Σεπτεμβρίου 07, 2015

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΗ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Τα παιδιά με στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο τουλάχιστον 12 ώρες μετά την πρώτη δόση αντιβίωσης που θα λάβουν.

Άρα αν λάβουν τη δόση μέχρι τις 5 μμ. μπορούν να πάνε την άλλη μέρα σχολείο διότι δεν μεταδίδουν.

PIDJ August 2015


Το θέμα είναι μόνον η μετάδοση ή το αν μπορεί  ένα άρρωστο παιδί να παρακολουθήσει σωστά το μάθημα τόσο γρήγοραq  Και τι βιασύνη μας πιάνει για να στείλουμε ένα άρρωστο παιδί στo σχολείο;
Ναι, ίσως να εργάζονται και οι δυο γονείς. Όμως δεν δικαιούται το παιδί μια θυσία και μια φροντίδα τις πρώτες μέρες;

Οι στατιστικές είναι αστείες ενίοτε.



2 σχόλια:

drharitos είπε...

Αγαπητέ κύριε Καβαλιώτη,

διάβασα την ανακοίνωση προ τριών ημερών και δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα ακριβώς το ίδιο. Ο παιδίατρος καλείται πάντοτε να συνδυάζει τα αποτελέσματα της έρευνας με την τέχνη του εφικτού. Ο κίνδυνος της μη συμμόρφωσης,εξάλλου,είναι αυτός που ενίοτε επηρεάζει τις θεραπευτικές μας επιλογές.

Εδώ τα πράγματα είναι περισσότερο προφανή. Το παιδί με τις δύο δόσεις πχ. πενικιλλίνης έχει απυρετήσει; Εμφανίζει εμέτους ή κοιλιακό άλγος ; Φαντάζεστε ένα μικρό εξαντλημένο παιδί να κάνει εμετούς στον διάδρομο του σχολείου και την μητέρα του δίπλα να καθησυχάζει τους διερχομένους ότι "δεν μεταδίδει" ; Εγώ όχι.

Δημιουργείται και ένα ακόμη όμως θέμα που δεν θίγεται. Για τους εργαζόμενους γονείς σήμερα, το σχολείο παρέχει εκτός από εκπαίδευση και τον χώρο απασχόλησης των παιδιών τους, ενόσω αυτοί βρίσκονται στην δουλειά. Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν την ευκολία να λάβουν άδεια από την εργασία τους σε τυχόν νόσηση του παιδιού τους και που δεν έχουν άνθρωπο να τους "το κρατήσει" το πρωί. Για αυτό και συστηματικά βλέπουμε παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο κακήν κακώς το συντομότερο δυνατόν μετά από ασθένειες και συχνά να εξαντλούνται ή να υποτροπιάζουν. Εαν εμείς ως παιδίατροι τροφοδοτήσουμε αυτήν την τακτική συνεπικουρούμενοι από στατιστικές, είναι θέμα χρόνου να ανοίξουν και άλλο οι κερκόπορτες και η τακτική να γενικευθεί σε όλο το εύρος των λοιμώξεων. Προσωπικά, δεν προτίθεμαι να συμμορφωθώ με όρους "μη μεταδοτικότητας" και θα συνεχίσω την παλαιάς κοπής οδηγία που θέλει το παιδί ένα τουλάχιστον 24ώρο απύρετο και ικανό για σχολική παρακολούθηση προτού ενταχθεί εκ νέου στην τάξη του.

Συγγνώμη για την έκταση,

Γιώργος Χαρίτος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Σωστές οι σκέψεις σας.
Ευχαριστώ.