Το μήνυμα "το τέλος της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου" είναι ένα διαφημιστικό εύρημα, καλό ή όχι ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Το τέλος μιας νόσου προϋποθέτει ύπαρξη πολλαπλών παραγόντων και όχι μόνον ένα εμβόλιο που παρέχει καλή μεν όχι όμως συνολική κάλυψη. Δεν καλύπτονται όλες οι οροομάδες και όλα τα στελέχη, και το ποσοστό κάλυψης δεν ειναι 100% (λογικό είναι).
Δεν γνωρίζω αν θα έρθει σύντομα το τέλος. Το εύχομαι (όπως όλοι). Εξάλλου έζησα το νόσημα στις χειρότερες του εποχές. Αμφιβάλλω αν πολλοί από αυτούς που μας κάνουν διαλέξεις περί μηνιγγίτιδας και εμβολίων, αμφιβάλλω αν έχουν δει έστω και μια περίπτωση μηνιγγίτιδας. Ακόμη κι αν είδαν, θα ήταν κάποια ήπιας μορφής λοίμωξη, που οι ειδικευόμενοι μας στο Λοιμωδών τις αποκαλούσαν "γριπώδεις συνδρομές".
Και φυσικά μου προκαλεί απορία όταν ακούω να μιλούν για ακρωτηριασμούς κλπ. Στα 32 χρόνια της θητείας μου στο Λοιμωδών και σε εποχές που οι ασθενείς με μηνιγγίτιδες ερχόντουσαν σωρηδόν, θυμάμαι (και νομίζω θυμάμαι καλά) μια περίπτωση μερικού ακρωτηριασμού. Επίσης θυμάμαι από περιγραφές συναδέλφων ακόμη μια περίπτωση σε παιδί που νοσηλεύθηκε σε άλλο νοσοκομείο και είχε αντιμετωπισθεί αργά.Προ ημερών (20-11-2014), διάβαζα σε μια βρετανική εφημερίδα για τη διαμάχη του υπουργείου με την παραγωγό εταιρεία ως προς την τιμή του εμβολίου μηνιγγιτιδοκόκκου Β. Και η εφημερίδα αυτή έλεγε τα ίδια με τις εδώ. Αν δεν γίνει το εμβόλιο κινδυνεύουν εκατοντάδες εκατοντάδων παιδιά από θάνατο ή ακρωτηριασμούς. Ίδια κείμενα σε διαφορετικές χώρες. Εμφανές ποιος κατευθύνει τα κείμενα αυτά. Έτσι όμως αδικείται το εμβόλιο.
Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ κράτους και εταιρείας για μια καλή τιμή του εμβολίου ώστε να υπάρχει σχέση κόστους-όφελους υπέρ του εμβολίου. Προς το παρόν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία και το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας παρά τη θετική εισήγηση των εκεί σχετικών επιτροπών. Η εταιρεία πρότεινε να προσφέρει τις πρώτες 1.000.000 δόσεις δωρεάν και να επιβάλλει την τιμή που θέλει αλλά φαίνεται πως αυτό δεν γίνεται δεκτό.
Να βάλουμε συνεπώς τα πράγματα στη θέση τους. Βαριά λοίμωξη η μηνιγγίτιδα, ναι. Καλό το εμβόλιο, ναι. Όχι όμως να τρομοκρατούμε. Συχνότητα της νόσου σήμερα; Ας μην υπερβάλλουμε: πολύ μικρή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να δεχτούμε θνητότητες και επιπλοκές έστω και λίγες. Απλά να κατανοήσουμε ότι ούτε το εμβόλιο θα τα μηδενίσει.
Γιατί αναφέρω, όλα τα παραπάνω; Μα γιατί ακούμε τον κάθε έναν να μιλάει και να γράφει για το νόσημα και να μας δίνει οδηγίες χωρίς συνήθως να έχει την ανάλογη ή έστω την ελάχιστη εμπειρία. Ακόμη και σε site (διαφημιστικών ως επί το πλείστον) γιατρών μικρών επαρχιακών πόλεων είδα εκτενείς κατευθύνσεις για τη μηνιγγίτιδα και την αντιμετώπιση της. Καλά τα βιβλία, αλλά ας υπάρχει και λίγη αυτογνωσία και λίγο μέτρο. Δεν γίνεται ειδικός κάποιος επειδή διάβασε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο.
Περιττό να αναφέρω κοινωνικά sites όπου υπάρχει ουσιαστικά ταυτόσημο κείμενο περί της νόσου. Ποιος το μοίρασε; Σκεφτείτε.
Κάπου ας κάνουμε μια περισυλλογή. Θα επαναλάβω κάτι που έγραψα παλαιότερα. Ένα μονοπωλιακό είδος για μια πολύ σοβαρή νόσο, μπορεί να βρει τον δρόμο μόνο του. Δεν χρειάζεται τόση σπατάλη χρήματος. Αυτό ίσως δημιουργεί και αρνητικούς συνειρμούς.
Τέλος, δεν νομίζω ότι η εμπλοκή στην όλη διαφημιστική καμπάνια μητέρας που, πιθανώς έναντι κάποιου οφέλους μιλά για τη νόσηση του παιδιού της, είναι ορθή. Αυτό εκθέτει και την εταιρεία αλλά κυρίως τη μάνα που προσβάλλει το ίδιο της το παιδί, χωρίς ίσως να το ρωτήσει αν αυτό θέλει να πληροφορείται το οποιοδήποτε κοινό τα προσωπικά του θέματα. Άλλο μια επιστημονική ομιλία κι άλλο να παραθέτεις τα οικογενειακά σου.
Ας καταλάβουμε ότι μιλάμε για ασθένειες, φάρμακα, εμβόλια. Δεν πουλάμε ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα κλπ.
6 σχόλια:
Συμφωνώ με όλο το κείμενο. Mόλις μου θυμίσατε την περίπτωση μιας 11χρονης που χάθηκε το 2001 από σύνδρομο Waterhouse–Friderichsen λόγω Μηνιγγιτιδόκοκκου C,μια βδομάδα πριν κυκλοφορήσει το Meningitec και ξανάρθε στη μνήμη μου η αξιοπρεπής στάση που είχαν κρατήσει οι γονείς της απέναντι στα ΜΜΕ, λάμποντας δια της απουσίας τους από αυτά. Δυστυχώς, κάποιοι «καίνε» ένα θέμα με τον τρόπο που το χειρίζονται, έστω κι αν έχουν 1/.συμφέρον να το αναδείξουν, πχ. το κοινό ενημερώθηκε να «ενημερωθεί από τον παιδίατρο» μέσα από ατυχές τηλεοπτικό(sic) και ραδιοφωνικό μήνυμα από διαφημιστικές εταιρείες που χρησιμοποιούν την ίδια λογική με τη διαφήμιση αναψυκτικών,ακούσαμε ατυχείς παρουσιάσεις με φανατισμό υπέρμετρο και πολύ πάνω από τον φανατισμό του πρωτοδιόριστου ιατρικού επισκέπτη της οποιαδήποτε φαρμακευτικής εταιρείας) ή 2/. επιστημονικούς λόγους για να το στηρίξουν ή αντιμετωπίσουν.Για το θέμα του τηλεοπτικού μηνύματος θα επανέλθω σύντομα μόλις βρω κάποιο χρονικό κενό. Σε σχέση με το 2/., για χάρη «της δημοσιότητας των δύο λεπτών της ώρας» ,κάποιοι εκ των ιατρών υπερβάλουν και συνεχώς εκτίθενται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς ο συγγραφέας Νίκος Δήμου που είχε γράψει πριν από χρόνια « Ο Έλληνας δίνει τα πάντα για δει τη φωτογραφία του στα σπιρτόκουτα», ήταν προφητικός και στην περίπτωση των ιατρών με τις πρώιμες ανταποκρίσεις, ως οι πρωτοδιόριστοι τηλεοπτικοί ρεπόρτερς.
Κι όλα αυτά γίνονται στη χώρα όπου, την περσινή περίοδο ,λόγω γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ:
-Είχαμε 145 νεκρούς από γρίπη, σε σύνολο 579 από το 2009.
-Χρειάστηκαν ΜΕΘ 330 άτομα ,σε σύνολο 927 από το 2009. Τα 255 εκ των 330 ατόμων (77,3%) αφορούσαν σε άτομα με υποκείμενο νόσημα.
-Μόνο οι 20 εκ των 255 ατόμων αυξημένου κινδύνου (7,8%) ήταν εμβολιασμένοι.
Κι ας μη μιλήσουμε για την αντιγριπική εμβολιαστική κάλυψη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Κωνσταντίνος Καρύδης,Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα,KKarydis@otenet.gr
Σας ευχαριστω γιατι για μια φορα ακομη γραφετε ο,τι με εκφραζει απολυτα σαν γιατρο!ευστοχος και δεν χαριζεστε σε κανεναν
Αννα Μπατμα
Παιδιατρος Φλωρινα
Πολύ σωστά τα λέτε. Πάνω από όλα το κέρδος.
kospan@yahoo.com
Κον Καρύδη
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Πολύ ορθά όσα γράφετε.
Εκτός της δημοσιότητας που είναι επιθυμία νομίζω όλων των ανθρώπων, η πείρα μού έδειξε ότι όταν γονείς δημοσιοποιούν τα περί ασθενειών του παιδιού τους, υπάρχει οικονομικός λόγος από πίσω.
Όσο για το μάρκετινγκ τι να πω; Πολύ κακό, νομίζω. Αλήθεια ο ισχυρισμός περί προστασίας των παιδιών πόσο αληθής είναι; Ποιοι προστατεύονται με τον ελευθερο-επιλεκτικό εμβολιασμό; Μα φυσικά μόνον οι έχοντες. Δηλ. το "ενδιαφέρον" για τα παιδιά αφορά ένα μέρος των παιδιών και όχι το σύνολο.
Για τη γρίπη έχετε απόλυτο δίκιο. Πολλοί οι θάνατοι, νομίζω ελάχιστοι ασχολούνται, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων κινδύνου πράγματι πολύ μικρή. Όταν ρώτησα κάποιον πόσοι είναι οι θάνατοι από μηνιγγίτιδα, είπε 4 τον χρόνο (δεν ξέρω αν είναι κάθε χρόνο, αν υπήρχαν άλλες καταστάσεις, τι κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ήταν τα παιδιά και τι ηλικίας-ο κίνδυνος είναι πιο αυξημένος στην εφηβεία). Όταν τον ρώτησα για τη γρίπη δεν ήξερε. Όταν του είπα το νούμερο αδιαφόρησε λέγοντας, αυτό είναι άλλο εμβόλιο.
Επιμένω να λέω οτι ένα εμβόλιο εισάγεται αν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα, αν υπάρχει μελέτη κοστους-όφελους στη χώρα και αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να το παρέχει δωρεάν σε όλους.
Δεν νοείται δημόσια πρόληψη επί χρημασι. Δυστυχώς όμως με όλα τα εμβόλια έτσι εγινε. Πρώτα εισάγονται και μετά τρέχουμε για όλα τα άλλα.
Κα Μπατμά
Ευχαριστώ
kospan@yahoo.com
παντα το κερδος.
Δημοσίευση σχολίου