Μαΐου 11, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Από το ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Μάρτιος 2016) που μόλις το έλαβα, αντιγράφω: 

----------------------------------------------

Δεδομένα προστασίας του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2015-2016 
Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής


Τα επίπεδα προστασίας που προσφέρει ( το αντιγριπικό εμβόλιο ) εξαρτώνται από την κατάσταση υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται και είναι σημαντικά μειωμένα στα μικρά παιδιά και τους υπερήλικες. Η αποτελεσματικότητα μεταβάλλεται κάθε χρόνο, αφού εξαρτάται από την ταύτιση των στελεχών που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο με αυτά που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της πολυκεντρικής μελέτης I-MOVE απο 10 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά τη φετινή χρονιά (με βάση τα δεδομένα μέχρι την εβδομάδα 3/2016) εκτιμάται στο 46.3 % για όλες τις ηλικίες και 45.2% για άτομα 18–64 ετών αντίστοιχα. Όμως, η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη και μη στατιστικά σημαντική για το στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09: 44.2 . 


Στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν, με βάση τα στοιχεία μέχρι την 22α Ιανουαρίου 2016, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 41.5% για όλα τα κρούσματα γρίπης. Στη μελέτη όμως αυτή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του στελέχους A(H1N1)pdm09 ήταν ικανοποιητική και παρόμοια με αποτελεσματικότητα 49.1%.

Από τον Καναδά, τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης που οφείλεται στον ιό A(H1N1)pdm09. Η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο υπολογίστηκε σε 64%  στο γενικό πληθυσμό και 56% σε ενήλικες ηλικίας 20 -64 ετών αντίστοιχα. 

---------------------------------------------------

Σχόλιο: Αλήθεια τι είδους εμβόλιο είναι αυτό που η αποτελεσματικότητα του είναι γενικώς κάτω του 50% (πλην ενός στελέχους που είναι λίγο παραπάνω). Τι είδους εμβόλιο είναι όταν όλες οι μελέτες από παντού μιλούν εδώ και χρόνια για την χαμηλή αποτελεσματικότητα του;
Το κυριότερο όμως είναι γιατί αυτό το εμβόλιο προσπαθούν να το επιβάλουν σε όλο τον πληθυσμό και δη κάθε χρόνο; Και να βγαίνουν κάθε χρονιά οι διάφοροι ειδικοί λέγοντας πόσοι κατέληξαν από γρίπη, πόσοι θα γλύτωναν και άλλα πολλά παρόμοια, χωρίς να αναλογίζονται ότι τους διαψεύδουν οι ίδιες οι μελέτες του εμβολίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: