Ιανουαρίου 28, 2016

ΠΑΛΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ; - ΙΟΣ ZIKA

Πριν 10 περίπου ημέρες έγραφα για τον εξωτικό και μακρυνών ηπείρων Zika virus (μετάδοση με κουνούπια, κυρίως Αedes aegypti), που βρέθηκε ήδη στις ΗΠΑ, με πρώτο περιστατικό βεβαιωμένο στο Τέξας (Medscape Medical News).  Πιστεύετε ότι το Τέξας είναι μακριά από την Ευρώπη; Θα έλεγα πως μάλλον είναι κοντά.  Ένα τσιγάρο δρόμος, όπως λέει ένα ελληνικό άσμα.

Και να που άρχισαν τα ΜΜΕ στη χώρα μας, τη χώρα της υπερβολής, να μιλούν και να πανικοβάλλουν για τον νέο ιό.


Να πανικοβάλλουν όμως για ποιο λόγο; Ας δούμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα:


  • Νοσεί 1 στους 5 που προσβάλλονται από τον ιό
  • Η λοίμωξη είναι συνήθως ήπια και τα συμπτώματα διαρκούν λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα.
  • Βαριά νόσηση που να απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο δεν είναι συχνή
  • Οι θάνατοι είναι σπάνιοι
  • Κυριότερα συμπτώματα είναι  πυρετός, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, αρθραλγίες, επιπεφυκίτιδα
  • Η θεραπεία είναι συμπτωματική: ανάπαυση, υγρά πολλά, αναλγητικά, αντιπυρετικά
Το ενδιαφέρον για τον ιό, πλέον της γνωστής υπερβολής, ίσως διογκώθηκε λόγω του ότι θεωρήθηκε υπεύθυνος μικροκεφαλίας σε νεογνά μολυσμένων μητέρων. Στην επιδημία της Βραζιλίας, παρατηρήθηκε υψηλή συχνότητα βρεφών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία. Δεν είναι ακόμη γνωστό σε τι ποσοστό ευθύνεται ο Zika virus. Ήδη εκπονούνται μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση του ιού με την μικροκεφαλία ή ακόμη και η ύπαρξη άλλων παραγόντων, όπως προηγηθείσες λοιμώξεις με άλλα παθογόνα, διατροφή, περιβάλλον. Το πλήρες φάσμα της λοίμωξης από τον ιό Zika κατά την κύηση δεν είναι ακόμη γνωστό. 

Μήπως είναι ενωρίς για να πανικοβάλλουμε τον κόσμο;  Και γιατί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο WHΟ; Τι παραπάνω έχει αυτός ο ιός από τόσους άλλους ιούς που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους;

Οι λοιμώξεις δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το ανθρώπινο γένος. Τουλάχιστον ας τις αντιμετωπίζουμε με σωστό τρόπο και σωστά μέτρα. 


Medscape Medical News

CDC 

Δεν υπάρχουν σχόλια: