Ιανουαρίου 27, 2015

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές, άρχισαν οι συνάδελφοι να ρωτούν για το νέο πρόγραμμα και να ζητούν επίλυση αποριών και σχολιασμό.

Ο σχολιασμός όμως του συγκεκριμένου νέου προγράμματος θέλει πιο πολύ δουλειά από ότι η σύνταξη του. 


Θα πω μόνο ότι ακόμη και ο πιο απλός νους καταλαβαίνει πως προέκυψε ένα τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα μετά κυοφορία 9 μηνών και ΜΑΛΙΣΤΑ υπογεγραμμένο μια μέρα πριν τις εκλογές.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Αντί σχολίου 2 ερωτήσεις:
1. Στο ΕΠΕ δεν αναφέρεται το εμβόλιο κατά μηνιγγιτιδοκοκκου οροομάδας Β. Ποιά η θέση μας; Ενημερώνουμε τους γονείς (επιδημιολογία, κόστος, ασφάλεια, κτλ.) και τους αφήνουμε την απόφαση ή περιμένουμε νεότερη τοποθέτηση της Επιτροπής.
2. Σχετικά με τη σύνδεσή του με την νόσο Kawasaki υπάρχει νεότερη καταγραφή ή κάποια μελέτη σε εξέλιξη;
Ευχαριστώ.
Γ.Ξ.Τσίφτης
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Γ. ΤΣΙΦΤΗΝ

1. Το εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου Β δεν περιλαμβάνεται στο νέο πρόγραμμα. Νεότερη τοποθέτηση της επιτροπής θα περιμένουμε σ΄ ένα τουλάχιστον χρόνο, σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν προφορικά. Η επιτροπή θα έπρεπε να ανακοινώνει δημόσια τα πρακτικά για να γνωρίζουν όλοι τις απόψεις όλων και τους λόγους που επιλέγεται ή απορρίπτεται ένα προϊόν ή μεταβάλλεται ένα σχήμα. Αυτό γίνεται σε πολλές χώρες και μάλιστα και στις ΗΠΑ όπου καλούν και κοινό στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Που όμως τέτοιες ευαισθησίες σε μας. Κάποιο μέλος της επιτροπής είχε πει παλαιότερα "δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπεται να λέμε τι συζητάμε στην επιτροπή"!! Λες και ήταν κρατικά μυστικά και όχι πληροφορίες που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε παιδίατρος. Αυτό θα πει ηγεμονισμός όταν τύχει και σε βάλουν σε κάποια θέση (με τα γνωστά κριτήρια).
Εχθές, ανακοινώθηκε από το CDC το σχήμα εμβολιασμών για το 2015 στις ΗΠΑ. Το εμβόλιο μηνιγγιτοκόκκου Β δεν περιλαμβάνεται στο σχήμα αυτό.

Τώρα, τι θα λέτε στους γονείς: την αλήθεια. Το εμβόλιο δεν είναι στο πρόγραμμα με ό,τι αυτό σημαίνει, και κοστίζει τόσο. Η απόφαση είναι του γιατρού, χωρίς να αγνοείται η άποψη του γονιού, που συζητείται.

2. Για το θέμα της επιπλοκής με σύνδρομο Kawasaki, υπάρχει ό,τι αναφέρεται στο έντυπο του εμβολίου. Από όσο γνωρίζω δεν έχει ανακοινωθεί κάτι καινούριο. Υπάρχουν επίσης δυο μελέτες του 2014 (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος) που το αναφέρουν. Νεότερα, αν ανακοινωθεί κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Καβαλιώτη,
για ένα νέο εμβόλιο που δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών,κατά πόσο είμαστε νομικά καλυμμένοι σε περίπτωση ανεπιθύμητης ενέργειας? Οι γονείς ρωτούν επίμονα ( γιατί ως γνωστόν το συγκεκριμένο εμβόλιο διαφημίστηκε στα κανάλια και ό,τι παίζει στην τηλεόραση είναι "καλό") και η θέση μας είναι νομίζω λεπτή. Υπάρχει βέβαια η σύσταση από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία αλλά αναρωτιέμαι αν αρκεί.
Ευχαριστώ,
Γιαννίση Φιλιππίνα,
Παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Γιαννίση,
Κατ΄αρχάς είναι απαράδεκτη η διαφήμιση ιατρικών προϊόντων από την τηλεόραση. Κάποτε αυτό είχε απαγορευθεί. Μετά φαίνεται ότι επανήλθε (αν θέλετε το πιστεύετε, δεν βλέπω τηλεόραση). Το χρήμα κινεί τα πάντα όπως καταλαβαίνετε. Και έχετε δίκιο όταν λέτε για ό,τι παίζει στην τηλεόραση είναι "καλό". Αλλά εδώ δεν πρόκειται για τυρί, για καλλυντικά, για σκόνη πλυντηρίου κλπ κλπ. Εδώ πρόκειται για σοβαρό φαρμακευτικό προϊόν που οφείλει να το επιβάλλει ή να το απορρίψει η ιατρική κοινότητα και όχι ο διαφημιστής της τηλεόρασης και οι νεαρές πανελίστριες των life style εκπομπών. Είπαμε όμως, το χρήμα!

Τώρα στη συγκεκριμένη ερώτηση: το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο για κυκλοφορία προϊόν από τον ΕΟΦ. Αυτό δεν λέει τίποτε όμως. Δεν είναι στο πρόγραμμα. Η σύσταση από την ΕΠΕ είναι απλά μια σύσταση. Δεν καλύπτεσθε νομικά από πουθενά. Σε πολλές χώρες αν μια ανεπιθύμητη ενέργεια αποδειχθεί ότι είναι από το εμβόλιο, τότε ο λήπτης αποζημιώνεται χρηματικά, με δικαστική απόφαση φυσικά. Μιλάμε για εμβόλια εντός προγραμμάτων. Εδώ δεν είναι καν στο πρόγραμμα. Άρα δεν καλύπτεται και ο γιατρός. Το θέμα είναι να μη σου τύχει η ανεπιθύμητη ενέργεια.