Επειδή πρόσφατα έγινε συζήτηση μεταξύ συναδέλφων (και στην Κλινική μας) για την ουσία ρασεκαντοτρίλη και την αξία ή όχι χορήγησης της στην οξεία διάρροια, θέλω να τονίσω τα εξής:
- Η οξεία διάρροια είναι αυτοϊώμενη νόσος.
- Η κλινική εικόνα είναι συνήθως ήπια.
- Τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στο σπίτι και δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
- Η κλασική και τεκμηριωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, αντιμετώπιση της διάρροιας συνίσταται σε αποκατάσταση των απωλειών ύδατος και ηλεκτρολυτών, κατά προτίμηση από το στόμα, σε υδρική δίαιτα για 4-6 ώρες και στη συνέχεια σε πλήρη σίτιση ανάλογη της ηλικίας του ασθενούς. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
- Αντιβίωση χορηγείται αυστηρά επιλεκτικά.
- Οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα διαφημίζεται ότι κάτι προσφέρει, αποσκοπεί ουσιαστικά σε οικονομικούς λόγους (πώληση του φαρμάκου) και οδηγεί σε οικονομική επιβάρυνση κράτους και γονέων.
- Η racecadotril είναι μια ουσία που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη αποδοχή από την ιατρική κοινότητα.
- Η άποψη που προβάλλεται τελευταία - και μάλιστα όχι από ειδικούς στο θέμα - ότι πρέπει να χορηγείται σε όλα τα παιδιά άνω των 3 μηνών με οξεία διάρροια μόνο κατευθυνόμενη φαντάζει. Και ευνόητο είναι από που πηγάζει.
- Η βοήθεια που προσφέρει το φάρμακο είναι πολύ μικρή, ουσιαστικά θα λέγαμε άνευ ιδιαίτερης σημασίας, εξαντλείται (στόχος των μελετών) στο πρώτο 48ωρο και δεν αφορά όλες τις γαστρεντερίτιδες.
- Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου, παρόλο που δεν είναι συχνές, μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα σε έναν ασθενή του οποίου η λοίμωξη είναι ήπια και αυτοϊώμενη.
- Οι μελέτες του φαρμάκου αφορούν σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, κυρίως νοσοκομειακών ασθενών.
- Οι μελέτες του φαρμάκου είναι παλαιότερες – και βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε την οξεία γαστρεντερίτιδα σε υποανάπτυκτες χώρες και την οξεία γαστρεντερίτιδα σε αναπτυγμένες χώρες.
- Νεότερες μελέτες (ειδικά ανασκοπικές), τονίζουν το γεγονός ότι ο αριθμός των ήδη μελετηθέντων ασθενών είναι μικρός και ότι απαιτούνται ευρείας κλίμακας μελέτες σε εξωτερικούς ασθενείς για να καταδειχθεί ή όχι η επίπτωση του φαρμάκου.
- Η ESPGHAN σημειώνει σε πρόσφατες οδηγίες της (2008) τα εξής: "Η racecadotril θα μπορούσε ίσως να χορηγηθεί σε παιδιά με οξεία διάρροια. Ωστόσο, απαιτείται να διενεργηθούν σε εξωτερικούς ασθενείς, καλά σχεδιασμένες προοπτικές μελέτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου».
Άποψη μου: Το φάρμακο δεν έχει θέση (προς το παρόν τουλάχιστον) στην αντιμετώπιση της οξείας διάρροιας.
NEJM 2000, 343:463-467
Drug Ther Perspect 2001, 17:1-5
Alim Pharmacol Therap 2007, 26:807-813
J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008, Vol. 46, Suppl. 2
1 σχόλιο:
Κ.ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ,
ΕΧΕΤΕ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΤΕ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΒΛΟΓ ΣΑΣ . ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.
ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΣ
Δημοσίευση σχολίου