Νοεμβρίου 06, 2020

ΓΕΝΙΚΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ (LOCKDOWN) ΚΑΙ ΠΑΛΙ - ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

Όσο περνούν οι μέρες και οι βδομάδες, όσο λαμβάνονται μέτρα και παράμετρα, όσο βαραίνουν οι ανακοινώσεις, τόσο πιο πολύ πείθομαι ότι πάνω σε ένα φυσικό γεγονός, σε μια πανδημία λοίμωξης, στήνεται ένα ανελέητο παιχνίδι συσχετισμών, αλλαγών, οικονομικών μεταβολών κλπ κλπ. Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε οι περισσότεροι είναι ο τελικός στόχος του παιχνιδιού αυτού. Πρέπει να είναι κάτι που ξεφεύγει προς το παρόν της σκέψης μας. 

Μακάρι να κάνω λάθος. Προς το παρόν τα λάθη γίνονται άνωθεν. Πότε θα σταματήσει αυτός ο καθημερινός τρόμος με τους νοσούντες και τους θανόντες; Πότε θα σταματήσει αυτή καθημερινή μονοθεματική συζήτηση; Λες και ο πολίτης δεν έχει άλλα θέματα να ασχοληθεί παρά μόνον τον κορωνοϊό. Δεν υποτιμώ τον ιό, δεν υποτιμώ την επιδημία. Εξάλλου 35 και πλέον χρόνια μέσα στις λοιμώξεις και τα μικρόβια έζησα. Γνωρίζω και τη σημασία και τις επιπτώσεις τους. Όμως η ζωή έχει πλείστα όσα προβλήματα. Τα οποία "τρέχουν" κι αυτά. Η κυκλοφορία του ιού θα υποχωρήσει κάποια στιγμή. Πιστεύω ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Άρα ο άνθρωπος θα πρέπει να μάθει να συμβιώνει μαζί του. Αν καταστραφεί οικονομικά, αν παρουσιάσει παράπλευρες απώλειες, αν κλονισθεί η ψυχική του υγεία, τι νόημα θα έχουν τα αλλεπάλληλα lockdown και οι αστυνομικού τύπου απαγορεύσεις; 

Αντί να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, αντί να διορίσουμε γιατρούς, αντί να αυξήσουμε τις ΜΕΘ, αντί με ηρεμία να επιστήσουμε την προσοχή, εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε, απαγορεύουμε, διατάσσουμε, αγιοποιούμε, τιμωρούμε. Παντελώς λάθος διαχείριση. Έχω άδικο λοιπόν να λέω ότι κάτι πιο μεγάλο "παίζει"; Ότι κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει από πίσω; Ότι η επιβολή του φόβου και του πανικού πιθανόν εξυπηρετεί σκοπούς; Και ας πούμε ότι η επιδημία θα συνεχισθεί δυο χρόνια. Τι θα γίνει; Δυο χρόνια θα είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια; Με την οικονομία διαλυμένη; Με την ανεργία να καλπάζει; Με τον φόβο να φτερουγίζει πάνω μας και μέσα μας; Για μια κατάσταση που όπως λένε οι μελέτες, η γενική θνητότητα είναι πολύ κάτω από 1%, ακόμη και κάτω από 0,5% ;  Αλλά ότι και να είναι ας τηρήσουμε ευλαβικά τα τρία απλά μέτρα πρόληψης (χέρια καθαρά, απόσταση, μάσκες) για να μην υπάρχει τουλάχιστον η δικαιολογία επιβολής πιο αυστηρών μέτρων.  



1 σχόλιο:

Κ. Σιακαβελλας είπε...

Οι ιδιοκτήτες του αλάθητου έβαλαν την στολή με τα παράσημα της μοναδικής αλήθειας.
Όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι ψεκασμένος, συνωμοσιολόγος καί Κυρίως επικίνδυνος.
Στο πύρ το εξώτερο λοιπόν κάθε άλλη άποψη.
Τον ρόλο της θρησκείας στον μεσαίωνα τον παίζει σήμερα με επιτυχία η επιστήμη.