- Συστάσεις της ACIP/ΗΠΑ για το εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου Β περιλαμβάνονται στο νέο τεύχος του MMWR (23-10-2015).
- Συστήνει τον εμβολιασμό (στις ΗΠΑ) σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες 16-23 χρόνων, και όχι μόνο σε φοιτητές.
- Η Επιτροπή τονίζει ότι παρά το γεγονός της ιστορικά χαμηλής συχνότητας της μηνιγγίτιδας Β στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι λίγες περιπτώσεις και οι λίγοι θάνατοι στη συγκεκριμένη ηλικία μέσω του εμβολιασμού.
- Η επιτροπή δεν μπορεί προς το παρόν να συστήσει γενικό εμβολιασμό ακριβώς λόγω της χαμηλής συχνότητας της νόσου. Δεδομένης όμως της βαρύτητας της νόσου και της ύπαρξης των εμβολίων συστήνει τον κατά περίπτωση εμβολιασμό.
- Υπάρχουν δύο εμβόλια: Το ένα χορηγείται σε 3 δόσεις (Trumenba / δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας) και το άλλο σε 2 δόσεις (Bexsero). Τα εμβόλια αυτά δεν είναι εναλλάξιμα.
- Έγκυες και θηλάζουσες δεν εμβολιάζονται (εκτός αν είναι σε αυξημένο κίνδυνο για μηνιγγίτιδα), λόγω έλλειψης σχετικών μελετών ασφάλειας σ΄αυτές τις δύο καταστάσεις.
- Τα εμβόλια μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα εμβόλια της ηλικίας.
Morb Mortal Wkly Rep 2015, 64:1171-1176
2 σχόλια:
Τελικά το εμβόλιο το χορηγούμε σε όλους, κατ΄ επιλογή ή καθόλου λόγω του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών;
D. Dimitriadis /HCW
Απάντησα σε προηγούμενη ανάρτηση. Ίσως δεν έγινα κατανοητός.
Το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο, ασφαλές με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και σχετικά ακριβό. Τό κόστος βέβαια είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως της βαρύτητας της νόσου. Εφόσον δεν περιλαμβάνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών (άρα δεν χορηγείται μαζικά), μπορεί να χορηγηθεί κατ΄εκτίμηση του γιατρού, που γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα του κάθε ασθενούς του (του κάθε λήπτη μάλλον) και της οικογενείας του, ενώ λαμβάνει υπόψη του και τη σοβαρότητα της νόσου.
Το πιο σωστό θα ήταν η εισαγωγή του εμβολίου στο πρόγραμμα, εφόσον βέβαια το κρίνει η επιτροπή εμβολιασμών με βάση τα στοιχεία που έχει, και συνεπώς η ευρεία χρήση του. Έτσι θα υπάρχουν και καλύτερα συνολικά αποτελέσματα. Μέχρι τότε κατ΄εκτίμηση, όπως είπαμε, χρήση ή μη χρήση στην πελατεία σας. Να έχετε υπόψη ότι σε κάθε εμβολιασμό βαρύνει η γνώμη του γιατρού και όχι η άποψη του γονιού.
Δημοσίευση σχολίου