφορούν παρ΄ ημίν έχουν διαφορετικό αριθμό αντιγόνων.
3. Με την ευκαιρία να θίξω και το θέμα του HPV, όπου πολλοί ρωτούν αν μπορεί να γίνει εναλλαγή. Εδώ βέβαια έχουμε πάλι διαφορετικά εμβόλια, με διαφορετικό αριθμό στελεχών, με διαφορετική τεχνική παραγωγής των δύο ίδιων στελεχών και με διαφορετικό ανοσοενισχυτικό. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα ήταν σοφό να κάνει κάποιος εναλλαγή εμβολίων στο HPV.

Τέλος, να πω ότι πολλές φορές και τα έκδοχα αλλά και τα ανοσοενισχυτικά παίζουν ρόλο στη συνολική συμπεριφορά ενός εμβολίου.