Πριν 2 χρόνια είχα ασχοληθεί με μία ανάρτηση στο ιστολόγιο αυτό, για την υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό ενός ειδικού σκευάσματος βρεφικής διατροφής και τις τυχόν συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η λήψη υψηλών ποσών χαλκού από το βρέφος. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον τύπο, στην τηλεόραση, εμπλέχθηκε ο ΕΟΦ και ορισμένες επιστημονικές εταιρείες, που όμως δεν απάντησαν στο σχετικό ερώτημα.
Ωστόσο, εγώ δέχθηκα επιτιμητικά σχόλια από την παραγωγό εταιρεία (και έμμεσες απειλές) και από ορισμένους συναδέλφους, αλλά και ελάχιστους δημοσιογράφους.
Τι έγινε στη συνέχεια;
Η παραγωγός εταιρεία διακριτικά περιόρισε τη διαφήμιση (ή και τη διακίνηση) του προϊόντος, και ενημέρωσε τη "μαμά" εταιρεία για το θέμα. Η υπεύθυνη του τμήματος της μητρικής εταιρείας με ειδοποίησε ότι μελετούν το θέμα. Φέτος το προϊόν επανακυκλοφόρησε, με νέο σχεδιασμό και νέα σύνθεση όπου μεταξύ άλλων αλλαγών μειώθηκε και η περιεκτικότητα σε χαλκό κατά 20%.
Εν τω μεταξύ 2 άλλες εταιρείες γαλάκτων (κοινών πλέον προϊόντων διατροφής) που είχαν εξίσου υψηλές περιεκτικότητες χαλκού, μείωσαν επίσης τις τιμές του χαλκού στα γάλατα τους κατά 50%.
Αναρωτιέμαι:
1. Ποια είναι η σωστή περιεκτικότητα; |Tότε ή τώρα;
2. Ο ΕΟΦ έχει να απαντήσει τίποτε σε σχέση με όσα έλεγε τότε;
3. Οι επιστημονικές εταιρείες μπορούν να πάρουν κάποια θέση στο θέμα;
4. Αυτοί που με επέκριναν τότε (θεωρώ καλόπιστα), μπορούν να λάβουν επίσης κάποια θέση;
Δεν νομίζω να απαντηθούν τα ερωτήματα μου, αλλά θεώρησα καλό να επαναφέρω το θέμα μόνο για ενημέρωση και ίσως δικαίωση της αρχικής ανάρτησης.
1 σχόλιο:
Θα μπορούσατε να μας πείτε για ποιά σκευάσματα μιλάτε σας παρακαλώ
Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση
Δημοσίευση σχολίου