Οκτωβρίου 10, 2008

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Νομίζω είναι αναγκαίο να κάνουμε εκ νέου κάποιες διευκρινίσεις για θέματα του HPV εμβολίου, που παρόλο απαντημένα τα περισσότερα, εξακολουθούν να απασχολούν:


1. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Πολύ ασφαλές. Με νέα πρόσφατη ανακοίνωση του, το FDA επαναβεβαιώνει την ασφάλεια του εμβολίου (στις ΗΠΑ κυκλοφορεί το τετραδύναμο εμβόλιο), αποσυνδέοντας μάλιστα θανάτους και εμβόλιο.
2. Το τετραδύναμο εμβόλιο έχει λάβει και νέες ενδείξεις (βλ παλαιότερη ανάρτηση): καρκίνος αιδοίου και καρκίνος κόλπου.
3. Το διδύναμο εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το FDA. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει απορριφθεί. Δεν έχει κριθεί η υποψηφιότητα του διότι ο οργανισμός περιμένει επιπλέον στοιχεία.
4. Το διδύναμο εμβόλιο έχει εγκριθεί στη Μ. Βρεττανία ως μοναδικό εμβόλιο για το εθνικό τους πρόγραμμα εμβολιασμών μετά εκτίμηση των οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν οι δύο εταιρείες.
5. Τα στοιχεία που υπάρχουν προς το παρόν, δεν είναι ενθαρρυντικά για χρήση του HPV εμβολίου σε μεγαλύτερες των 26 ετών ηλικίες.
6. Δεν φαίνεται πιθανή, τουλάχιστον προς το παρόν, η χρήση του στα αγόρια και στους άνδρες.
7. Εναλλαγή των δύο κυκλοφοούντων εμβολίων δεν μπορεί να γίνει διότι τα εμβόλια διαφέρουν στα στελέχη, στις ενδείξεις και στο ανοσοενισχυτικό.

4 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. είπε...

Καλησπερα Κε Καβαλιωτη.Εχουμε ξαναμιλησει στο παρελθον μεσα απο το blog σας.Ξεκιναω ειδικοτητα στην Αθηνα αυτο το μηνα.
Μας λειψατε φετος απο το παιδολοιμωξιολογικο συνεδριο.Ελπιζω τα πιο ενδιαφεροντα αρθρα της βιβλιογραφιας που θα μας παρουσιαζατε να τα δημοσιοποιησετε σε αυτο το blog.
Να σας πω επισης οτι αγορασα το βιβλιο που μεταφρασατε-επιμεληθηκατε "την κλινικη εξεταση παιδιων" και ενθουσιαστηκα.Εψαχνα καιρο κατι αντιστοιχο.Μου φανηκε παρα πολυ χρησιμο ειδικα τωρα που ξεκιναω τα πρωτα μου βηματα...
Παντα με εκτιμηση,
Γεωργιος Μαυρογεωργος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ.
Το βιβλίο πράγματι είναι πολύ καλό. Γιαυτό δέχτηκα να το μεταφράσω.
Είναι πολύτιμο για τους ειδικευόμενους, ενώ προσφέρει σημαντικά και στους ειδικούς. Ακόμη και μεις οι πιο παλιοί έχουμε να πάρουμε πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση της γνώσης θέλει συνεχή μελέτη και ανανέωση.

Nikos Karantaglis είπε...

Κύριε Καβαλιώτη καλημέρα

Σε μια ιατρική συζήτηση πριν από λίγες ώρες, η κoυβέντα ήρθε και στα εμβόλια. Ακουσα με ενδιαφέρον ότι στην 4η Διανοσοκομειακή Συνάντηση για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, που έγινε στο Τελλόγλειο στις 21/3/2009, συζητήθηκαν μεταξύ Νευρολόγων 2 πρόσφατα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της πόλης μας, με συμπτωματολογία απομυελίνωσης του ΚΝΣ. Το ένα από αυτά παρουσίασε και αντικειμενικά ευρήματα στη νευροαπεικόνιση. Πρόκειται για 2 κορίτσια, που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά του HPV λίγες μέρες πριν (λιγότερο από μήνα). Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για την πιθανή "εμπλοκή" του εμβολίου. Από μια σύντομη αναζήτηση βρήκα ένα πρόσφατο σχετικό άρθρο στο "Multiple Sclerosis", "CNS demyelination and quadrivalent HPV vaccination" Mult Scler2009; 15; 116
I Sutton, R Lahoria, IL Tan, P Clouston and MH Barnett
Δεν ξέρω ποιο από τα 2 σκευάσματα είχε χορηγηθεί, ούτε πόσες δόσεις είχαν λάβει οι συγκεκριμένες ασθενείς.

Το αναφέρω γιατί είμαι αρκετά σίγουρος πως θα πυροδοτήσει συζητήσεις, οι οποίες ευκταίο είναι να είναι παραγωγικές και όχι αφοριστικές.

Νίκος Α. Καρανταγλής

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Όντως γίνονται πολλές συζητήσεις για την ασφάλεια του HPV εμβολίου. Φαίνεται όμως ότι η σχέση εμβολίου και κάποιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι χρονική και όχι αιτιολογική.
Την πλήρη επίπτωση του εμβολίου (στη νόσο και στις ανεπιθύμητες ενέργειες) πιστεύω ότι θα τη δούμε μετά 10-15 χρόνια.