Ιανουαρίου 20, 2018

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ

Επανέρχομαι στη γρίπη (είναι η εποχή της βλέπετε). Σε σημερινό άρθρο στο Lancet vol. 391, no 10117, p. 180, 20-1-2018,  αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα:

Η εποχική γρίπη φαίνεται να είναι πιο συχνή και ίσως πιο βαριά φέτος, σε διάφορες χώρες. Διεθνώς επικρατούν οι ιοί A H3N2 και B. Ο Η3Ν2 μεταλλάσεται πιο γρήγορα και αυτό τον κάνει πιο ανθεκτικό στο τρέχον εμβόλιο. Για την εξάπλωση της γρίπης φέτος, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φταίει και η μεγάλη άρνηση εμβολιασμού που παρατηρείται τόσο στους πολίτες όσο και στον ιατρικό κόσμο. 
Συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρηθούν λίγο οι στρατηγικές ελέγχου της νόσου. Επισημαίνονται μάλιστα τα μέτρα που πρέπει να τηρεί ο καθένας για αποφυγή της λοίμωξης και περιορισμό της διασποράς της: 
- αποφυγή στενής επαφής με πάσχοντες
- περιορισμός επαφών με άλλους όταν νοσεί κάποιος (παραμονή στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες από εμφάνιση συμπτωμάτων) 
- κάλυψη της μύτης και στόματος με χαρτομάνδηλο κατά το πτάρνισμα ή τον βήχα / χρήση άπαξ
- καθαρά χέρια πάντα 
- αποφυγή αγγίγματος μύτης, στόματος, ματιών
- καλό καθάρισμα των επιφανειών του περιβάλλοντος χώρου μας


Να σημειώσω ότι η αυξανόμενη άρνηση εμβολιασμού, πλην των ιατρικών λόγων ανεπάρκειας του εμβολίου, πιθανόν να οφείλεται και στη συστηματική, μαζική και επίμονη καθοδήγηση από τις υπηρεσίες υγείας για τον εμβολιασμό. Οι τόσο πιεστικές οδηγίες και συμβουλές λογικό είναι να φέρουν αντίδραση. Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζοντες ή όχι τα τρωτά του εμβολίου αναρωτιούνται γιατί η πίεση για εμβολιασμό. Το πρόγραμμα υπάρχει, οι ομάδες κινδύνου είναι γνωστές, οι γιατροί γνωρίζουν, ο κόσμος τους συμβουλεύεται. Δεν χρειάζεται τόσος πανικός κάθε χρόνο από τα ΜΜΕ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και στη χώρα μας και διεθνώς. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτε. Πειθώ χρειάζεται και όχι καταπίεση.   


Δεν υπάρχουν σχόλια: