1. H νέα γρίπη επέρχεται με δριμύτητα. Πολλοί οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας. Ελάχιστοι όμως αυτοί που έχουν ανάγκη νοσηλείας.
2. Νοσηλεύουμε και 2 ασθενείς-παιδιά με Η1Ν1 και πνευμονία. Ο ένας με εμπύημα που χρειάστηκε παροχέτευση και ο άλλος με συνήθη πορεία. Σημειωτέον ότι οι πνευμονίες είναι πάρα πολλές τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση λόγω Η1Ν1.
3. Ας συνειδητοποιήσει το υπουργείο ότι λείπουν γιατροί. Με τόση κινητοποίηση για τη γρίπη, με τόση μεγάλη αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία, υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Προκηρυγμένες και με υποψηφίους. Χωρίς όμως να κινείται τίποτε. Πότε θα διοριστούν; Μετά τη γρίπη; Αφού εξαντληθούν οι υπάρχοντες γιατροί;
4. Ο κόσμος στα εξωτερικά ιατρεία διαμαρτύρεται. Και με το δίκιο του. Πως όμως να εξυπηρετήσουν 1 ειδικός γιατρός και 2 ειδικευόμενοι για όλο το 24ωρο, τους πολλούς εσωτερικούς ασθενείς και τους δεκάδες εξωτερικούς ασθενείς;
5. Ο ΠΟΥ στις 20-11-2009 ανακοίνωσε τρεις μεταλλάξεις του ιού της νέας γρίπης, λέγοντας ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η κλινική σημασία των μεταλλάξεων αυτών.
6. Σε μία χώρα αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων λόγω υψηλού ποσοστού ανεπιθυμήτων αντιδράσεων.
7. Σε άλλη χώρα απαγορεύθηκε το ίδιο εμβόλιο λόγω αμφιβολιών για την ασφάλεια της σύνθεσης του.
8. Κάποιος καθηγητής ανέφερε (δεν το άκουσα, μου το μετέφεραν) ότι ο εμβολιασμός σε περίοδο πανδημίας δεν ωφελεί αλλά τουναντίον μπορεί να βλάψει.
9. Μπορεί να έχει δίκιο ή όχι αλλά το αλαλούμ είναι πλέον απίστευτο.
10. Μου είπαν επίσης ότι κάποιος άλλος συνάδελφος μίλησε για έλλειψη εμβολιαστικής συνείδησης των ελλήνων. Πιθανόν να έχει δίκιο.
11. Γιατί όμως όλοι αυτοί δεν μιλούσαν παλαιότερα;
12. Η άρνηση του εμβολιασμού είναι μόνο για τη νέα γρίπη;
13. Υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV ή για το κοκκυτικό εμβόλιο τύπου ενήλικα;
14. Ναι η γρίπη «καίει» τώρα, αλλά οι απόψεις των ειδικών θα πρέπει να είναι ενιαίες για όλα τα εμβόλια.
15. Οι πρώτες μέρες του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, έδειξαν πολύ μικρή συμμετοχή, ειδικά στο ιατρικό προσωπικό.
16. Οι εκκλήσεις των αρμοδίων οργάνων είναι συνεχείς.
17. Το κράτος ώφειλε ένα πράμα να κάνει, αν ήθελε να επιβάλλει τον εμβολιασμό. Να καταστήσει το εμβόλιο υποχρεωτικό και να βγάλει 2 ανακοινώσεις. Μία το καλοκαίρι και μία τώρα λέγοντας απλά και ρητά ότι θα εμβολιαστούν αυτοί και αυτοί στις τάδε ημερομηνίες. Δυστυχώς το τμήμα μάρκετιγκ του κράτους απέτυχε (και ας πληρώνονται αδρά τα μέλη του).
18. Το να αφήσεις στον λαό να αποφασίσει, οδηγεί στα απίθανο αλαλούμ που αναφέραμε.
19. Δυστυχώς η λανθασμένη πολιτική ακολουθήθηκε και στον στρατό. Οι φαντάροι ενημερώθηκαν ότι εντός των ημερών θα αρχίσουν εμβολιασμοί, που θα είναι εθελοντικοί. Και οι φαντάροι, εγγράμματοι ή όχι, σχετικοί ή όχι, τρέχουν σαν παλαβοί να ενημερωθούν από δω και από κει για το αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι. Αν μη τι άλλο στον στρατό θα έπρεπε κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και να εφαρμόσει γενικό και υποχρεωτικό εμβολιασμό.
20. Το Νο 19 είναι άσχετο με το αν εγώ συμφωνώ ή όχι με το εμβόλιο. Είναι όμως νομίζω η σωστή πολιτική αν θέλεις να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα εμβολιασμού.
21. Σε πολλές κλινικές νοσοκομείων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ορίσουν τις ομάδες κινδύνου (παρά τις υπάρχουσες εγκυκλίους), να καθορίσουν επακριβώς ποια άτομα περιλαμβάνονται στις ομάδες αυτές κινδύνου, ποιοι ασθενείς πρέπει να παίρνουν αντιικά και ποιοι όχι. Οι ερωτήσεις που δεχόμαστε είναι συνεχείς.
22. Νομίζω ότι θα παρέλθει ο χρόνος της γρίπης και εμείς θα ψαχνόμαστε ακόμη στα χαρτιά και στην αδυναμία να βάλουμε μια υπεύθυνη υπογραφή σε ένα κείμενο οδηγιών.
23. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι αν συνεχίσει να νοσεί ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, ο εμβολιασμός δεν θα έχει νόημα πλέον.
24. Σε τέτοια περίπτωση τα εμβόλια θα παραμείνουν στις αποθήκες αναλογιζόμενα με θλίψη το πρόωρο τέλος της αποστολής τους.
25. Ένας αγαπητός συνάδελφος μού έστειλε μαιλ, διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά γιαυτά που γράφω. Τονίζει σε ένα σημείο : «…..αλλά τουλάχιστον για την παρούσα φάση το θέμα είναι στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας (και όχι των σεναρίων). Όταν έχουμε έναν ασθενή ή ένα άτομο υψηλού κινδύνου νόσησης και εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη, πρέπει να έχουμε πλέον μια κοινή και σαφή θέση αντιμετώπισης». Θα ήθελα να πω στον αγαπητό φίλο, που ξέρω ότι είναι τακτικότατος αναγνώστης του ιστολογίου, πού αντελήφθη ότι διαφωνώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή στη σαφή θέση αντιμετώπισης; Αυτά θα πρέπει να τα αναζητήσει στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Ας συμφωνήσουν εκεί για το πότε και ποιους θα θεραπεύουν και μετά ας αναζητήσει ευθύνες αλλού. Εγώ επώνυμα και ενυπόγραφα διαφώνησα για την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού και για την πολιτική και την στρατηγική επιβολής του εμβολιασμού και μόνον. Ουδέποτε διαφοροποιήθηκα σε θέματα αντιμετώπισης ή ομάδων υψηλού κινδύνου. Ουδέποτε ασχολήθηκα με την θεραπευτική αντιμετώπιση. Μάλιστα πολύ έγκαιρα η κλινική μου έκανε ειδική δημόσια συγκέντρωση για τη γρίπη όπου δόθηκε και έντυπο υλικό με σαφείς οδηγίες για φάρμακα κλπ. Στη συνέχεια όπου εξέφρασα τις αμφισβητήσεις μου για το εμβόλιο τις δικαιολόγησα τις αντιρρήσεις μου αυτές. Επώνυμα και ενυπόγραφα επαναλαμβάνω, αγαπητέ μου φίλε. Όχι σαν μερικούς τιτλούχους που σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες για το όλο θέμα αλλά δεν τολμούν δημοσίως να αναφέρουν τίποτε. Διότι δεν μπορούν να παίξουν τον τίτλο τους. Αλλά ο υπεύθυνος γιατρός αγαπητέ μου φίλε, έχει ευθύνη έναντι των ασθενών του και όχι έναντι ενός, πολύ μικρής σήμερα αξίας, τίτλου.
Αυτά προς το παρόν.
Κάποιες συστάσεις για όσους εμβολιασθούν:
- Οι εγκυμονούσες ήταν και είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για γρίπη και οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο από τους πρώτους.
- Σε ομάδες λίαν υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από γρίπη καλό είναι να γίνει άμεσα ο εμβολιασμός (γιαυτές τις ομάδες δεν νομίζω να τέθηκε ποτέ ζήτημα).
- Όποιοι για οποιοδήποτε λόγο επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, καλό είναι να το κάνουν ΤΩΡΑ. Αύριο ίσως δεν έχει νόημα.
2 σχόλια:
Αγαπητέ κύριε Καβαλιώτη,
είμαι συνάδελφος Παθολόγος,
λέγομαι Πολυχρονίδης Γιώργος,
εργάζομαι στην Αττική ως ιδιώτης
καίείμαι Καβαλιώτης :) (στην καταγωγή..)
Στό διαδίκτυο, μιλούν για τις μακροπρόθεσμες επιβλαβείς συνέπειες του ανοσοδιεγιέρτη σκουαλενίου, και τών αλάτων του υδραργύρου και αλουμινίου των εμβολίων..
Θά ήθελα, παρακαλώ, την γνώμη σας, ως πλέον ειδικού επ' αυτών..
Ευχαριστώ πολύ.
Κον Πολυχρονίδη,
Για ορισμένα ανοσοσιεγερτικά, όντως υπάρχει μεγάλη συζήτηση και δεν νομίζω αυτή τη στιγμή να μπορεί κάποιος να απαντήσει απολύτως υπεύθυνα για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια τους. Αρκούμεθα στις μελέτες και βεβαιώσεις των εταιρειών ότι είναι ασφαλή.
Για τα άλλα συστατικά δεν υπάρχει πρόβλημα.
Δημοσίευση σχολίου