Μαρτίου 04, 2023

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ HPV ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Oι  Αμερικανοί διαπίστωσαν πρόσφατα ότι αν μεταθέσουν την ηλικία χορήγησης του εμβολίου HPV μεταξύ 9 και 10  ετών, αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη αποδοχή του εμβολίου και σε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη (Pediatrics. 2023;doi: 10.1542/peds.2022-058794). 

Το εμβόλιο κυκλοφορεί εδώ και 16 περίπου χρόνια χωρίς να πετύχει μέχρι τώρα ικανοποιητική παγκόσμια κάλυψη. Το κακό αρχικό  marketing που στην πράξη συνέδεσε το εμβόλιο με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ ο ουσιαστικός στόχος του ήταν ο καρκίνος, και η έμφαση ότι καλό είναι να δοθεί πριν την έναρξη των σχέσεων συνετέλεσαν πολύ σε αυτό. 

Με ευκαιρία της μελέτης αυτής θυμήθηκα ότι από την αρχή σχεδόν της κυκλοφορίας του εμβολίου στη χώρα μας είχα προτείνει, και προφορικά και εγγράφως, να χορηγείται  το εμβόλιο στη μικρότερη δυνατή ηλικία και να ενσωματωθεί στο σχολικό πρόγραμμα. Έτσι θα υπήρχε δυνατότητα καλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης και φυσικά καλύτερης αντισωματικής απάντησης. Βέβαια δεν εισακούσθηκα, αντίθετα θα έλεγα ότι ουσιαστικά ήρθα σε αντιπαράθεση με την Επιτροπή Εμβολιασμών και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. 

Το εμβόλιο συνεχίζει να έχει μικρή κάλυψη στη χώρα μας. Και η γνώμη μου συνεχίζει να είναι: όποιος θέλει να λάβει το εμβόλιο ας το λάβει στη μικρότερη ηλικία. Τώρα μάλιστα οι δόσεις είναι δύο σε ηλικίες κάτω των 15 ετών και σύμφωνα με τον ΠΟΥ αρκεί και μία δόση (αλλά αυτό δεν καθιερώθηκε ακόμη). 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: