Μαΐου 20, 2024

ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ ΑΠΟ PARVO. ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ;

O Parvo Β19  είναι πολύ συχνός ιός, προκαλεί κυρίως το λοιμώδες ερύθημα και σε περιόδους έξαρσης προσβάλλει το 60-70% των μαθητών σε σχολεία.

Εξαιρετικά καλοήθης ιός με εξαιρετικά χαμηλή θνητότητα στον γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν βέβαια ομάδες υψηλού κινδύνου συγκεκριμένες πχ εγκυμονούσες και γενικά ενήλικες.

Το πρόβλημα που προέκυψε πρόσφατα έχει να κάνει με κάποια κρούσματα μυοκαρδίτιδας. Ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι από τα συχνά αίτια μυοκαρδίτιδας, παρόλο που μια παλαιότερη μελέτη τον αναφέρει ως κύριο αίτιο. Αν δει κανείς όμως διαχρονικά τις μελέτες και τα νούμερα θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για πολύ λίγα περιστατικά διάσπαρτα στις χώρες και στον χρόνο.

Να σημειώσω ότι στις πολλές δεκαετίες σε νοσοκομείο Λοιμωδών δεν θυμάμαι να είδα μυοκαρδίτιδα από Parvo και δη σε τόσο μικρή ηλικία.

Η απορία μου είναι γιατί δεν ρωτήθηκε ή δεν ανακοινώθηκε αν τα παιδιά αυτά του παιδικού σταθμού είχαν εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού ή αν είχαν νοσήσει από κορωνοϊό. Η άποψη ότι ήταν μικρά για εμβολιασμό ίσως δεν είναι ορθή, γιατί γνωρίζουμε ότι λίγο παλαιότερα οι οδηγίες μιλούσαν για εμβολιασμό από 6 μηνών και υπήρχαν παιδίατροι που το επικροτούσαν αυτό. Ακόμη όμως και η τυχόν νόσηση θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας που θα οδηγούσε σε τραγική κατάληξη. 

Πάντως πληροφορίες και από πολλούς παιδιάτρους του ιδιωτικού τομέα συγκλίνουν στο ότι δεν είναι συχνή η συσχέτιση αυτή. Και δεν θα μπορούσε διότι με τόσο υψηλή συχνότητα του ιού θα έπρεπε τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας να είναι πολλαπλάσια. 


 



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φτάνοντας να βαφτίσουμε τον Parvo ιό πρώτη αιτία παιδικής μυοκαρδιτιδας κατέβασα τα παλιά κλασσικά μου βιβλία να ξαναδώ τι μου έχει ξεφύγει. Ω του αναμενόμενου θαύματος ούτε το Red book ούτε ο Nelson ούτε η Παιδιατρικη του Ματσανιωτη έγραφαν τίποτα,μόνο στον Oski's Pediatics είχε μιά υποσημείωση ότι μπορεί να κάνει μυοκαρδιτιδα!!
Να έχει αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά του ιού;;Μπορεί!
Το σίγουρο είναι ότι εχει αυξηθεί η συχνότητα.
Να μην μας λένε όλα τα δεδομένα, πρωτάκουστο για τη χώρα μας αλλά κι αυτό μπορεί.
Σε κάθε περίπτωση η παλιά ρήση ότι η παιδική καρδιά δεν πονάει δεν ισχύει πια και πονάει και την ψάχνουμε !! Καβούρης Κυριάκος παιδίατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Σωστός!!!