Ιανουαρίου 07, 2015

ΓΡΙΠΗ - ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ

Eπειδή η γρίπη είναι ένα κεφάλαιο με το οποίο παίζουν πολλοί (μερικοί μη έχοντας τι άλλο να κάνουν) και επειδή εμπλέχθηκαν και ιατρικοί σύλλογοι, το ΚΕΕΛΠΝΟ (το μόνο που δικαιούται να βγάζει οδηγίες και ανακοινώσεις αλλά και αυτές στο μέτρο της επιστήμης), αλλά και τα ΜΜΕ, επανερχόμαστε στο θέμα.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται. Χρειάζεται να γνωρίζει (ίσως κάποιοι γριπολόγοι το αγνοούν ή το αποσιωπούν). Φέτος η γρίπη φαίνεται πως θα είναι πιο βαριά. Όμως φέτος το εμβόλιο ΔΕΝ περιέχει το κυρίως υπεύθυνο στέλεχος. Άρα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό το εμβόλιο (δεν ήταν ποτέ εξάλλου).

Ο κόσμος πρέπει να προφυλάσσεται και με άλλα μέσα, με αποφυγή συνωστισμού, με προσωπική υγιεινή (καθαρά χέρια), με χρήση μαντηλιών μιας χρήσης κλπ.

Στο θέμα του εμβολίου τώρα, ας δούμε ακόμη μία εργασία, για παιδιά. Είναι από το Pediatrics, τεύχος Ιανουαρίου 2015. Προέρχεται από τις ΗΠΑ. Τη χώρα που επέβαλλε εδώ και πολλά χρόνια τον εμβολιασμό των παιδιών. Τι επέτυχε; Το ποσοστό εμβολιαζομένων παιδιών αυξήθηκε μεν, παραμένει όμως αρκετά κάτω από το 50%. Με δεδομένη μάλιστα τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά (50-70% αλλά με μεταβολές από χρόνο σε χρόνο αναλόγως των κυκλοφορούντων στελεχών), οι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν σχέση εμβολίου και μείωσης της νοσηρότητας από γρίπη σε παιδιά κάτω των 5 χρόνων. Σημαντικές αυξήσεις ή μειώσεις της λοίμωξης δεν κατέστη δυνατόν συσχετισθούν με την εμβολιαστική κάλυψη (ποσοστά εμβολιασθέντων), παρά με άλλους παράγοντες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: