Ιανουαρίου 12, 2018

ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ - 3η ΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Δημοσιεύθηκαν οι οδηγίες της ACIP / USA για τη χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου παρωτίτιδας (ουσιαστικά MMR) σε άτομα υψηλού κινδύνου για παρωτίτιδα κατά τη διάρκεια επιδημιών.

Τέτοια άτομα είναι: μαθητές-φοιτητές σχολείων / πανεπιστημίων, γονείς, και άτομα σε τμήματα υγείας.

Η δημοσίευση αφήνει στους οργανισμούς (σχολεία και τμήματα υγείας) και σε φορείς δημόσιας υγείας να κρίνουν εκείνα ποιοι έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό σε επιδημίες.

Το πόσο μειώνει την επιδημία και για πόσο καιρό διαρκεί η προστασία της 3ης δόσης είναι πράγματα ασαφή ακόμη. Λογικό μιας και τώρα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

MMWR / January 12, 2018 / Vol. 67 / No. 1



ΣΗΜ. Βλέποντας τις ομάδες κινδύνου νομίζω ότι περιλαμβάνουν ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού.  Πιο λογικό θα μου φαινόταν να γενικευθεί αυτή η δόση σε όλους τους εφήβους και να μην ψάχνει ο καθένας αν ανήκει σε ομάδα κινδύνου ή όχι. Καλώς ή κακώς οι 2 δόσεις εμβολίου παρωτίτιδας δεν προστατεύουν επαρκώς. Ας γίνει ένα φράγμα εμβολιάζοντας όλους τους εφήβους και παράλληλα και μεγαλύτερα άτομα με κίνδυνο νόσησης. Κανένα επιλεκτικό πρόγραμμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Από ετών σημείωνα την αναγκαιότητα της τρίτης αυτής δόσης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αναγκαιότητα ύπαρξης μεμονωμένων εμβολίων. Τα τρία αυτά εμβόλια δεν έχουν λόγο να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Ίσως μόνον ένας λόγος θα το δικαιολογούσε: η καλύτερη συμμόρφωση. Ωστόσο, το εμβόλιο της ιλαράς  είναι ικανοποιητικό στην πλειονότητα των ληπτών με 1 δόση.  Μικρό είναι το ποσοστό που θα χρειαστεί και 2η δόση. Για το εμβόλιο της ερυθράς ας δεχτούμε μια επαναληπτική δόση στην εφηβεία λόγω της βαρύτητας τυχόν ερυθράς στην κύηση. Για την παρωτίτιδα ουσιαστικά απαιτούνται 3 δόσεις. Βλέπουμε λοιπόν τρία διαφορετικά σχήματα για τρία διαφορετικά εμβόλια, τα οποία εμείς τα πάμε πακέτο. Αν μάλιστα κάποια στιγμή λείψει το MMR και χρησιμοποιηθεί το MMR-V τότε θα γίνονται 3 δόσεις και για την ανεμευλογιά. Δεν νομίζετε ότι εγγίζουμε την υπερβολή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: