Οκτωβρίου 15, 2008

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ - EΠΙΣΤΟΛΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ένας συνάδελφος, τακτικός αναγνώστης του ιστολογίου, μου έστειλε mail με διάφορες σκέψεις του για την ανεμευλογιά και το όλο θέμα των εμβολίων, παρακαλώντας να το δημοσιεύσω σαν ανάρτηση. Και αυτό διότι ενώ το είχε γράψει ως σχόλιο σε προηγούμενη ανάρτηση, δεν μπόρεσε να δημοσιευθεί (δεν γνωρίζω τους τεχνικούς λόγους). Ο συνάδελφος κ. Αργυρίου αναφέρει και την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Το δημοσιεύω, λοιπόν.


" Xαίρετε αγαπητέ κ. Καβαλιώτη!

Μπορεί να έλλειψα καιρό από το ιστολόγιο σας, αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν έπαψα να σας διαβάζω γιατί είστε απ ότι ξέρω το καλύτερο παιδιατρικό blog, αν όχι το μοναδικό (παρακαλώ ενημερώστε αν μου διαφεύγει κάποιο καλό).
Με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησα την συζήτηση-διαμάχη στο πρόσφατο θέμα του εμβολίου της ανεμευλογιάς. Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ μερικές σκέψεις μου.
Καταρχήν θεωρώ καλό το ότι γίνονται τέτοιες συζητήσεις έστω και άν πέρνουν διαστάσεις διαμάχης.
Θα ξέρετε από παλαιότερες συζητήσεις μας (και κατ΄ ιδίαν) πως η τοποθέτησή μου στο θέμα νέων εμβολίων ήταν αρκετά συντηρητική.
Σέβομαι σε μεγάλο βαθμό την καχύποπτη στάση στο εμβόλιο της ανεμευλογιάς του ανώνυμου (αλλοδαπού μάλλον) συναδέλφου (με τον οποίον ομολογώ ταυτίστηκα σε πολλές του απόψεις ίσως γιατί και εγώ ως αλλοδαπός αισθάνομαι στην πατρίδα).
Όχι πως έχω ιδιαίτερες αμφιβολίες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά για το πόσο εύκολα αυτό υιοθετήθηκε στην χώρα μας (που απ ότι κατάλαβα απ τα 2 χρόνια που εργάζομαι ως παιδίατρος στην Ελλάδα, ακολουθεί κυρίως τα αμερικάνικα παρά τα ευρωπαικά guidelines).
Ας υπενθυμίζω (και παραθέτω) πως η πλειοψηφία των ευρωπαικών χωρών ακόμα είναι σκεπτικές στο κατά πόσο απαραίτητο είναι το εμβόλιο της ανεμευλογιάς.

¨¨Varicella is not on the ECDC list of diseases with a case definition. However, a working case definition is being formulated on the same lines as those of other vaccine-preventable diseases.¨¨
από το www.euvac.net

Απορώ πώς κανείς από τους Έλληνες συναδέλφους μας δεν προβληματίζεται για το ότι χώρες όπως η Σουηδία (όπου σπούδασα, ειδικεύθηκα και εργάστηκα για 15 χρόνια), η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία (απ όπου σας γράφω τώρα και που θεωρείται από τον ΟΗΕ, από τις καλύτερες χώρες να μένει κανείς (σχετικά με το επίπεδο ζωής και υγείας) δεν έχουν ακόμα εισάγει την ανενευλογιά στα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμών.
Το έχω τονίσει προφορικά και παλαιότερα πως η ιατρική πολύ συχνά πάει χέρι-χέρι με την πολιτική, είτε το θέλουμε είτε όχι και ΕΜΕΙΣ ως επιστήμονες ιατροί πρέπει να συμβουλεύουμε τον κόσμο και τους πολιτικούς, (και όχι η Glaxo, Merck κτλ), βάσει μελετών και σύμφωνα με την τεκμηριωμένη ιατρική.
Δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο γίνεται ακριβώς στη χώρα μας. Πρέπει σιγά σιγά να χρηματοδοτήσουμε κρατικά τα δικά μας ερευνητικά προγράμματα που θα ταιριάζουν στην τοπική επιδημιολογία και στις δικές μας ανάγκες.
Ακόμα και αν πχ κάποιο εμβόλιο είναι εγκεκριμένο απ τον FDA δεν σημαίνει αυτόματα πως την άλλη ημέρα πρέπει να το κάνει το παιδάκι στην Κυψέλη ή στο Διδυμότειχο.
Οι αποφάσεις του τύπου ποια εμβόλια πρέπει να ενταχθούν στο Εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι κατά βάση θέμα προτεραιοτήτων.
Δηλαδή πρώτα καταγράφουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες και τους στόχους μας, τα αξιολογούμε και μετά αποφασίζουμε.
Καλό πχ. το Varivax και το Varilrix αλλά μη ξεχνάμε πως τα μισά γυφτάκια στην Ξάνθη δεν έχουν κάνει ούτε ένα MMR ή Tetravac!! Και δεν νομίζω πως μόνο εκεί είναι έτσι.
Υπάρχουν οργανωμένα κέντρα για αυτούς τους "υποχρεωτικούς" εμβολιασμούς? Μήπως αναγκάζουμε τον κόσμο στην ιδιωτική υγεία? Υπάρχει κάποιος έλεγχος εκεί έξω?
Καλή επίσης και η Glaxo ή Merck (και ευτυχώς που υπάρχουν) αλλά δεν μπορεί να είναι η μόνη πηγή "μάθησης" της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου και συμβουλάτορες των υπουργείων και των επιτροπών...
Τώρα όσο αφορά στη "συζήτηση" που έγινε σχετικά με το εμβόλιο, ντρέπομαι απίστευτα για την τροπή που δόθηκε από τον 2ο ανώνυμο όταν άρχισε τα ρατσιστικά σχόλια.
......Μήπως βρήκε κανείς το ΑΠΘ σε καμμιά λίστα σοβαρών παγκόσμιων πανεπιστημίων????
Πολύ σωστά γράφει ο Andreas r. "μου έμαθαν να μπαίνω στο internet και να ξεστραβώνομαι".
Πόσοι απ τους συναδέλφους μας έχουν internet, υπολογιστή, και ξέρουν Αγγλικά?
Μήπως εκεί πρέπει να επενδύσουμε? Στην μετεκπαίδευση; Όχι όμως την σπονσοραρισμένη σε κάποιο φευγάτο ξενοδοχείο....
Ξαναλέω πως πρέπει να αποκτήσουμε ΛΟΓΟ σε πιο υψηλά "κλιμάκια" για μπορούμε να επηρεάσουμε τους πολιτικούς μας και την κοινωνία. Πρέπει όμως να είμαστε ενωμένοι (guidelines) και πάνω απ όλα ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟΙ.
To forum αυτό είναι ένα βήμα προς τα εκεί.
Και ας μήν είμαστε τόσο απότομοι (όσο αφορά στην "επίθεση" του ανώνυμου στην συζήτηση "ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Ή ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ;" 1/10/08).
Συμφωνώ όμως στο ότι
"... Όταν ρωτάς (η αμφισβητείς) κάποιο "επώνυμο" 'Ελληνα ιατρό σε συνέδρια, συζητήσεις, το πρώτο που εισπράττεις είναι ο αρνητισμός, συνοδευόμενος από διάφορα "επίθετα"".
Πάντως σίγουρα ο κ. Καβαλιώτης δεν είναι τέτοιος. Για την ακρίβεια, θα έλεγα ότι είναι ο μόνος χωρίς τουπέ και ακομπλεξάριστος και γενικώς πολύ cool.
To θέμα της ανωνυμίας το είχαν και οι γενικοί ιατροί στο forum τους (
http://enosigi.org/forum/index.php). Ίσως να είναι καλύτερα επώνυμα εφόσον δεν μπορεί αλλιώς να κρατηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
Τέλος να συμφωνήσω ξανά με τον ανώνυμο στο "....Το ουσιώδες πρόβλημα στη Ελληνική ιατρική, εάν επιτρέπετε, είναι το χάος. Διδάσκεται χάος. Ενώ χρειάζεται τάξη-στην ορολογία, στην έκφραση, στην σκέψη, στην προσέγγιση. Σιδερένια τάξη!...."
Σωστά η τάξη αλλά παρακαλώ να μας λείπουν τα σίδερα......

Ευάγγελος Αργυρίου "
www.argiriou.org


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΛΙΚΑ ΚΥΡΙΕ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΟΧΙ ?
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΡΒΗΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ Η.Π.Α?
ΝΟΜΙΖΩ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ -ΓΥΦΤΑΚΙΑ- ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ ΑΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ Α.Π.Θ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω πως η γνώμη μου παίζει πλέον κάποιο ρόλο.
Στην πράξη ενημερώνω τους γονείς και τα παιδιά και τους βοηθάω να πάρουν την απόφασή τους σχετικά με τον εν λόγω εμβολιασμό (εξατομίκευση και informed consent). Οι περισσότεροι επιλέγουν να το κάνουν.
Και εγώ αν είχα παιδί μάλλον θα του το έκανα.
Όμως δεν πρέπει να παίρνονται έτσι τέτοιες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

Νομίζω πως οι γεωγραφικές, δημογραφικές,επιδημιολογικές και πολιτιστικές συγκυρίες μας τοποθετούνε πλησιέστερα στην Ευρώπη απ ότι στην Αμερική...οπότε θα ταίριαζε να συζητάμε και λιγάκι με τους εταίρους μας πριν υιοθετήσουμε άμεσα κάτι απ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σας παραπέμπω ξανά στην επίσημη ευρωπαική σελίδα www.euvac.net

...Varicella is not on the ECDC list of diseases with a case definition...

Πρέπει να σκέφτόμαστε περισσότερο σε cost-benefit πλαίσια (τα οποία φυσικά διαφέρουν από χώρα σε χώρα).
Π.χ. το το εμβόλιο για τον Ροταιό θα είναι πιο "επικερδές" στην Αμερικάνικη κοινωνία όπου η πλειοψηφία των γονιών είναι εργαζόμενοι και πρέπει να πάρουν άδεια για να φροντίσουν το παιδί με γαστρεντερίτιδα απ ότι εδώ οπού πολλά παιδιά μένουν στο σπίτι με κάποιον γονιό ή συγγενή.

Μή ξεχνάμε ότι όταν αποφασίζεις ένα μαζικό μέτρο όπως ο εμβολιασμός είναι σαν να πέρνεις τα λεφτά από κάτι άλλο πχ καμπάνια ενάντια του καπνίσματος ή στήριξη και φροντίδα καρκινοπαθών ή άλλο εμβολιασμό ή οτιδήποτε με πιθανώς υψηλότερη προτεραιότητα. Αυτό συζητιέται.

Τώρα για το πόσο πιθανό είναι να γίνει το εμβόλιο της ανεμευλογιάς σε περιοχές Ρομά σας ενημερώνω πως τα περισσότερα εμβόλια γίνονται εντελώς ανοργάνωτα και μετά από πρωτοβοθλίες των Γιατρών του Κόσμου!!! (δείτε σχετική φώτο στην ιστοσελίδα μου) και όχι από το ΕΣΥ όπως θα πρέπε. Αν περισσέψει κάνα ΜΜR τυχεροί είναι οι άνθρωποι...

Το σχόλιο μου για σχετικά με το την αξία του ΑΠΘ δεν είχε σκοπό να υποτιμήσει το εν λόγω πανεπιστήμιο και φυσικά συμφωνώ πως πάνω απ όλα ο προσωπικός αγώνας καταξιώνει τον επιστήμονα.
Ενοχλήθηκα όμως όταν ο ανώνυμος "ελληνάρας" προσπάθησε να την "βγεί" στον αλλοδαπό που ομολογουμένως δεν ήταν καθόλου ερειστικός αρχικά και πολύ τεκμηριωμένος.

www.argiriou.org