Νοεμβρίου 02, 2020

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ – ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ

Yπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού από τις πάσης φύσεως επιφάνειες;

Παρά τα όσα γράφηκαν στην αρχή της πανδημίας αυτής, είναι δεδομένο σήμερα ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού (και κατ΄επέκταση της λοίμωξης) από τις επιφάνειες είναι εξαιρετικά μικρός. Όλους αυτούς τους μήνες δεν προστέθηκε κάποια ένδειξη που να δείχνει το αντίθετο. Συνεπώς το πλύσιμο των συσκευασιών που αγοράζει κάποιος ή η διατήρηση τους στον αέρα (πχ., στο μπαλκόνι) για κάποιες ώρες δεν φαίνεται να έχει κάποια σημασία.

Περισσότερο κινδυνεύει κανείς από την επίσκεψη σε ένα κατάστημα όπου αναγκαστικά θα περιστοιχίζεται από άλλα άτομα και όχι από αυτά που θα αγοράσει. Χρειάζεται συνεπώς η χρήση μάσκας εντός του καταστήματος και η διατήρηση σωστής όσο γίνεται απόστασης από τους άλλους.

Μπορεί επίσης (για όσους φοβούνται ιδιαίτερα) να χρησιμοποιηθεί ένα απολυμαντικό διάλυμα ή μαντηλάκι χεριών μετά την έξοδο από το κατάστημα. Φυσικά στο σπίτι, αφού ξεφορτώσει το άτομο τα ψώνια θα πρέπει να πλύνει καλά τα χέρια του. Αυτό εξάλλου είναι γενικό μέτρο που εφαρμόζεται κάθε φορά που επιστρέφουμε σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση του κορωνοϊού από αερολύματα;

Οι υπάρχουσες επιστημονικές ενδείξεις λένε ότι ο μεγαλύτερος και κύριος κίνδυνος μετάδοσης είναι μέσω των σταγονιδίων. Τα σταγονίδια δεν διασπείρονται μακριά. Συνεπώς η απόσταση 2 μέτρων είναι επαρκής για προστασία.

Βέβαια ο ιός μπορεί να διασπαρεί και με αερολύματα τα οποία είναι μικρότερα, δεν πέφτουν γρήγορα στο έδαφος και παραμένουν στον αέρα. Θεωρείται ότι τα αερολύματα ευθύνονται για εμφάνιση πολλαπλών κρουσμάτων μετά από συνωστισμό ατόμων πχ συναυλίες, συγκεντρώσεις.

Η πιθανότητα των αερολυμάτων δεν αναιρεί την απόσταση των 2 μέτρων. Αν για κάποιους λόγους δεν μπορεί να διατηρηθεί η απόσταση αυτή τότε συνιστάται η χρήση μάσκας.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται στο σπίτι;

Αν δεν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι τότε τηρούνται οι συνήθεις πρακτικές καθαρισμού. Να τονισθεί ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην καθαριότητα και απολύμανση. Πολλές φορές μπορεί να προκληθεί αλλεργία στα καθαριστικά ή και δηλητηρίαση από αυτά όπως δείχνουν μελέτες από τις ΗΠΑ.

 

MMWR 2020;doi:10.15585/mmwr.mm6916e1
MMWR 2020;doi:10.15585/mmwr.mm6923e2
Virol J 2020, doi:10.1186/s12985-020-01418-7
CDC, 2020
Healio 30-10-2020 


Δεν υπάρχουν σχόλια: