Ιανουαρίου 28, 2015

ΠΕΡΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ αναφέρει ότι εγκρίθηκε κονδύλι 1,2 δις δολαρίων για το 2016 για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Αυτό δείχνει το μέγιστο πρόβλημα της αντοχής σε μια χώρα που καθοδηγεί ιατρικά τον πλανήτη αλλά συγχρόνως έχει και τη μεγαλύτερη κατάχρηση αντιβιοτικών.
Βέβαια η αντοχή έχει εξελιχθεί σιγά - σιγά σε παγκόσμιο πρόβλημα. Το CDC υπολογίζει ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο παρατηρούνται τουλάχιστον 2.000.000 νοσήσεις και 23.000 θάνατοι από ανθεκτικά μικρόβια.

Πέρα από αυτό η αντοχή και οι επακόλουθες λοιμώξεις εμποδίζουν την επιτυχή εφαρμογή ιατρικών παρεμβάσεων όπως μεταμοσχεύσεις, αρθροπλαστικές κλπ.
Φυσικά αν αναφερθεί κανείς και στο οικονομικό κόστος των συνεπειών της αντοχής, αυτό είναι τεράστιο.

Νομίζω ότι είναι γενικώς αποδεκτό ότι την αντοχή την προκαλούμε εμείς οι γιατροί με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, ελάχιστοι εφαρμόζουμε τα δέοντα στην πράξη. Τοχω ξαναγράψει: Πολλές φορές τη μεγαλύτερη κατάχρηση στην πράξη κάνουν οι ομιλούντες θεωρητικά στα συνέδρια για το πρόβλημα.

Βέβαια δεν πρέπει να αθωώνουμε και τους εαυτούς μας μια και οι περισσότεροι όταν αρρωστήσουμε από κάποια ίωση καταφεύγουμε αμέσως στη χρήση αντιβιοτικών.
Αυτά.

The White House (Press Secretary) 27-01-2015
CDC, 27-01-2015
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: