Οκτωβρίου 20, 2016

ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ HPV ΕΜΒΟΛΙΟΥ


Σήμερα, προ ολίγων ωρών, ήρθε e-mail  από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), όπου αναφέρει ένα άρθρο του CDC  περί 2 δόσεων του HPV  και σημειώνει "Βρήκαμε ενδιαφέρον το άρθρο και σας το κοινοποιούμε".

Πολύ καλά κάνει η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ και ενημερώνει τα μέλη της για σημαντικές εξελίξεις.

Πλην όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση όφειλε η Ένωση να γνωρίζει ότι τα αναφερόμενα στο σημερινό άρθρο του CDC περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδος ήδη από τον Ιανουάριο του 2015. Απλά οι ΗΠΑ καθιέρωσαν αρκετά πιο αργά από άλλες χώρες τις δύο δόσεις HPV στις συγκεκριμένες ηλικίες.

Άρα οι Έλληνες παιδίατροι γνωρίζουν τα περί των 2 δόσεων του HPV εδώ και δυο χρόνια σχεδόν μια και εφαρμόζουν πλήρως το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.



                                          

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε κ. Καβαλιώτη

Η Ένωση σαφώς και γνώριζε τις ισχύουσες οδηγίες για τον HPV εμβολιασμό. Εξ άλλου πουθενά δεν είπαμε κάτι για το άρθρου σε σχέση με την χώρα μας και το τι κάνουμε εμείς.
Θεωρήσαμε όμως ότι, ίσως κάποια από τα μέλη μας, να είχαν κάποιο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει και πέραν του Ατλαντικού, μια και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ΗΠΑ και τα εκεί τεκταινόμενα έχουν χρησιμοποιηθεί όχι και λίγες φορές ως σημείο αναφοράς και αξιοπιστίας από Έλληνες ομιλητές στα συνέδρια.
Το δεύτερο που θεωρήσαμε ως ενδιαφέρον ήταν ότι η οδηγία αναφερόταν κυρίως στο 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV και το οποίο δεν κυκλοφορεί ακόμα στην χώρα μας.
Εξ άλλου ο πλεονασμός στην πληροφόρηση ποτέ δεν έβλαψε κανένα.

Κλείνοντας το σύντομο σχόλιό μας προς την καυστική παρατήρησή σας, σας λέμε ότι, αν εσείς δεν βρίσκετε ενδιαφέροντα τα άρθρα που κατά καιρούς στέλνουμε σε όλα τα μέλη μας, ή τα θεωρείτε εκ του περισσού, ή ακόμα μπορεί και να σας ενοχλούν, δεν έχετε παρά να μας πείτε να σας αφαιρέσουμε από την λίστα αποδεκτών μας.

Φιλικά

Κ. Νταλούκας
Πρόεδρος Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ μου κ. Νταλούκα,

Μην έχετε ούτε επιλεκτική ευθιξία ούτε επιλεκτική κατανόηση κειμένων.
Απλά μου έκανε εντύπωση η δημοσίευση κάποιων πραγμάτων πολύ γνωστών ήδη σε μας. Αυτό δείχνει, όπως και σεις το τονίζετε, πόσο αμερικανοτραφείς έχουμε γίνει ώστε να θεωρούμε ώς θέσφατο ό,τι λένε οι αμερικάνοι. Πολλές φορές μάλιστα ασπαζόμαστε πράγματα που δεν ταιριάζουν στη χώρα μας, απλά γιατί το εφαρμόζουν εκεί.
Θα θυμήσω μια πολύ παλιά ιστορία: τον συνδυασμό τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη τον χρησιμοποίησε η Ευρώπη επί μακρόν. Μετά δεκαετία έλαβε άδεια το φάρμακο και στις ΗΠΑ. Εκεί λοιπόν άρχισαν οι μελέτες, οι ανασκοπήσεις, οι ομιλίες κλπ για το φάρμακο. Καινούριο γαρ. Και στην Ευρώπη, και στη χώρα μας φυσικά , άρχισε η αναδημοσίευση όλων αυτών των μελετών, ο θαυμασμός μέσω σχολίων κλπ. Γιατί; Για ένα φάρμακο που στην ήπειρο μας γινόταν χρήση επί δεκαετία. Άρα το γνώριζαν όλοι.
Εκεί που έχετε δίκιο είναι ότι ο πλεονασμός στην πληροφόρηση ποτέ δεν έβλαψε κανένα.
Όσον αφορά την τελευταία παράγραφο του σχολίου σας την αντιπαρέρχομαι.
Η έννοια της φράσης της ανάρτησης μου "Πολύ καλά κάνει η ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ και ενημερώνει τα μέλη της για σημαντικές εξελίξεις", νομίζω είναι αντιληπτή.