Νοεμβρίου 18, 2014

ΦΙΛΙ - ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ; (το μικροβίωμα του στόματος)

Οι μικροβιακοί πληθυσμοί στον οργανισμό ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και οφείλονται στην επίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως η γενετική κληρονομιά, το περιβάλλον, η δίαιτα, η ηλικία, η συμπεριφορά κλπ.

Σε μια πολύ πρακτική μελέτη, ερευνήθηκε το μικροβίωμα του στόματος και η επίπτωση που έχουν σ' αυτό τα φιλιά ενός ζευγαριού.
  
Σε μακροχρόνια σχέση, το μικροβίωμα είναι ουσιαστικά το ίδιο και στα δυο άτομα μια και υπάρχει συχνή επαφή με φιλιά και επιπλέον τα άτομα αυτά μοιράζονται φαγητό, νερό κλπ.
 
Όταν όμως οι ερευνητές έδωσαν πριν το φιλί, στον ένα σύντροφο μικρή ποσότητα γιαουρτιού που περιείχε προβιοτικά (συνεπώς και μικρόβια που δεν είναι της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος) και ήλεγξαν μετά το φιλί τις χλωρίδες, τι είδαν;

Το φιλί (διάρκειας 10") μετέδωσε 80.000.000 μικρόβια.

Ναι. Πλην των συναισθημάτων, ένα φιλί μπορεί να μεταδώσει εκατομμύρια μικρόβια. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το συνολικό μικροβίωμα του ανθρώπου αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικρόβια οπότε η παραπάνω ποσότητα φαντάζει μικρή. Και ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι το φιλί γενικώς δεν μεταδίδει κάτι σοβαρό, μεταξύ δυο υγιών ατόμων. Η μετάδοση λοιμώξεων μέσω του φιλιού προϋποθέτει ύπαρξη κι άλλων παραγόντων.


Microbiome,  17 November 2014 (2:41)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: