Μαρτίου 26, 2023

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρχισαν να μιλούν (μάλλον να εκφοβίζουν) για φυματίωση. Θα αρχίσει νέο γαϊτανάκι φόβου και τρόμου;

Η φυματίωση υπάρχει εδώ και αιώνες. Δεν έφυγε ποτέ. Ωστόσο, την παρέβλεπαν όλοι. Γιατί; Άγνωστον. Πολλές φορές αναφέρθηκα σε αυτό το ιστολόγιο για τη φυματίωση, τον κίνδυνο, την αναγκαιότητα πρόληψης. Αναφέρθηκα και συγκριτικά με τον κορωνοϊό. Σήμερα η φυματίωση παρουσιάζει μείωση της θνητότητας της κατά 40% σε σχέση με το 2000. Ωστόσο, συνεχίζουν να πεθαίνουν ετησίως περίπου 1.600.000 άτομα παγκοσμίως από τη νόσο αυτή που παραμένει η νο 1 αιτία θνητότητας από λοιμώξεις, εάν εξαιρέσει κανείς τον πανδημικό κορωνοϊό. 

Να σημειώσω ότι στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου Λοιμωδών (το οποίο με μεγάλη ευαρέσκεια έκλεισε ο νυν υπουργός ανάπτυξης) είχαμε δημιουργήσει πριν πολλά πολλά χρόνια εξωτερικό ιατρείο φυματίωσης  όπου παρακολουθούσαμε ανάλογα περιστατικά, θεραπεύαμε, δίναμε οδηγίες και προωθούσαμε την πρόληψη. Ήταν το μοναδικό τέτοιο ιατρείο στην πόλη μας.  Βέβαια, μέσα στον μνημονιακό πυρετό σφραγίστηκε το νοσοκομείο και χάθηκαν όσα προσέφερε αλλά και όσα θα μπορούσε να προσφέρει κατά την πανδημία. 

Δεν θα πρέπει λοιπόν να λέμε ότι επανεμφανίζεται η φυματίωση. Η νόσος υπάρχει διαχρονικά. Θα μειωθεί όταν οργανωθούν ανάλογες δομές διάγνωσης θεραπείας και πρόληψης. Η τελευταία βέβαια αποτελεί μείζον πρόβλημα μιας και το εμβόλιο της φυματίωσης (το αρχαιότερο υπάρχον) δεν είναι αποτελεσματικό. Δεκαετίες προσπαθούν για κάτι καλύτερο που θα λύσει το πρόβλημα. Θα ξαναπώ: έχω μεγάλη απορία πως κατόρθωσαν οι ερευνητές να παρασκευάσουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε 6 ας πούμε μήνες και δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο και για τη φυματίωση, εδώ και δεκαετίες. Σήμερα είναι υπό μελέτη 24 υποψήφια εμβόλια. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση.




 
I'm..

Δεν υπάρχουν σχόλια: