Οκτωβρίου 13, 2008

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Το έντερο του ανθρώπου έχει μικρόβια 10 φορές περισσότερα από όσα κύτταρα έχει το σώμα.
Όπως γίνεται αντιληπτό η συμβίωση μικροβίων και ανθρώπου είναι αναγκαστική και ισορροπημένη θα λέγαμε. Η διαταραχή της ισορροπίας αυτής αποβαίνει συνήθως εις βάρος του ανθρώπου.

2 σχόλια:

chariklia bibi είπε...

Κύριε Καβαλιώτη
θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο κρίνετε αναγκαίο τον εμβολιασμό όλων των παιδιών με το αντιγριππικό εμβόλιο και αν ναι μέχρι ποια ηλικία. Σε τι ποσοστό ευθύνεται ο ιός της γρίππης για λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά? Επίσης ποιά είναι η γνώμη σας για τη χρήση ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων(broncho-vaxom) σε παιδιά με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Με ποια κριτήρια θα πρέπει να αποφασίζεται η χορήγησή τους στα παιδιά? Στον Καναδά πωλείται και μέσω του διαδικτύου!!
Ευχαριστώ

JOHN KAVALIOTIS είπε...

chariklia


1. Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Το εμβόλιο της γρίπης έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, όπως γνωρίζετε, ως προς τη σύνθεση του που μεταβάλλεται κάθε χρόνο. Για να γίνει μαζικός εμβολιασμός θα πρέπει να έχουμε πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία και να ενσωματωθεί το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα. Οι θεωρητικά κατάλληλες ηλικλίες είναι 6-23 μην. Από κει και πέρα όλες οι ηλικίες είναι κατάλληλες για κάποιον που θέλει να προφυλαχθεί από τον ιό της γρίπης. Οπωσδήποτε προστασία παρέχει σε σημαντικό ποσοστό. Προσωπικά θα προτιμούσα προς το παρόν τη χορήγηση του στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Γνωρίζοντας ότι είναι ανέφικτος ο μαζικός εμβολιασμός, ας εμβολιασθούν τουλάχιστον αυτοί που το έχουν ανάγκη.
2. Για τα ανοσοτροποποιητικά σκευάσματα έχω τελείως αρνητική άποψη, και βιβλιογραφικά και από κλινική εμπειρία (στις λίγες φορές που τα χρησιμοποιήσαμε).