Νοεμβρίου 02, 2014

ΛΙΣΤΕΡΙΩΣΗ

Στα γειτονικά Σκόπια, στην πόλη Kumanovo (70000 κάτοικοι),  εκδηλώθηκε επιδημία λιστερίωσης με θύματα 10 άτομα από τα οποία τα 5 κατέληξαν (Ιούλιος- Αύγουστος). Η λοίμωξη οφειλόταν στην κατανάλωση καπνιστού χοιρινού προϊόντος με την επωνυμία "Extra Mein", παραγωγής τοπικού εργοστασίου.

Η λιστερίωση προκαλείται από κατανάλωση κυρίως τροφών μολυσμένων από τη Listeria monocytogenes, όπως πεξεργασμένο κρέας, μη παστεριωμένο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και μη καλά πλυμμένα φρούτα και λαχανικά.

ProMed 02-11-2014

Σημ. Το ενδιαφέρον της παραπάνω ανακοίνωσης εστιάζεται στο γεγονός της γειτνίασης των δύο χωρών, τις συχνές επισκέψεις κατοίκων εκατέρωθεν και της πιθανότητας εισαγωγής τέτοιων προϊόντων. Το σημαντικότερο όμως είναι η αναφορά της γείτονος ως "Μακεδονία", κάτι που γίνεται διεθνώς εδώ και πολλά χρόνια και ας παριστάνουμε εμείς ότι αναγνωρίζουμε ή δεν αναγνωρίζουμε. Σ΄αυτόν τον τομέα η διπλωματία μας απέτυχε παταγωδώς. Αλλά και εμείς οι πολίτες σπάνια αντιδρούμε όταν βρεθούμε πχ σε συνέδρια και δούμε ανακοινώσει;ς της γείτονος ή προσφωνήσεις με το πλαστό όνομα. Αυτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: