Μαρτίου 05, 2016

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Η σκηνή σε φαρμακείο της πόλης.

Παρασκευή βράδυ. Στο φαρμακείο μπαίνει μια κυρία, με χαρτί καλλιέργειας ούρων και αντιβιογράμματος που μόλις είχε λάβει από ένα από αυτά τα σύγχρονα πολυεργαστήρια (μικροβιολογικό, ακτινολογικό, κλπ).
Ζητάει ένα αντιβιοτικό σύμφωνα με αυτά που έγραφε το αντιβιόγραμμα. Όχι δεν είχε συνταγή γιατρού. Ο φαρμακοποιός ρωτά το αποτέλεσμα της καλλιέργειας το οποίο τι λέει:

Ουροκαλλιέργεια: θετική E. coli
Ανάπτυξη: μεγάλη.

Ναι έτσι το έγραφε. Ο μικροβιολόγος είχε δική του φαίνεται ταξινόμηση για τις καλλιέργειες και τις αποικίες μικροβίων. Μικρή, μεγάλη, μεγαλύτερη κλπ κλπ. Φαίνεται κανείς δεν του είπε ότι μια καλλιέργεια είναι θετική μετά ορισμένο αριθμό μικροβίων.

Πόσο θα κατακυλήσει ακόμη η ιατρική;

Όμως υπάρχει και συνέχεια: ο φαρμακοποιός λέει ότι δεν έχει αυτό το αντιβιοτικό και της δίνει ένα ίδιο άλλης εταιρείας (το αντιβιόγραμμα έγραφε εμπορικό όνομα). Τονίζει όμως στην ανήσυχη κυρία:
-προσέξτε μπορεί να σας κάνει αλλεργία
-τι αλλεργία;
-εξάνθημα, διάρροια, κλπ κλπ
-τι να κάνω γιαυτό;
-θα σας δώσω ένα προβιοτικό για προφύλαξη, θα σας δώσω και μια κορτιζόνη χάπια για καλύτερη προφύλαξη, θα σας έδινα και μια ενεση για άμεση χρήση πάνω από τα ρούχα, αλλά νομίζω δεν θα φτάσετε μέχρις εκεί. Αν συμβεί κάτι πάτε στο νοσοκομείο.
-ευχαριστώ αλλά με φοβίζετε
-όχι, αυτά που σας είπα είναι λίγο σπάνια, αλλά καλού κακού μην αρχίζετε το φάρμακο απόψε που είναι βράδυ, αρχίστε το από αύριο το πρωί, ώστε να είναι μέρα.

Το περιστατικό είναι αληθινό και οι διάλογοι αληθινοί και ακριβείς.

Το αποτέλεσμα; Η γυναίκα θορυβήθηκε, ο φαρμακοποιός πούλησε 3 φάρμακα αντί ενός και η ορθή ιατρική πήγε περίπατο, ενώ η θεραπεία μιας ουρολοίμωξης (αν ήταν ουρολοίμωξη) καθυστέρησε πολύ.

Ελληνικό μεγαλείο !!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: