Νοεμβρίου 20, 2020

REMDESIVIR KAI COVID-19

Ο WHO δεν συνιστά πλέον τη χρήση της remdesivir στη θεραπεία των ασθενών με COVID-19. Και αυτό επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης ή μειώνει την ανάγκη για αναπνευστήρα. 


John Hopkins Bloomberg University / GHN / 20-11-2020



4 σχόλια:

tzortzak είπε...

Η προσπάθεια να προωθηθεί το φάρμακο αυτό, μέσα από διάφορους τρόπους, δείχνει τη στενή εξάρτηση των φαρμακοβιομηχανιών (που αποκλειστικό τους μέλημα είναι το κέρδος και όχι η δημόσια υγεία, ας μην το ξεχνάμε) με κυβερνήσεις, ιατρικό κατεστημένο, πανεπιστήμια κλπ. Θυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν η remdesivir προβλήθηκε ως αποτελεσματικό φάρμακο και κατά του ebola. Τον Αύγουστο του 2019 όμως αξιωματούχοι του υπουργείου υγείας του Κογκό (στο οποίο είχε δοκιμαστεί ως πιθανή θεραπεία για τον Εμπολα) ανακοίνωσαν ότι ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό από άλλες θεραπείες(μονοκλωνικά αντισώματα) για τον Εμπολα. Λίγους μήνες μετά (αρχές 2020) το φάρμακο εμφανίζεται να είναι υποσχόμενη θεραπεία για τον covid-19. Ευκαιρία δε χάνει η εταιρία που το παρήγαγε να το προωθεί. Αρκετές εκατομμύρια παρτίδες του φαρμάκου πουλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε αρκετά κράτη παρά το ότι δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του.
Η ιστορία αυτή είναι πολύ διδακτική και καλό είναι να την έχουμε κατά νου ενόψει και των υποτιθέμενων σωτήριων εμβολίων που ετοιμάζονται με ταχύτητες που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Επιτρέποντας μας να αμφιβάλλουμε βάσιμα για την ασφάλεια τους.


Γιώργος Τζωρτζακάκης

Κ. Σιακαβελλας είπε...

ΕΙΤΕ ΜΕ ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ,ΕΙΤΕ ΜΕ ΥΔΡΟΞΥΧΛΩΡΟΚΙΝΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΡΕΝΤΜΕΣΙΒΙΡΗ,ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΤΟ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΙΑ TIΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ COVID 19 ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Η ΑΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ.
ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Kον Τζωρτζακάκη
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λέτε

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Σιακαβέλλαν

Δεν καταλαβαίνω την επιλογή αυτή. Φάρμακο που έχει έντονες επισημάνσεις για ανεπιθύμητες ενέργειες από το καρδιακό σύστημα, για ανάπτυξη αντοχής και φυσικά έχει στενότερο αντιμικροβιακό φάσμα από ότι η δοξυκυκλίνη π.χ., εφόσον μιλάμε για μικροβιακές επιπλοκές του ιού.
Θα επανέλθω όμως.