Ιστολόγιο για λοιμώξεις, εμβόλια, αντιβιοτικά, πρακτικά θέματα, οδηγίες διάγνωσης-θεραπείας, περιστατικά κλπ. / A site about infectious diseases, vaccines, antibiotics, practical issues, guidelines for diagnosis-treatment, case reports etc.
Δεκεμβρίου 30, 2007
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Προ ημερών έγινε στο Bali-Indonesia συνάντηση πολλών κρατών (190 αν θυμάμαι καλά) για το κλίμα, το περιβάλλον και τις επιπτώσεις στη ζωή μας.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λοιμώξεις, πχ ελονοσία και διάρροια αν αυξηθεί παραπάνω η θερμοκρασία στον πλανήτη μας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε έλλειψη νερού και παραγωγής γεωργικών προϊόντων με τις ανάλογες συνέπειες, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Παθογόνα που είναι λιγότερο ακίνδυνα σε ψυχρά κλίματα, γίνονται πιο επικίνδυνα σε αυξημένες θερμοκρασίες. Η χολέρα, η πανώλης και η γαστρεντερίτιδα θα είναι πολύ πιο συχνά κοντά μας, στις ειδήσεις και στα νοσοκομεία.
Υπολογίζεται ότι αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1% στην Ινδονησία, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 8% της συχνότητας της οξείας γαστρεντερίτιδας.
Ευνόητες είναι οι συνέπειες στον άρρωστο, στην κοινωνία, στο κράτος. Φαντασθείτε πόσα συστήματα υγείας θα υπερθερμανθούν και αυτά με τη σειρά τους, και ίσως δεν αντέξουν τον φόρτο, αν συνεχισθεί η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας και αν ξεσπάσουν επιδημίες.
Ποιος ακούει όμως; Ξαναρωτάμε. Μόνη της ανέβηκε η θερμοκρασία του πλανήτη μας; Μήπως κάποια στιγμή ο ανελέητος αγώνας για συσσώρευση πλούτου οδηγήσει στην κατάρρευση του πλούτου; Χωρίς υγεία και χωρίς δομημένη κοινωνία, για ποια αγαθά θα μιλάμε;
Φαντάζουν ίσως μελαγχολικές οι σκέψεις στο λυκόφως του παληού χρόνου και στην χαραυγή του καινούριου. Μάλλον όμως αντικατοπτρίζουν την αλήθεια (έστω και αν φαίνεταιλίγο μακρινή). Παρόλα αυτά όλοι μας ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Για μια μεγαλύτερη σύνεση αυτών που καθοδηγούν τα κράτη και τις κοινωνίες.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Δεκεμβρίου 24, 2007
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Δεκεμβρίου 23, 2007
ΝΕΟΓΝΑ-ΒΡΕΦΗ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Έντονο κλάμα ή κραυγές
- Εναλλαγές υπνηλίας και ευερεθιστότητας
- Σπασμοί
- Άρνηση λήψης τροφής
- Επανειλημένοι έμετοι
- Ταχύπνοια και εργώδης αναπνοή
- Επεισόδια ασυνήθους ωχρότητας ή κυάνωσης
- Πορφυρικό εξάνθημα > 2 mm που εξαπλώνεται
H ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΙΚΟΥ" ΜΑΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑ
Ας δώσουμε ένα ακόμη παράδειγμα στα τόσα υπάρχοντα. Όχι ότι θα ιδρώσει το αυτάκι των αναίσθητων και καλά αμειβόμενων συνδικαλιστών της. Απλώς ίσως για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αγανάκτηση μας για την "εταιρεία" αυτή που τρώει τα λεφτά των φορολογουμένων Ελλήνων.
Πτήση 272, 21-12-07 από Λονδίνο σε Αθήνα. Ώρα αναχώρησης 09:45. Ξέρετε πότε αναχώρησε; 22.00. Και οι άθλιοι υπάλληλοι κρατούσαν τόσες ώρες το επιβατικό κοινό χωρίς να τους δώσουν κάποια εξήγηση, χωρίς να τους δώσουν κάτι να φάνε ή να πιούνε, χωρίς να τους ζητήσουν συγγνώμην. Έστω και τυπικά. Γιατί όμως; Ποιοί είναι οι επιβάτες; Μπροστά στους άρχοντες της ΟΑ. Που πλημύρισαν τα κανάλια διαμαρτυρόμενοι ότι τους ξεπουλά το κράτος; Ποιοι; Αυτοί που ελάχιστα εργάζονται και πλουσιοπάροχα αμείβονται. Θέλετε συνέχεια; Αφού τα χαράματα έφθασαν Αθήνα, κάποιοι που συνέχιζαν Θεσσαλονίκη, απαίτησαν τουλάχιστον να κοιμηθούν. Δεν δικαιούσθε ήταν η απάντηση. Δεν είναι στις υποχρεώσεις της ΟΑ!!! Και όταν μετά μερικές ώρες πήγαν να πάρουν τις πρώτες πτήσεις για Θεσσαλονίκη, τους απάντησαν ότι όλες οι πτήσεις ήταν κατειλημένες και ότι πιθανόν να έφευγαν την επόμενη ημέρα!!! Και αφού μετά μεγάλη φασαρία τους έβαλαν στην τρίτη ή τέταρτη πτήση προς Θεσσαλονίκη ξέρετε τι τους είπαν; Χάρη σας κάνουμε που σας βάζουμε σε γεμάτη πτήση. Ναι οι αλήτες. Έκαναν και χάρη σε άτομα που είχαν ταλαιπωρήσει επί 24 ώρες.
Και αυτούς τους ανθρώπους τους διατηρεί ακόμη το κράτος. Και συζητά τι θα τους κάνει αν κλείσει η εταιρεία. Μήπως χάσουν τη δουλίτσα τους οι κηφήνες του δημοσίου. Αντί να τους απολύσει αυθωρεί και παραχρήμα. Χωρίς καμμία δικαιολογία.
Ποιος άραγε υπουργός θα σπάσει το απόστημα της εταιρείας αυτής και θα απαλλάξει τον ελληνικό λαό από μια καταχρεωμένη επιχείρηση που κατατρώει την τσέπη του;
Πιστεύουμε ότι ο υπουργός αυτός θα καταγραφεί στην ιστορία του κοινοβουλίου ως ευεργέτης.
Δεκεμβρίου 20, 2007
ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΕΤΟΟΞΕΩΣΗ
Πρώιμα
Πολυουρία, πολυφαγία, πολυδιψία, διαταραχές όρασης, (λόγω υπεργλυκαιμίας)
Αδυναμία, απώλεια βάρους ( λόγω αφυδάτωσης)
Όψιμα
Ανορεξία, ναυτία, έμετοι, οξεωτική αναπνοή (λόγω κετοναιμίας)
Διαταραχές επιπέδου συνείδησης (λόγω υπερωσμωτικότητας)
Κοιλιακά άλγη, αναπνοή Kussmaul (λόγω οξέωσης)
Ειλεός, αρρυθμίες, μυικές κράμπες (λόγω υποκαλιαιμίας)
Δεκεμβρίου 18, 2007
ΘΕΤΙΚΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΟ (HBsAg)
• Έλεγχος όλων των ορολογικών δεικτών της HBV λοίμωξης
• Έλεγχος αμινοτρανσφερασών (AST, ALT)
• Έλεγχος HBsAg σε όλα τα μέλη της οικογένειας και εμβολιασμός των επινόσων
• Εμβολιασμός του παιδιού για ηπατίτιδα Α
Δεκεμβρίου 17, 2007
ΜΗΠΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ;
Στον ίδιο χώρο εργασίας.
Μου φαντάζει για οικογενειοκρατία.
Αν γνωρίζω καλά τα ελληνικά.
Γιατί κάποιοι μιλάνε για αξιοκρατία.
Μήπως δεν γνωρίζουν καλά τα ελληνικά;
Δεκεμβρίου 12, 2007
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ
Ποιος δεν απασχόλησε κάποιον παράνομα; Όχι ότι θέλω να διακιολογήσω τον υπουργό. Αυτός όφειλε να είναι άψογος. Για να δίνει το καλό παράδειγμα. Γιαυτό και μόνο τον λόγο θα έπρεπε να είχε ήδη απομακρυνθεί. Όμως δεν μπορούν όλοι οι άλλοι να αλαλάζουν για τα δίκαια του εργάτη! Όταν οι ίδιοι (ΟΛΟΙ) τα καταπατούν.
Ακούστε λοιπόν τη σημερινή συζήτηση. Η κυρία με το παραϊατρικό επάγγελμα δούλευε σε μεγάλο εργαστήριο της πόλης μας. Οκτάωρο. Και Σάββατο. Μισθός; 450 Ευρώ. Χωρίς ασφάλεια, χωρίς ένσημα, χωρίς τίποτε. Πληροφορήθηκε ότι και άλλες κοπέλλες της ιδίας κατηγορίας δούλευαν με τις ίδιες συνθήκες και σε άλλα εργαστήρια. Αφού ενώθηκαν πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Και ο εργοδότης τους (μορφωμένος και αξιοπρεπής ιατρός) απάντησε: αν δεν σας αρέσει να φύγετε. Σαν και σας θα βρω άλλες πενήντα.
Θαυμάσια απάντηση. Μπορεί να δούμε τον κύριο αυτό (τους κυρίους μάλλον) και σε καμμιά ιατρική απεργία να διαδηλώνουν ότι το κράτος τούς εκμεταλλεύεται και δεν τους αμείβει ικανοποιητικά. Ή να τον δούμε σε κανένα πάνελ να ωρύεται υπέρ των ηθικών αξιών. Των άλλων βέβαια. Όχι των δικών του αξιών.
Αν αυτό δεν λέγεται υποκρισία, πως αλλοιώς λέγεται;
Μόνο ο υπουργός πρέπει να "ξηλωθεί" ή όλοι οι παρανομούντες εργοδότες; Και δεν είναι λίγοι αυτοί. Και οπωσδήποτε είναι και πολλοί από αυτούς που πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Αυτά αγαπητοί μου φίλοι. Πάντα στρουθοκαμηλίζουμε.
Δεκεμβρίου 11, 2007
ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΓΙΑ HCV ΛΟΙΜΩΞΗ
Α. Μητέρα κατά τον τοκετό με anti-HCV (+)
Προσδιορισμός anti-HCV στο βρέφος, μετά τον 18ο μήνα της ηλικίας του
a. αν anti-HCV (-) τότε αποκλείεται η HCV λοίμωξη
b. αν anti-HCV (+) (RIBA) τότε πρόκειται για περιγεννητική μετάδοση
Β. Μητέρα κατά τον τοκετό με anti-HCV (+) και HCV-RNA (+)
Σε ηλικία 3 μην. προσδιορισμός HCV-RNA
a. αν HCV–RNA (+) τότε βρέφος με HCV λοίμωξη
b. αν HCV–RNA (-) τότε ελέγχουμε για HCV–RNA ανά 6μηνο
Δεκεμβρίου 09, 2007
ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ»
Καταλάβατε; Ο ανώτερος που δεν χειρουργεί, αλλά δεν επιτρέπει και στον υφιστάμενο του, που είναι καθόλα ικανός.
Και ο πολίτης τι θα κάνει; Θα αναγκαστεί να διαλέξει κάποιον ιδιώτη σε ιδιωτική κλινική (και εκεί υπάρχουν άριστοι χειρουργοί, αλλά τα έξοδα είναι υπέρογκα, ως γνωστόν) ή έναν πανεπιστημιακό που επίσης θα αμοιφθεί (συνήθως υπέρογκα και αυτός και πολλάκις με μειωμένες αποδείξεις). Ή τον γιατρό του ΕΣΥ, που θα χειρουργήσει με άλλο όνομα στην κλινική, και άρα θα παρανομήσει.
Και τα ερωτήματα που προκύπτουν:
1. Γιατί υπάρχει αυτός ο πόλεμος στους ικανούς; Έτσι θα ωθήσουν μπροστά την πανεπιστημιακή μας κοινότητα οι κατέχοντες (με όποιον γνωστό τρόπο κατέχουν); Και είναι άραγε τυχαίο ότι το πανεπιστήμιο μας δεν βρίσκεται καν στις λίστες αξιολόγησης διεθνώς ή αν βρίσκεται είναι στις τελευταίες θέσεις;
2. Μέχρι πότε το κράτος θα συνεχίζει την κοροϊδία αυτή του ΕΣΥ στον πολίτη; Το ΕΣΥ έγινε με το πρόσχημα της ίσης μεταχείρισης των πολιτών στην υγεία, της δωρεάν παροχής υγείας, την αποφυγή πλουτισμού εις βάρος των πολιτών κλπ. Καλά όλα αυτά. Και εν μέρει επιτεύχθηκαν. Πως όμως προστατεύεται ο πολίτης όταν δεν έχει διακίωμα επιλογής; Και πως είναι δυνατόν ένα κράτος να ζητά μέριμνα για τους πολίτες από ένα μικρό μέρος του ιατρικού δυναμικού και να αφήνει το υπόλοιπο ιατρικό δυναμικό «να αλωνίζει» (και συγχωρέστε μου την έκφραση-είναι γενική) και να έχει ελευθερία για ποικίλες απασχολήσεις (ιατρείο, νοσοκομείο, κλινική κλπ);
3. Πως είναι δυνατόν η αποκλειστική απασχόληση να ισχύει μόνον για το ΕΣΥ και να μην ισχύει γαι τους στρατιωτικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους γιατρούς ασφαλιστικών ταμείων κλπ; Μόνον στα νοσοκομεία τα μη πανεπιστημιακά γινόταν η εκμετάλλευση του ανθρωπίνου πόνου; Και θα πιστέψουμε ότι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπου δεν καταδυναστεύεται ο πολίτης και άρα οι γιατροί τους δικαιούνται διπλό εργασιακό σχήμα;
Βέβαια οι ερωτήσεις αυτές φαντάζουν αφελείς και φαντάζουν να απευθύνονται σε αφελείς ανθρώπους, αλλά είναι ερωτήσεις που χρόνια γίνονται και ποτέ κανείς υπουργός υγείας δεν τόλμησε να τις απαντήσει.
Η ουσία είναι ότι πληρώσαμε (αδρά) και εξυπηρετηθήκαμε. Εκεί έχουν στρέψει το πολίτη. Και η ουσία είναι ότι πολλές φορές το ιδιωτικό σύστημα δουλεύει ταχύτερα και καλύτερα από το δημόσιο σύστημα. Και σαφώς είναι πιο οργανωμένο. Ένα πράγμα απαιτεί μόνο: να έχεις χρήμα.
Και μην νομίσει κανείς ότι τα παραπάνω είναι φαντασίες. Ονόματα, αποδείξεις, κλινικές και ημερομηνίες, υπάρχουν όλα.
Δεκεμβρίου 06, 2007
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ HPV ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ
Από μακρού ο καπνός είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας. Η εμπλοκή του στον καρκίνο του τραχήλου ήταν επί χρόνια γνωστή αλλά τεκμηριώθηκε πρόσφατα. Και όχι μόνο για τον τράχηλο αλλά και για τον πρωκτικό καρκίνο. Φυσικά ο κίνδυνος αυξάνει όσο περισσότερο διάστημα είναι καπνιστής το άτομο και όσο περισσότερο καπνό καταναλώνει.
Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε άμεση βλάβη του DNA από μία ή περισσότερες καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στον καπνό. Κυριότερες είναι η polycyclic aromatic hydrocarbons και η 4(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK), που έχουν βρεθεί σε επίπεδα έως και 3 φορές πάνω από το φυσιολογικό στον βλεννογόνο του τραχήλου καπνιζόντων.
Πέραν της άμεσης αυτής δράσης, υπάρχει και έμμεση ογκογόνος δράση του καπνίσματος μέσω της μείωσης της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού.
Δεκεμβρίου 05, 2007
ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV
Έτσι υπάρχουν τώρα στην αγορά 2 εμβόλια κατά του HPV: Το τετραδύναμο Gardasil και το διδύναμο Cervarix.
Ίδια δοσολογικά σχήματα και ίδιες ηλικίες χορήγησης. Φυσικά και ίδιες τιμές.
Το σχετικά παρήγορο είναι ότι η συνολική τιμή του εμβολίου υποχώρησε κατά 65 περίπου ευρώ.
Για την αναγκαιότητα χρήσης του εμβολίου καθώς και στοιχεία για την HPV λοίμωξη έχουμε γράψει κατ' επανάληψη σε παλαιότερες αναρτήσεις μας.
Δεκεμβρίου 03, 2007
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ - ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ;
Το θέαμα είναι απαράδεκτο και είναι ντροπή για την πόλη μας, σε τόσο πολυσύχναστο μάλιστα σημείο.
Τι δουλειά έχουν όλα αυτά με ένα ιστολόγιο για τις λοιμώξεις;. Πέραν του κοινωνικού ενδιαφέροντος σκεφθείτε λίγο τον συσχετισμό.
Δεν γνωρίζω σε ποιον Δήμο ανήκει ο σταθμός. Αλλά όπου και αν ανήκει θα πρέπει τάχιστα οι υπέυθυνες αρχές να εξαφανίσουν το θέαμα και να προσφέρουν μια στοιχειώδη καθαριότητα στους δημότες αυτής της πόλης.
Καλό θα ήταν και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το ιστολόγιο να κινηθούν ανάλογα για να εκλείψει η κατάσταση αυτή.
Δεκεμβρίου 01, 2007
Νοεμβρίου 30, 2007
ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η επινεφρίνη χορηγείται ενδομυικά διότι έτσι επιτυγχάνεται η μέγιστη πυκνότητα που απαιτείται για τη δράση της. Η ενδομυική χορήγηση γίνεται στον μηρό και αυτό οδηγεί σε μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα σε 8 λεπτά, ενώ η υποδόρια χορήγηση απαιτεί 34 λεπτά για ανάλογες συγκεντρώσεις. Ενδοφλέβια χορήγηση χρησιμοποιείται μόνο σε άτομα που δεν απάντησαν στην ενδομυική χορήγηση.
Το παραπάνω δοσολογικό σχήμα μπορεί να εφαρμοσθεί με κοινές αμπούλες και σύριγγες. Στο εμπόριο κυκλοφορεί αυτοχορηγούμενη επινεφρίνη που υπάρχει μόνο σε δύο συγκεκριμένες δοσολογίες: των 0.15 και των 0.30 mg ανά σύριγγα. Η πρώτη χορηγείται σε άτομα 10-25 kg και η δεύτερη σε άτομα άνω των 25 kg. Άρα σε άτομα κάτω των 10 kg μπορούμε να εφαρμόσουμε την ακριβή δοσολογία με τη σύριγγα ενώ σε μεγαλύτερου βάρους άτομα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την προγεμισμένη σύριγγα, για μεγαλύτερη ταχύτητα.
Δεύτερη δόση της επινεφρίνης μπορεί να επαναληφθεί εντός 5-10 λεπτών από την πρώτη, εφόσον βέβαια αυτό χρειάζεται.
Νοεμβρίου 28, 2007
BANGKOK
Τι μου άρεσε;
Η ευγένεια των περισσοτέρων κατοίκων και η οργάνωση τού (έστω και μικρού) υπόγειου.
Η εξυπηρέτηση παντού, με όλη τη δέουσα ευγένεια.
Το παραδοσιακό ταϋλανδέζικο μασάζ (εννοώ το κλασικό και τυπικό μασάζ). Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες στο είδος.
Τι δεν μου άρεσε;
Η πολύ βρωμιά. Δεν αντέχεται.
Το άγριο παρεμπόριο με το επίσης άγριο παζάρι. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.
Η πορνεία σε όλο της το μεγαλείο. Με ελάχιστα (για τα δικά μας δεδομένα) χρήματα αποκτάς ότι θέλεις. Και είναι κρίμα να βλέπεις ηλικιωμένα άτομα να έρχονται για συντροφιά νεαρών κοριτσιών που κατά τεκμήριο έχουν άδειο, απλανές και βαριεστημένο βλέμμα. Ποιος ώθησε αυτά τα κορίτσια σ΄ αυτό το σπορ; Μη ρωτάτε. Πρέπει να δείτε τα βλέμματα.
Νοεμβρίου 27, 2007
ΑΖΙΘΡΟΜΥΚΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Είχε λάβει από παιδίατρο αζιθρομυκίνη για 3 ημέρες και λόγω μη υποχώρησης των συμπτωμάτων προσκομίσθηκε σε ωτορινολαρυγγολόγο που συνέστησε άλλες 3 ημέρες αζιθρομυκίνης και στη συνέχεια, επειδή επέμεναν ακόμη τα συμπτώματα, συνέστησε τη λήψη του ιδίου φαρμάκου για 15 ημέρες συνολικά !!
Φυσικά δεν υπήρξε αποτέλεσμα ούτε με 15 ημέρες θεραπεία.
Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στη διάρκεια λήψης του συγκεκριμένου αντιμικροβιακού. Η εγκεκριμένη ένδειξη είναι για 3 ημέρες ή για 5 με την ίδια συνολική ποσότητα φαρμάκου (για λεπτομέρειες σχετικά με το φάρμακο ανατρέξτε σε παλαιότερο post).
Το φάρμακο παραμένει επί μακρόν στον οργανισμό και οι 15 ημέρες λήψης είναι υπερβολική διάρκεια, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει.
Εξάλλου σε ωτίτιδα που δεν υποχωρεί, υπάρχουν εναλλακτικά σχήματα θεραπείας και δεν επιμένουμε στο αρχικό φάρμακο, που μάλιστα δεν απέδωσε.
Προσοχή λοιπόν και στη δόση και στη διάρκεια χορήγησης της αζιθρομυκίνης.
Νοεμβρίου 26, 2007
ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ
Αυτό μάλιστα διευκολύνει και τη χρήση των πολυδυνάμων εμβολίων και άρα την πιο καλή συμμόρφωση των ληπτών και άρα την πιο ευρεία χρήση των εμβολίων.
Νοεμβρίου 21, 2007
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ
O γιατρός του κέντρου υγείας είχε ένα πρόβλημα, μια απορία θα λέγαμε σχετικά με ένα βρέφος που προσκομίστηκε για εξέταση και το οποίο βρέφος παρακολουθείτο επί μακρόν σε νοσοκομείο της πόλης μας.
Ο γιατρός θεώρησε καλό να μην ενεργήσει αυθαίρετα και τηλεφώνησε στην Κλινική του Νοσοκομείου ρωτώντας για το πρόβλημα που προέκυψε στο παιδί. Η απάντηση στο ερώτημα που έθεσε στον ειδικό γιατρό θα ήταν ένα «ναι» ή ένα «όχι». Δεν επρόκειτο δηλ να απασχοληθεί ο ειδικός γιατρός ή να κουραστεί να απαντήσει. Και όμως αντί να απαντήσει με το ναι ή το όχι ξέρετε τι απάντησε στον γιατρό του κέντρου υγείας: «άνοιξε και κανένα βιβλίο να διαβάσεις για να δεις την απάντηση» και του έκλεισε το τηλέφωνο.
Ναι. Και αυτός καυχάται και πιστεύει ότι είναι ακαδημαϊκός δάσκαλος. Ότι είναι καθηγητής, ότι είναι ειδικός ή ότι άλλο θέλετε πέστε. Και έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα ενός συναδέλφου. Που του ζήτησε τη βοήθεια! Κανονικά αν είχαμε σύστημα και κράτος ορθόν, αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να είχε «ξηλωθεί» από τη θέση του. Για ποιον συσσωρεύει τη γνώση; Για να λέει ότι έχω τόσες εργασίες; Ότι είμαι ο τάδε ειδικός; Ότι είμαι μέγας δάσκαλος; Μα ο δάσκαλος είναι δάσκαλος παντού. Όχι μόνο στους φοιτητές που ακόμη και σε αυτούς ελάχιστα τους διδάσκει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αλαζονεία, η υπεροψία και η απαξιωτική στάση υπερέβησαν και τα συναδελφικά όρια.
Αν αυτοί είναι οι «καθηγητές» μας, τότε μάλλον δεν είναι και πολύ ζηλευτός ο τίτλος τους.
HPV ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ
Κυριότερος παράγοντας κινδύνου για νέα λοίμωξη ήταν η ύπαρξη σεξουαλικών συντρόφων.
Τα ευρήματα αυτά εμπλέκουν πλέον δυναμικά και τους άνδρες στη στρατηγική πρόληψης από τον ιό.
Νοεμβρίου 13, 2007
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΟΣΙΑΣ
Αυτά με δυο λόγια. Αναλυτικότερα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Νοεμβρίου 09, 2007
ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β
Αντισωματικός έλεγχος πριν το εμβόλιο δεν χρειάζεται, φυσικά, όπως δεν χρειάζεται και για κανένα άλλο εμβόλιο. Για όποιον ενδιαφέρεται να δει αν απάντησε αντισωματικά, ο έλεγχος γίνεται μετά το τέλος της σειράς εμβολίων (3 - 6 μήνες μετά). Σε θετική απάντηση δεν επαναλαμβάνουμε το έλεγχο αργότερα διότι ο τίτλος αντισωμάτων σταδιακά υποχωρεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προστατεύεται το άτομο. Εξάλλου γιαυτό υπάρχει η μνήμη του ανοσιακού συστήματος.
Εάν το άτομο δεν απαντήσει αντισωματικά τότε επαναλαμβάνουμε τη σειρά εμβολίων (κατά μερικούς σε απάντηση 10-100 κάνουμε μόνο μία δόση επαναληπτική) και τέλος. Οι μη απαντητές δεν μπορούν να απαντήσουν, όσες δόσεις κι αν κάνουμε μετά τις παραπάνω επαναληπτικές.
Με τα σημερινά δεδομένα, επαναληπτική δόση εμβολίου ηπατίτιδας Β δεν χρειάζεται, ακόμη και αν τα αντισώματα έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εξαίρεση αποτελούν μερικά άτομα με επάγγελμα που τα εκθέτει συνεχώς σε κίνδυνο ηπατίτιδας.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Ενώ τα έχουμε γράψει και στο παρελθόν; Γιατί ορισμένοι συνεχίζουν τις επαναληπτικές δόσεις μετά δεκαετία ακόμη και αν τα αντισώματα είναι παρόντα σε ικανοποιητικές τιμές.
Βέβαια, οι τυχόν επιπλέον δόσεις εμβολίων γενικώς δεν βλάπτουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις χορηγούμε και ηθελημένα.
Νοεμβρίου 07, 2007
ΣΥΖΕΥΓΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ
Παιδί 2 ½ χρόνων. Είχε εμβολιασθεί με δύο δόσεις αντιμηνιγγιτιδικού εμβολίου συζευγμένου σε ηλικία κάτω του έτους. Δεν έγινε άλλη δόση. Η απορία: μπορεί να γίνει τώρα η επαναληπτική αυτή δόση, παρόλο που έχει περάσει τόσο διάστημα;
Μα σαφώς και μπορεί να γίνει η δόση. Το χρονοδιάγραμμα που λέει ότι η τρίτη δόση του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου γίνεται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής, είναι απλώς ένας οδηγός. Το ανοσολογικό σύστημα έχει μνήμη. Αυτό δεν πρέπει να φεύγει από τη δική μας μνήμη. Συνεπώς δόσεις που έχουν καθυστερήσει γίνονται κανονικά στη σειρά τους. Δεν αρχίζουν τα εμβόλια από την αρχή ούτε διακόπτουμε τη σειρά αν κάποια δόση έχει καθυστερήσει. Όσο αρκετή κι αν είναι η καθυστέρηση.
Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε:
- Τα εμβόλια κατά των παθογόνων της μηνιγγίτιδας (αιμοφίλου, μηνιγγιτιδοκόκκου, πνευμονιοκόκκου) γίνονται από τον 2ο μήνα της ζωής. ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ.
- Η επαναληπτική δόση του μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου είναι απαραίτητη. Αν ένα παιδί έχει κάνει μόνο μία δόση μετά την ηλικία των 12 μηνών καλό είναι κάποια στιγμή (τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη ή ακόμη πιο αργά) να κάνει και δεύτερη δόση.
- Το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο καλό είναι να γίνεται και σε ηλικίες πέραν των 5 χρόνων σε παιδιά υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο του αιμοφίλου, πιθανόν να χρειαστεί νέα δόση σε ηλικίες πάνω των 5 χρόνων.
- Εφιστούμε την προσοχή όλων: η μηνιγγίτιδα δεν έχει εκλείψει, οι πνευμονίες είναι πολλές, οι ωτίτιδες είναι συχνό νόσημα για τα παιδιά και βέβαια η γρίπη είναι πάντα προ των πυλών.
- Η ορθή χρήση των πολυσακχαριδικών συζευγμένων εμβολίων βοηθά πολύ στην καταπολέμηση των παραπάνω.
Νοεμβρίου 05, 2007
ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - II
Θέλω να ξανατονίσω τα εξής:
- Η αντικατάσταση οροτύπων δεν αποτελεί προς το παρόν κλινικό πρόβλημα. Το όφελος από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερο.
- Η συχνότητα της πνευμονιοκοκκικής νόσου είναι μεγαλύτερη στις κάτω των 2 χρόνων ηλικίες. Φυσικά μεγαλύτερη είναι και η βαρύτητα της νόσου και των επιπλοκών της.
- Το κόστος εμβολίου θεωρητικά είναι μεγάλο. Πολύ μεγαλύτερο όμως είναι το κόστος της νόσου.
- Θεωρώ ότι οι ουσιαστικές δυνατότητες του εμβολίου υπερβαίνουν κάθε στενή οικονομική παράμετρο των μελετών κόστους / οφέλους.
Νοεμβρίου 04, 2007
ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΛΟΓΗΜΑ
Παρ΄ ημίν, χωρίς ιατρική συνταγή πωλούνται τα περισσότερα φάρμακα!!!
Ας προσέχουν γιατροί και γονείς, λοιπόν, για τη χρήση αυτών των δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων σε τέτοιες ευαίσθητες ηλικίες.
Νοεμβρίου 03, 2007
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Σε άλλο πηγαδάκι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Ο νεαρός φαίνεται ότι ήθελε να διαλαλήσει την «πραμάτεια» του.
Κατά πληροφορίες μάλιστα, το ίδιο στυλ της αυτοσύστασης είχε προηγηθεί σε μία προ ημερών επιστημονική συγκέντρωση όπου ο νεαρός περιφερόταν και σε όποιον του μιλούσε έλεγε πόσα χρόνια ήταν στην αλλοδαπή.
Καλές οι σπουδές αλλά πάντα δεν συνδυάζονται με έργο ή ανάλογη αντίληψη. Όταν φανεί το έργο μπορούν να το αναγνωρίσουν όλοι, χωρίς υπενθυμίσεις άλλων.
Η σεμνότητα δεν έβλαψε κανέναν.
Νοεμβρίου 02, 2007
ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ
6 μηνών βρέφος ανεμβολίαστο για μηνιγγιτιδόκοκκο και πνευμονιόκοκκο. Σημειωμένα στο βιβλιάριο (από Κέντρο Υγείας, που πάντα ήταν τυπικό στους εμβολιασμούς) να γίνουν μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής.
ΓΙΑΤΙ κκ συνάδελφοι; Πέστε μου έναν επιστημονικό λόγο που πρέπει τα εμβόλια αυτά να γίνουν μετά τον πρώτο χρόνο; Γιατί πρέπει το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου να γίνεται στη βρεφική ηλικία και τα άλλα δύο ομοειδή του όχι;
ΓΙΑΤΙ έπρεπε να καταλήξει αυτό το παιδί με βαριά πνευμονιοκοκκκική μηνιγγίτιδα στο νοσοκομείο; Και δεν είναι το πρώτο τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο. Είναι πολλαπλά τα περιστατικά ανεμβολίαστων παιδιών αυτής της ηλικίας που παθαίνουν μηνιγγίτιδα.
Αναρωτιέμαι αν ο συνάδελφος που συνέστησε το παραπάνω σχήμα, συνταγογραφήσει εμβόλιο κατά του ιού Ρότα. Και με πόση ευκολία θα το συνταγογραφήσει.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι για το εμβόλιο του ιού Ρότα. Σημαίνει όμως πολλά για τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας.
Δεν γνωρίζω αν αληθεύει η φήμη ότι ανεπισήμως δίνονται συμβουλές από ταμεία, να αργοπορούν τα εμβόλια για να μειώνονται οι δόσεις και άρα το κόστος. Δεν τολμώ να το πιστέψω.
Και θα διαφωνήσω και πάλι με τον καλό συνάδελφο που σχολιάζει σε άλλα post το κόστος. Δεν υπάρχει κόστος όσον αφορά τα εμβόλια. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
Μην συγχέουμε τα εμβόλια με τα αντιμικροβιακά. Στα δεύτερα ισχύει ότι το παληό και φθηνό αντιβιοτικό μπορεί να είναι καλύτερο από το νέο και ακριβό και άρα πρέπει να προτιμάται.
Στα εμβόλια όμως δεν ισχύει αυτό.
Υπάρχει εμβόλιο; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ.
Νοεμβρίου 01, 2007
ΣΙΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Υπενθυμίζουμε λοιπόν:
Για πάρα πολλά χρόνια ήταν κοινή πρακτική η διακοπή της πλήρους σίτισης κατά την οξεία γαστρεντερίτιδα. Θεωρείτο ότι η μειωμένη δραστικότητα της λακτάσης (ειδικά σε γαστρεντερίτιδα από ιό Ρότα) θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της λακτόζης αν το πλήρες γάλα χορηγείτο πρώιμα. Επίσης ότι οι πρωτείνες των τροφών θα μπορούσαν να διαπεράσουν τον ήδη διαταραγμένο από τη λοίμωξη βλεννογόνο και να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση. Η στέρηση όμως τροφής είχε ως αποτέλεσμα μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και μάλιστα σε μια περίοδο που ο οργανισμός τις είχε ανάγκη λόγω της λοίμωξης.
Αυτά παλιά. Εδώ και πολλά όμως χρόνια (πάνω από 15) τεκμηριώθηκε ότι στην οξεία διάρροια αρκεί μία υδρική δίαιτα για 4-6 ώρες και στη συνέχεια σίτιση πλήρης για την ηλικία του παιδιού. Η υδρική δίαιτα μπορεί να γίνει με τα διαλύματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούνται και παράλληλα με την πλήρη σίτιση.
Ενδείξεις που να υποστηρίζουν τη χορήγηση γάλακτος ελεύθερης λακτόζης ή μειωμένου σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών, δεν υπάρχουν. Τα παιδιά που θα ωφελούντο από τη δίαιτα αυτή είναι ελάχιστα.
Ολιγόωρη λοιπόν χορήγηση υγρών και στη συνέχεια πλήρης σίτιση. Αποφεύγονται μόνο τα πολύ γλυκά.
Οκτωβρίου 31, 2007
ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - ΙΙΙ
Οκτωβρίου 28, 2007
ΜΝΗΜΕΣ
Τέτοια μέρα όμως εθνικής μνήμης και με ανοιχτά σχετικά θέματα, αναρωτιόμαστε αν θα βρεθεί επιτέλους κάποιος να πει σήμερα ένα νέο ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται τα δίκαια μας. Κανείς δεν έχασε κρατώντας σθεναρή και σταθερή στάση, όσο μικρός και αδύναμος κι αν είναι. Αυτό σε κάνει τουλάχιστον σεβαστό στους άλλους. Αντίθετα, η υποχωρητικότητα, η φοβία και ο «ωχαδερφισμός» (κλασικό γνώρισμα το τελευταίο, των σύγχρονων Ελλήνων) μόνο ήττες μπορεί να φέρει και νέες διεκδικήσεις εκ μέρους των αντιδίκων.
Αλήθεια, πόσο πιο ισχυρή ήταν η Ελλάδα του 1940 από την Ελλάδα του 2007; Ώστε εκείνη να τολμήσει (και να μεγαλουργήσει όπως λένε οι παππούδες μας και η ιστορία μας), ενώ η νυν να αδρανεί και να υποχωρεί;
Οκτωβρίου 26, 2007
HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εκείνο που δεν γνωρίζαμε πλήρως ήταν αν η προστασία έφθανε μέχρι την άκρη του ποταμού ή τον διέσχιζε. Αν δηλ. εκτός από την ειδική για τον τύπο του ιού, υπήρχε και διασταυρούμενη προστασία.
Σε μία όμως πρόσφατη μελέτη του τετραδύναμου εμβολίου κατά του HPV ( 47th ICAAC, September 2007) βρέθηκε ότι αυτό παρέχει διασταυρούμενη προστασία και έναντι άλλων 10 τύπων του ιού (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) οι οποίοι ευθύνονται, επίσης, για σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Στη μελέτη αυτή η συχνότητα των πρόδρομων αλλοιώσεων μειώθηκε κατά 38%, ενώ για τους τύπους 31 και 45, κατά 45%.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι ενώ πιστευόταν ότι υπάρχει ανταγωνισμός των τύπων του ιού, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συνεργασία. Αν δηλ. κάποιος προσβληθεί από τον τύπο 16, είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανό να προσβληθεί και από άλλους ογκογόνους τύπους.
Να τονίσουμε και πάλι την ανάγκη εμβολιασμού; Είναι εμφανής.
Οκτωβρίου 24, 2007
ΠΑΦΟΣ
Οκτωβρίου 20, 2007
ΕΠΟΧΗ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
- Ο ενήλικας πάσχων διασπείρει τον ιό περίπου 3-5 ημέρες
- Τα παιδιά διασπείρουν έως 3 εβδομάδες
- Η λοίμωξη μεταδίδεται με σταγονίδια, με άμεση επαφή (πχ χέρια) ή έμμεση επαφή (πχ χρήση μολυσμένων αντικειμένων)
- Ο πάσχων πρέπει να μένει μόνος στο δωμάτιο του που είναι ανάγκη να αερίζεται συχνά.
- Απαιτείται καλό πλύσιμο των χεριών όλων των μελών της οικογένειας
- Οι ιοί της γρίπης παραμένουν σε μη πορώδεις επιφάνειες (πχ γιαλί, πλαστικό) έως 48 ώρες, ενώ σε πορώδεις (πχ ρούχα, χαρτιά) έως 12 ώρες.
- Παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάσθηκαν με μία δόση την πρώτη φορά έχουν χαμηλότερο αντισωματικό τίτλο.
- Παιδιά κάτω των 9 χρόνων που την πρώτη φορά εμβολιάσθηκαν με μία δόση, πρέπει την επόμενη χρονιά να κάνουν δύο δόσεις.
- Κυκλοφορούν δύο εμβόλια γρίπης: ζωντανό και αδρανοποιημένο. Στη χώρα μας κυκλοφορεί μόνο το αδρανοποιημένο.
- Και τα δύο εμβόλια περιέχουν 3 στελέχη του ιού που είναι αντιγονικώς ισοδύναμα με τα ετησίως συνιστώμενα στελέχη: 1 A H3N2, 1 A HiN1, 1 B.
- Το ζωντανό εμβόλιο προκαλεί ήπια συμπτωματολογία γρίπης. Συνιστάται για άτομα 5-49 χρόνων. Δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στη χώρα μας.
- Το αδρανοποιημένο εμβόλιο δεν προκαλεί συμπτώματα γρίπης. Συνιστάται για ομάδες υψηλού κινδύνου και για όσα άτομα άνω των 6 μηνών θέλουν να προστατευθούν από τη γρίπη.
- Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί την ίδια μέρα με το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου εκεί όπου το τελευταίο έχει ένδειξη.
- Ο εμβολιασμός μειώνει αλλά δεν εξαφανίζει τον κίνδυνο για γρίπη.
- Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση υγείας του λήπτη καθώς και από τον βαθμό ομοιότητας των στελεχών του εμβολίου με τα κυκλοφορούντα στελέχη. Όταν αυτά είναι αντιγονικώς όμοια τότε η προστασία του εμβολίου είναι 70% - 90% σε λήπτες κάτω των 65 χρόνων.
Οκτωβρίου 18, 2007
ΚΟΧΛΙΑΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
To CDC (Οκτώβριος 2007) συνιστά να εμβολιάζονται πλήρως κατά του πνευμονιοκόκκου άτομα με τέτοια εμφυτεύματα . Μάλιστα και το FDA τονίζει πόσο προσοχή χρειάζεται σε ωτίτιδες αυτών των ατόμων, ώστε να θεραπεύονται έγκαιρα αν είναι βακτηριακές (αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος των επιπλοκών).
Οκτωβρίου 16, 2007
ΓΙΑΤΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΗ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ
- Έχουν διαφορετική σύσταση σώματος από ότι οι ενήλικες. Το 70-80% του βάρους σώματος είναι νερό σε αντίθεση με το αντίστοιχο 60% των ενηλίκων.
- Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες υγρών (150 ml/kg/24ωρο) σε αντίθεση με το 30-40 ml/kg/24ωρο των ενηλίκων.
- Η ημερήσια διακίνηση νερoύ - υγρών είναι το 10-15% του βάρους σώματος, κάτι που στους ενήλικες είναι 3-5%.
- Η ικανότητα συμπύκνωσης ούρων είναι σχετικά μειωμένη.
- Έχουν μεγαλύτερη σχέση "επιφάνεια σώματος / μάζα σώματος" κάτι που οδηγεί σε μεγάλες άδηλες απώλειες υγρών-νερούμέσω του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος.
- Έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό και απαντούν ευκολότερα με πυρετό στις λοιμώξεις.
- Έχουν ελάχιστο ή και μηδενικό έλεγχο στην πρόσληψη υγρών.
Οκτωβρίου 10, 2007
HPV - ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Πολύ ορθή η ενέργεια της Επιτροπής. Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση και του Υπουργείου.
ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ
Αυτό είναι γνωστό, όπως είναι γνωστό ότι για τις πνευμονίες αυτές ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό ο πνευμονιόκκοκος. Κάτι που έχει αποδειχθεί από την εποχή της θανατηφόρας πανδημίας γρίπης του 1918.
Συνεπώς η χρήση του αντιγριππικού εμβολίου, εκτός από τη λοίμωξη, προφυλάσσει και από τις επιπλοκές της. Αντίστροφα, η χρήση του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου προφυλάσσει και αυτό με τη σειρά του πλην των άλλων, και από πνευμονίες, άρα και από τη μείζονα αυτή επιπλοκή της γρίπης.
Τα παραπάνω ισχύουν, βέβαια, εφόσον χορηγηθούν τα εμβόλια. Κάτι που οι περισσότεροι το αμελούμε.
Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται την περίοδο Οκτώβριος/Νοέμβριος. Η μία δόση επαρκεί. Δύο δόσεις απαιτούνται για παιδιά έως 9 χρόνων που εμβολιάζονται για πρώτη φορά.
Μία δόση επίσης του 23δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου απαιτείται για όλα τα άτομα άνω των 60 χρόνων.
Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έχει τις ίδιες ή/και καλύτερες ιδιότητες και φυσικά είναι υποχρεωτικό για παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 5 χρόνων.
Οκτωβρίου 08, 2007
ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - ΙI
Οι ηγέτες είναι ονειροπόλοι. Οι ηγέτες είναι ιδεαλιστές. Οι ηγέτες είναι στοχαστές των πιθανοτήτων. Όλες οι πράξεις και τα εγχειρήματα, μικρά ή μεγάλα, αρχίζουν με μια φαντασία και μια πίστη ότι αυτό που σήμερα είναι θεωρητικό, αύριο θα γίνει πραγματικό. Είναι αυτή η πίστη που στηρίζει τους ηγέτες σε δύσκολες στιγμές και δύσκολες καταστάσεις. Και είναι ακριβώς η πρόκληση και η ικανότητα του ηγέτη να μετατρέψει την πιθανότητα σε ένα όραμα που θα εμπνεύσει και που θα το μεταδώσει και στους άλλους.....
Οκτωβρίου 07, 2007
ΣΙΚΑΓΟ
Sear's Tower
Πανεπιστήμιο Σικάγο
Οκτωβρίου 03, 2007
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ
Η εξέταση που ανιχνεύει τέτοια άτομα είναι εξειδικευμένη και όχι ρουτίνας. Έτσι, αν έχει ληφθεί τέτοιο φάρμακο από τη θηλάζουσα θα πρέπει να γίνεται κλινική εκτίμηση στο παιδί για τυχόν παρενέργεια. Υπνηλία ή δυσχέρεια στη σίτιση είναι σημεία υπερδοσολογίας μορφίνης.
Προσοχή λοιπόν στη χρήση τέτοιων φαρμάκων.
Οκτωβρίου 02, 2007
ΠΕΡΙ ΗΓΕΣΙΑΣ - I
Σεπτεμβρίου 25, 2007
ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μέχρι και ένας γιατρός που δήλωνε γνώστης των πραγμάτων ισχυριζόταν τα περί απολύμανσης και κλεισίματος του σχολείου. Και όταν ρωτήσαμε πως το στηρίζει επιστημονικά, μας είπε ότι το άκουσε προ μηνός από την τηλεόραση. Ναι, ο αθεόφοβος. Χρησιμοποίησε την τηλεόραση ως επιστημονικό επιχείρημα.
Πότε θα μάθουμε κάτι για το οποίο έχουν γραφεί τόσα και τόσα;
Επιτέλους, αν καμμιά υπηρεσία δεν εφαρμόζει τα ισχύοντα (από φόβο και μόνο), ας βγει το κράτος να δώσει μια ενιαία εντολή: διακοπή μαθημάτων επί μακρόν, ασβέστωμα και απολύμανση των πάντων, λήψη φαρμάκων προφυλακτικών από τους πάντες.
Ας φροντίσει όμως να εφοδιάσει πρώτα την αγορά με ριφαμπικίνη. Που πιο εύκολα βρίσκεις υπουργό στο τηλέφωνο παρά το φάρμακο αυτό.
Αυτά!
Σεπτεμβρίου 23, 2007
ΕΡΠΗΤΟΪΟΙ: ΕΝΙΟΤΕ ΩΦΕΛΟΥΝ
ΚΟΣΤΟΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Κάποια στιγμή όμως το θέμα πρέπει να λήξει. Ναι, ορισμένα εμβόλια είναι πανάκριβα. Και είναι πιο ακριβά από άλλες χώρες. Μήπως, όμως, μόνο τα εμβόλια είναι πιο ακριβά από άλλλες χώρες; Ένα jean εδώ στοιχίζει όσο στις ΗΠΑ; Ένα i-phone στοιχίζει εδώ όσο στις ΗΠΑ; Μια φωτογραφική μηχανή στοιχίζει εδώ όσο στις ΗΠΑ; Εδώ είναι πολύ πιο ακριβά.
Να πούμε και το αντίθετο. Ένα μπουκαλάκι νερό στοιχίζει εδώ όσο σε μια άλλη χώρα; Ένα σάντουιτς στοχίζει εδώ όσο στη Γερμανία, Μ. Βρεττανία, ΗΠΑ; Ένα ταξί στοιχίζει εδώ όσο στις αναφερόμενες ή και άλλες χώρες; Εδώ στοιχίζουν φθηνότερα.
Και όμως και τα ακριβά τα αγοράζουμε, τα χαιρόμαστε και τα επιδεικνύουμε.
Γιατί στα εμβόλια γίνεται συζήτηση; Αναρωτήθηκε κανείς από τους συζητούντες τι γλυτώνεις με ένα εμβόλιο; Και τι κόστος έχει μια ασθένεια που θα προκληθεί επειδή λυπηθήκαμε το x ποσό του εμβολίου; Κόστος που μπορεί να μην είναι προσωρινό αλλά και μόνιμο; Και δυσβάστακτο;
Μου φαίνεται πως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο σκεπτόμενοι συζητητές (για το συγκεκριμένο θέμα) κάποια στιγμή.
Σεπτεμβρίου 15, 2007
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το 65% είχε λάβει τουλάχιστον 1 αντιβιοτικό τον πρώτο χρόνο της ζωής: 3% στενού φάσματος αντιβιοτικά (penicillin, cloxacillin, cephalexin, cefadroxil, erythromycin), 52% ευρέος φάσματος και 10% τόσο στενού όσο και ευρέος φάσματος.
Γιατί έλαβαν αντιβίωση τα παιδιά; ΜΠΩ 40%, λοίμωξη άνω αναπνευστικού 28%, λοίμωξη κάτω αναπνευστικού 19%, λοιπά 7%.
Από τη συσχέτιση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η λήψη αντιβιοτικών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των 7 χρόνων. Ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος όσο περισσότερες σειρές αντιβίωσης είχε λάβει ένα παιδί.
Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα είχαν παιδιά με λήψη ευρέος φάσματος αντιβιοτικών και ειδικά για λοιμώξεις πέραν αυτών του αναπνευστικού.
Συσχέτιση άσθματος και στενού φάσματος αντιβιοτικών δεν παρατηρήθηκε.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κατά δύναμη, τη χορήγηση αντιβιοτικών ή να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά όσο το δυνατόν στενού φάσματος.
Σεπτεμβρίου 14, 2007
ΚΟΛΙΤΙΔΑ - ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
1. Η διαφορική διάγνωση της σοβαρής κολίτιδας περιλαμβάνει:
- βακτηριακή λοίμωξη (πχ Shigella)
- αμοιβαδίαση
- κολίτιδα από αντιβιοτικά
- φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
2. Η CT μπορεί να διακρίνει πεπαχυσμένες έλικες εντέρου και διαταραχές στο βλεννογόνο.
3. Δεν συνιστάται ο έλεγχος αυτοαντισωμάτων από γενικό παιδίατρο που διερευνά για τυχόν φλεγμονώδη νόσο παιδιά με χρόνια κοιλιακά άλγη. Υπάρχει κίνδυνος δυσερμηνείας των αποτελεσμάτων.
4. Ο ισόβιος κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι 16 φορές μεγαλύτερος από ότι του γενικού πληθυσμού.
Pediatrics Annals, September 2007
Σεπτεμβρίου 12, 2007
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
- Παιδί που αγαπά (και γλύφει) το αλάτι.
Σκεφτείτε μία κατάσταση απώλειας άλατος, πχ. κυστική ίνωση ή σωληναριοπάθεια
- Νήπιο που αποστρέφεται το ψωμί και τα μπισκότα.
Μήπως αυτό σημαίνει κοιλιοκάκη;
- Παιδί που αντιπαθεί τα αναψυκτικά και τα γλυκά.
Μήπως πρέπει να θυμηθείτε την ανεπάρκεια σουκράσης-ισομαλτάσης;
- Παιδί που πίνει ο,τιδήποτε ή ξυπνά τη νύχτα αναζητώντας κάτι να πιεί.
Πιθανόν να έχει άποιο διαβήτη
- Παιδί που αρνείται το γάλα.
Βάλτε στο νου σας τη δυσανοχή στη λακτόζη ή την αλλεργία στο γάλα αγελάδας.
- Παιδί που ξαπλώνει κάτω.
Είναι άρρωστο. Τα άρρωστα παιδιά ενεργούν όπως τα ζωάκια. Ξαπλώνουν κάτω όταν είναι άρρωστα (χωρίς να τους το πει κάποιος) και σηκώνονται και τρέχουν όταν είναι καλά.
- Χωλότητα – αδυναμία κίνησης άκρου.
Πάντα είναι σοβαρό σημείο. Κάταγμα ή οστεομυελίτιδα;
- Παιδιά με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια συνήθως προτιμούν το νερό παρά το γάλα ή τα αναψυκτικά.
- Παιδί που τρώει καλά αλλά δεν αναπτύσσεται.
Πολύ πιθανό το σύνδρομο δυσαπορρόφησης, πχ κυστική ίνωση.
- Παιδί στο οποίο κάθε άσκηση ή κόπωση οδηγεί σε βήχα ή "βραχύπνοια" ("κοντανάσα").
Σχεδόν απόλυτα διαγνωστικό του βρογχικού άσθματος.
"Pediatric Clinical Examination", 2007
Σεπτεμβρίου 11, 2007
ΤΕΤΡΑΔΥΝΑΜΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Το εμβόλιο αυτό δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας.
Σεπτεμβρίου 08, 2007
BΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ
Το θέμα βέβαια είναι πως μπορείς να πείσεις τους γονείς ενός παιδιού εμφανώς πάσχοντος ότι δεν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή.
Και βέβαια υπάρχει και το θέμα του πως μπορείς να πείσεις όλους τους γιατρούς ότι στη βρογχιολίτιδα σπάνια θα πρέπει να χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή.
Σεπτεμβρίου 06, 2007
ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Η επικίνδυνη αυτή σπατάλη θα μπορούσε να βρει μια δικαιολογία (που λογικά δεν θα έπρεπε ούτε εκεί να υπάρχει) σε γιατρούς που εργάζονται μακράν των κέντρων, σε γιατρούς που δεν ανανεώνουν συχνά τις γνώσεις τους, σε γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών. Σήμερα όμως με το διαδίκτυο η γνώση φθάνει παντού.
Ωστόσο, νομίζουμε ότι τη μεγαλύτερη κατάχρηση αντιμικροβιακών την κάνουν εκείνοι που κατ΄ εξοχήν θα έπρεπε να είναι φειδωλοί στη χρήση αυτή. Ακούμε στα διάφορα συνέδρια ομιλίες επί ομιλιών, εισηγήσεις επί εισηγήσεων. Από μεγάλα ονόματα, από τιτλούχους και "τιτλούχους". Και "θαυμάζουμε" την πράξη. Λέμε εντάξει όλα θα πάνε καλά αφού όλοι εφαρμόζουν κανόνες ορθούς.
Όμως! Όμως αν δείτε τι εφαρμόζουν στις κλινικές τους οι περισσότεροι των ομιλούντων περί καταχρήσεων θα μείνετε έκπληκτοι. Τα αντιβιοτικά πάνε κι έρχονται. Και τι αντιβιοτικά! Καινούρια, προωθημένα, πανάκριβα. Είναι η διαγνωστική ανεπάρκεια; Είναι ο φόβος; Είναι η φαρμακευτική εταιρεία από πίσω, την οποία πρέπει να εκμεταλευθούμε για παροχές και συνέδρια; Είναι μάλλον όλα μαζύ. Και είναι απαράδεκτα. Δεν μπορείς να αλλάζεις αντιβιοτικό κάθε ημέρα ξεχνώντας στοιχειώδεις κανόνες αντιμετώπισης και να απαιτείς να σε ακούν οι γιατροί από κάτω, δεν μπορείς να χρησιμοποιείς για αλόγιστα χρονικά διαστήματα αντιμικροβιακά και να απαιτείς να μιλάς στα συνέδρια, δεν μπορείς να μην ελέγχεις ούτε τους υπό την ευθύνη σου γιατρούς και να διατείνεσαι ότι έχεις τη γνώση.
Όταν ο έχων τη γνώση δεν μπορεί να την εφαρμόσει, τότε μάλλον όλα γίνονται για το θεαθήναι.
Σεπτεμβρίου 04, 2007
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ
Είναι δυνατόν, αγαπητέ συνάδελφε, ο προϊστάμενος να υβρίζει χυδαίως τις υφιστάμενες επειδή έμειναν έγκυες;
Είναι δυνατόν ο προϊστάμενος να απειλεί με τα χειρότερα λόγια τους υφιστάμενους επειδή θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας;
Είναι δυνατόν ο διευθυντής να απειλεί τους υπό αυτόν να μη συμμετέχουν στην τάδε ή τη δείνα επιστημονική συγκέντρωση;
Είναι δυνατόν ο διευθυντής να διώχνει από την κλινική παιδί που είχε διακομισθεί από άλλο νοσοκομείο μετά συννενόηση με στέλεχος της κλινικής, και να το διακομίζει σε άλλη κλινική; Ενώ ήδη το παιδί είχε εισαχθεί, είχε ξεντυθεί, ήταν στο κρεβάτι του από ώρα. Λες και ήταν μπαλάκι ο ασθενής. Αλλά βλέπεις στην πλάτη του ξεσπούσαν οι υστερίες και τα πάθη των ανθρώπων. Ύψιστη "ευαισθησία" ατόμου που υποκριτικά πάντα διαλαλούσε τον πόνο (!) που ένοιωθε για τα παιδιά.
Είναι δυνατόν το σύστημα να δέχεται τέτοιες συμπεριφορές και να μην αποβάλλει αυτόματα τέτοια άτομα;
Και είναι δυνατόν τέτοια άτομα να ζητούν περαιτέρω κοινωνικές και ακαδημαϊκές ανελίξεις και το σύστημα να ακούει και να αποδέχεται παθητικά τέτοιες απαιτήσεις;
Μήπως όμως νοσεί όλο το σύστημα και με τον τρόπο αυτόν "αυτοβολεύεται" και "αυτοπροστατεύεται";
Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά αγαπητέ συνάδελφε;
ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
- Υπάρχουν αμυγδαλές;
- Υπάρχουν ψηλαφητοί λεμφαδένες;
- Αναφέρονται πυώδεις συλλογές και λοιμώξεις δέρματος;
- Έγινε BCG και αν ναι ήταν επιτυχές;
- Αναφέρονται αλλεργικά εξανθήματα;
Σεπτεμβρίου 03, 2007
ΜΗΝΙΓΓΙΣΜΟΣ
- οξεία μέση ωτίτιδα
- πνευμονία
- βαριά αμυγδαλίτιδα
- τραχηλική λεμφαδενίτιδα
- οπισθοφαρυγγικό απόστημα
Αυγούστου 30, 2007
ΨΩΡΑ
H ψώρα μπορεί να είναι σπάνιο νόσημα, αλλά όχι ανύπαρκτο. Συνεχίζουμε και βλέπουμε τέτοιους ασθενείς. Συνεπώς ο γιατρός πρέπει να έχει υπόψη του το νόσημα και να το θέτει στη διαφορική του διάγνωση.
- Προσβάλλει όλες τις ηλικίες
- Οφείλεται στο S. scabiei
- Μόνη δεξαμενή του παρασίτου ο άνθρωπος
- Μετάδοση με στενή προσωπική επαφή με τον πάσχοντα
- Κύριο σύμπτωμα ο κνησμός
- Εξάνθημα χαρακτηριστικό (μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου ως προς την κατανομή και την εμφάνιση)
- Κύρια εντόπιση τα μεσοδακτύλια διαστήματα. Επίσης παλάμες και εμπρόσθιο τμήμα κάτω άκρων
- Κατανομή φυγόκεντρη
- Χαρακτηριστική «σήραγγα»
- Επιπλοκές: δευτεροπαθείς επιλοιμώξεις
- «Μετά ψώρα σύνδρομο»: έντονος κνησμός που επιμένει επί πολλές ημέρες μετά την ίαση
- Διαφορική διάγνωση: μολυσματικό κηρίο, ιογενές εξανθηματικό νόσημα, δερματίτιδα εξ επαφής, φαρμακευτικό εξάνθημα, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα
- Θεραπεία: permethrin 5% cream / lindane 1% / crotamiton 1% cream / τοπικά στεροειδή στο «μετά ψώρα σύνδρομο»
- Προφύλαξη περιβάλλοντος: πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες όλων των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων ατόμων σε στενή επαφή / θεραπεία όλων των μελών της οικογένειας συγχρόνως ανεξαρτήτως συμπτωμάτων
Αυγούστου 26, 2007
ΜΕΣΕΝΤΕΡΙΟΣ ΑΔΕΝΙΤΙΔΑ
- Αποτελεί φλεγμονή των μεσεντέριων λεμφαδένων
- Οφείλεται κυρίως σε ιογενή (Echovirus 1, 14 / Coxsackie B1, B5) και λιγότερο σε βακτηριακή (M. tuberculosis, Streptococci) λοίμωξη
- Συνήθως προηγείται κυνάγχη ή γενικότερα κάποια λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού
- Είναι αυτοϊώμενη κατάσταση
- Αποτελεί την πιο κοινή αιτία φλεγμονώδους αδενοπάθειας (συχνότερη και από τη φυματιώδη)
- Μπορεί να μιμηθεί εικόνα οξείας σκωληκοειδίτιδας
- Κλινική συμπτωματολογία: πυρετός, κοιλιακά άλγη, ναυτία-έμετοι, ανορεξία, κόπωση, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, τάση κατά την ψηλάφηση στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλίας, σύσπαση κατά περιόδους του κοιλιακού τοιχώματος
- Επιπλοκές (σπάνιες): εμπύημα ή σχηματισμός αποστήματος, ρήξη λεμφαδένος, περιτονίτιδα
- Το υπερηχογράφημα βοηθά πολύ στη διάγνωση
Προσοχή στα εξής:
- επίμονο κοιλιακό άλγος
- επίμονοι έμετοι
- τοξική εμφάνιση ασθενούς
- μειωμένοι εντερικοί ήχοι
Να θυμάσθε:
- Ο ασθενής με μεσεντέριο λεμφαδενίτιδα δεν μπορεί να εντοπίσει το ακριβές σημείο άλγους (σε αντίθεση με τον ασθενή με οξεία σκωληκοειδίτιδα)
- Μεταξύ δύο επεισοδίων άλγους και κοιλιακής σύσπασης, ο ασθενής αισθάνεται καλά και μπορεί να περπατά με άνεση
Αυγούστου 24, 2007
ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ. ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ;
Έλεγχος 3771 παιδιών που εμβολιάσθηκαν σε ηλικίες 12 έως 23 μηνών έδειξε (ο έλεγχος έγινε 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό) ότι η αντισωματική απάντηση ήταν ίδια σε όλες τις ηλικίες εμβολιασμού: προστατευτικά αντισώματα είχε το 93.8% των παιδιών που εμβολιάσθηκαν σε ηλικία 12-14 μηνών, το 90.8% των παιδιών 15-17 μηνών και το 93.1% των παιιδιών ηλικίας 18-23 μηνών.
Σε 1140 παιδιά που παρακολουθήθηκαν επί 10 χρόνια μετά τον εμβολιασμό, το ποσοστό breakthrough ανεμευλογιάς ήταν ίδιο και στις τρεις ομάδες ηλικιών (δηλ. παιδιών που εμβολιάστηκαν στις αντίστοιχες ηλικίες των 12-14, 15-17 και 18-23 μηνών).
Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και με ευρύτερες μελέτες ίσως μετακινήσουν το όριο εμβολιασμού κατά της ανεμευλογιάς στην ηλικία των 12 μηνών. Έτσι θα μπορούν να προφυλαχθούν τα παιδιά και αυτής της ηλικίας (Pediatr Infect Dis J 2007, 26:572).
Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι μέχρι να επισημοποιηθεί η μετακίνηση της ηλικίας, καλό είναι να κάνουμε το εμβόλιο σε πέραν των 15 μηνών ηλικίες.
Αυγούστου 22, 2007
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ - VII
- Αίτιο το Mycobacterium tuberculosis.
- Συστηματική και σιωπηρά λοίμωξη που εξελίσσεται βραδέως σε νόσο.
- Αν η λοίμωξη δεν εξελιχθεί (λανθάνουσα φυματίωση), δεν είναι μεταδοτική.
- Στα παιδιά η λοίμωξη εξελίσσεται ευκολότερα και ταχύτερα.
- Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες.
- Μετάδοση με τα σταγονίδια (βήχας, πτάρνισμα, ομιλία, κλπ) ατόμου που πάσχει από πνευμονική φυματίωση (ανοικτή φυματίωση).
- Η μετάδοση είναι κυρίως ενδο-οικογενειακή.
- Χρόνος επώασης 2-10 εβδομάδες.
- Τα παιδιά δεν μεταδίδουν γενικώς.
- Η διάγνωση της νόσου γίνεται με βάση την άτυπη συμπτωματολογία αλλά κυρίως με την ανεύρεση θετικής φυματινοαντίδρασης.
- Στην περίπτωση αυτή ελέγχεται το παιδί με ακτινογραφία θώρακα για αποκλεισμό ενεργούς πνευμονικής νόσου.
- Σε αρνητική ακτινογραφία, το παιδί υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.
- Σε θετική ακτινογραφία, υποβάλλεται σε κανονική αντιφυματική αγωγή.
- Σε τυχόν περίπτωση ανοικτής πνευμονικής φυματίωσης η νόσος μεταδίδεται έως ότου απεκκρίνονται τα μυκοβακτηρίδια από τους βρόγχους και συνεπώς οι μαθητές απομακρύνονται του σχολείου.
- Με την έναρξη αντιφυματικής θεραπείας η δυνατότητα μετάδοσης διακόπτεται εντός συντόμου διαστήματος (συνήθως 2 εβδομάδες), οπότε ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.
- Απαιτείται ορθή ενημέρωση του προσωπικού και των γονέων ώστε να γίνει κατανοητή η διαφορά μεταξύ λοίμωξης και νόσου.
- Παιδιά με θετική φυματινοαντίδραση πρέπει να κάνουν ακτινογραφία θώρακα.
- Θετική φυματινοαντίδραση και μόνο, δεν απαιτεί απομάκρυνση από το σχολείο.
- Ενεργός νόσος πρέπει να θεραπεύεται.
- Επιβάλλεται καλός καθαρισμός αντικειμένων που μολύνονται με ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις.
- Οι μαθητές θα πρέπει να διδάσκονται να πλένουν τα χέρια τους καλά, να μην μοιράζονται φαγητά, ή ο,τιδήποτε που μπορεί να μολύνεται με σάλιο, να καλύπτουν με μαντήλι το στόμα τους όταν βήχουν ή να βήχουν στον αγκώνα τους.
- Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι άκρως απαραίτητο.
- Ενεργός προφύλαξη γίνεται με το εμβόλιο BCG, που στη χώρα μας γίνεται από κρατικούς φορείς στην ηλικία των 6-7 χρόνων.
- Καλό είναι να γίνεται φυματινοαντίδραση σε όλα τα παιδιά κατά τακτά διαστήματα και οπωσδήποτε στις ηλικίες 15 μηνών, πριν την είσοδο στο δημοτικό σχολείο και κατά την έξοδο από αυτό.
Αυγούστου 21, 2007
ΠΙΝΔΟΣ
ΒΟΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αυγούστου 20, 2007
ΑΜΟΙΒΕΣ - ΙV
Αναρωτιέμαι γιατί για ενα μυστήριο, υποχρέωση του πιστού και της εκκλησίας, πρέπει να αμοιφθεί (και δη έξτρα) ο ιερέας. Και μάλιστα να αμοιφθεί ανάλογα με τον τίτλο του. Δεν τα βάζω με την εκκλησία. Με τους ανθρώπους τα βάζω. Εμείς κάνουμε την κοινωνία, εμείς την εκκλησία, εμείς όλα. Κι αν χάλασε η κοινωνία και η εκκλησία, από τους ανθρώπους χάλασαν.
Ας έρθουμε τώρα σε μια άλλη κατάσταση. Εισάγεται κάποιος στο νοσοκομείο. Τον εξετάζουν οι γιατροί. Αν τον δουν μόνο ειδικευόμενοι, θα διαμαρτυρηθεί και με το δίκιο του ίσως. Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται. Αν τον δουν οι ειδικοί, δεν μπορεί να πει τίποτε. Θα θέλει όμως να τον δει και ο καθηγητής ή ο διευθυντής. Και πολλές φορές το απαιτεί. Και ενίοτε ο ανώτερος ιεραρχικά ιατρός, τον εξετάζει και εκτός ωραρίου. Τις απογευματινές ώρες. Γιατί η κατάσταση ίσως είναι πιο βαριά ή γιατί ο εφημερεύων ζητά μια δεύτερη γνώμη.
Τι γίνεται σ΄αυτήν την περίπτωση; Θα πρέπει να πληρώσει ο ασθενής ανάλογα με τον τίτλο του γιατρού; Φανταστείτε τι θα γινόταν από κανάλια και εφημερίδες αν συνέβαινε κάτι τέτοιο. μα δεν είναι το ίδιο περίπου με την εκκλησία και τους γάμους; Γιατί για να ιερουργήσει ο επίσκοπος θέλει ειδική αμοιβή και δεν θέλει και ο γιατρός για να εξετάσει; Γιατί φωνάζουμε για τα (υποθετικά) λεφτά των γιατρών και όχι για τα (πραγματικά) λεφτά των κληρικών;
Προς Θεού, δεν υποστηρίζω ότι οι γιατροί πρέπει να αμείβονται εξτρά. Ίσα - ίσα το αντίθετο. Ο ασθενής δικαιούται κάθε δυνατή περίθαλψη και ο γιατρός (οποιουδήποτε τίτλου) υποχρεούται να του την προσφέρει. Εξάλλου η πολιτεία μας (όλων των γιατρών) στην Κλινική μας, το αποδεικνύει.
Απλώς είμαι αντίθετος στην εμπορευματοποίηση ιερών μυστηρίων και στην συμπεριφορά πολλών ιερέων που σε κοιτούν στην τσέπη (για να μη λέμε μόνο για τους γιατρούς αυτό το πράγμα).
Έναν μόνο ιερέα θυμόμαστε που είναι μακράν τέτοιων καταστάσεων. Ένας ταπεινός και σεμνός διάκονος της εκκλησίας που πάντα έρχεται στην Κλινική μας για να τελέσει ευχέλαιο ή αγιασμό, ή ότιδήποτε άλλο και πάντα αρνείται να λάβει κάτι, έστω και ένα κέρασμα.
Αυτά!
Αυγούστου 16, 2007
HPV-ΛΟΙΜΩΞΗ
- Καρκίνος τραχήλου μήτρας: 10% των κακοηθειών σε γυναίκες
- Αναπτυσσόμενες χώρες: το 80% των περιπτώσεων (λόγω έλλειψης προγραμμάτων ανίχνευσης)
- Ογκογόνοι τύποι του ΗPV: σύνολο 15, HPV16 ευθύνεται για το 50% των περιπτώσεων, HPV18 ευθύνεται για το 20% των περιπτώσεων
- Συχνότητα της HPV λοίμωξης: 20% - 40% των σεξουαλικά δραστήριων κοριτσιών ηλικίας 20 χρόνων. Ισόβιος κίνδυνος 75%
- Κίνδυνος για υψηλού βαθμού δυσπλασίες: λοίμωξη με τους τύπους HPV16 ή HPV18 που επιμένει για > 6 μήνες.
- Διάστημα μεταξύ λοίμωξης και κακοήθους εξεργασίας: > 10 χρόνια.
Τα στοιχεία αυτά είναι γενικά και προέρχονται από μελέτες σε πολλές χώρες του πλανήτη.
Η ουσία είναι ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για πρόληψη. Και πρόληψη γίνεται με τον συνδυασμό δύο απλών ενεργειών:
- Εμβολιασμός κατά του HPV
- Έλεγχος με τεστ Παπανικολάου
Υπενθυμίζουμε:
- Το εμβόλιο δεν καταργεί το τεστ Παπανικολάου.
- Το εμβόλιο δεν σημαίνει ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις.
Αυγούστου 15, 2007
Αυγούστου 14, 2007
ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΟΣΙΑ
Η έμμεση ανοσία ή ανοσία αγέλης (herd immunity) είναι η δυνατότητα ενός πληθυσμού να εμποδίζει την εξάπλωση ενός παθογόνου λόγω της ανοσίας υψηλού ποσοστού του πληθυσμού.
Αυτόν τον ορισμό δίνει κάπου ο ΠΟΥ. Απλούστερα, έμμεση ανοσία σημαίνει και προστασία μη εμβολιασμένου πληθυσμού, ακριβώς λόγω μειωμένης κυκλοφορίας του παθογόνου.
Ένα από τα εμβόλια που προκαλούν έμμεση ανοσία σε πολύ ικανοποιητικό ποσοστό είναι το συζευγμένο επταδύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.
ΟΥΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Σε ομάδα 350 παιδιών που χωρίστηκαν σε 2 κατηγορίες (αυτή με καθαρισμό της περιπρωκτικής και της γεννητικής περιοχής με σαπούνι, και αυτή χωρίς ανάλογο καθαρισμό), και με λήψη ούρων κατά το μέσον της ούρησης, μελετήθηκε το ποσοστό επιμόλυνσης της καλλιέργειας στις δύο αυτές ομάδες. Το ποσοστό ήταν 7.8% για την ομάδα που είχε χρησιμοποιηθεί ο καθαρισμός και 23.9% στην ομάδα χωρίς καθαρισμό. Ο καθαρισμός λοιπόν είναι ουσιαστικός σε όλες τις περιπτώσεις.
Pediatrics May, 2007
ΑΜΟΙΒΕΣ - ΙΙΙ
5000 ΕΥΡΩ για ένα χειρουργείο ασθενούς με πολύ περιορισμένο χρόνο ζωής μπροστά του, είναι καλή ή όχι αμοιβή;
Ο γιατρός ήταν του ΕΣΥ και η επέμβαση έγινε σε δημόσιο ίδρυμα.
Δεν μπορεί να αποδειχθεί φυσικά, αλλά συνέβη.
Αυγούστου 12, 2007
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ "ΝΤΡΟΠΗ";
Πότε θα σκύψουμε πάνω από τον άρρωστο και πότε θα καταλάβουμε ότι στη θέση τού άτυχου αυτού παιδιού θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε συγγενής μας; Πότε ο γιατρός θα πάψει να βλέπει τον άρρωστο από το "ύψος" τού τίτλου του; Τίτλο που τις περισσότερες φορές δεν τον κατέκτησε αλλά του τον χάρισαν, για πολλούς και διαφόρους λόγους, που είναι σε όλους μας γνωστοί.
Κανείς δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη;
Κανείς δεν νοιώθει ντροπή γι’ αυτή την κατάσταση;
Που σε τελική ανάλυση προσβάλλει όλους τους γιατρούς. Και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ωράρια μεγαλύτερα των υποχρεωτικών. Αλλά γι’ αυτούς ποιος ενδιαφέρεται; "Χαλνούν την πιάτσα", όπως λένε μερικοί που επέλεξαν την ιατρική μόνο για προσπορισμόν πλούτου.
Και, τέλος, ας σκεφθούμε και αυτό: προσβάλλει και την ίδια τη χώρα μας.
Αυγούστου 11, 2007
ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ KAI BITAMINH D
Αυγούστου 09, 2007
HPV-ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Αυγούστου 08, 2007
ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η τρέχουσα θεραπεία είναι συνδυασμός pyrimethamine και sulfadiazine συν leukovorin για 1 μήνα.
Φαίνεται όμως ότι η μικρή αυτή διάρκεια δεν επαρκεί.
Πολυκεντρική μελέτη παιδιών με συγγενή τοξοπλάσμωση που παρακολουθήθηκαν για 7.5 χρόνια έδειξε ότι ο 1 χρόνος θεραπείας φέρει καλύτερη πρόγνωση για τα παιδιά.
Το σχήμα που ακολουθήθηκε είχε ως εξής : pyrimethamine (1 mg/kg) για 2 μήνες (θεραπεία Νο 1) ή για 6 μήνες (θεραπεία Νο 2). Στη συνέχεια και για το υπόλοιπο μέχρι του έτους διάστημα οι ασθενείς και των δύο ομάδων λάμβαναν την ίδια θεραπεία (100 mg/kg/24ωρο σε 2 δόσεις), καθώς και leukovorin για όλο το διάστημα (12 μήνες).
Εκτίμηση των παιδιών έγινε τα εξής διαστήματα: 1, 3.5, 5, 7.5, 10, 15, 20 χρόνια.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, η πλειονότητα των ασθενών είχε σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων τους, όπως και βελτιωμένη τελική έκβαση όσον αφορά τις νευρολογικές διαταραχές, ,τις αλλοιώσεις από τον αμφιβληστροειδή και την έκπτωση της όρασης.
Κύρια τοξική δράση του θεραπευτικού σχήματος ήταν η ουδετεροπενία (αναστρέψιμη).
Αυγούστου 07, 2007
MANTOUX ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ
Emerg Infect Dis. 2007;13(11):1101-1104.
Αυγούστου 05, 2007
DTaP-IPV
Στη χώρα μας ο συνδυασμός κυκλοφορεί σε δύο σκευάσματα (Repevax, Boostrix-Polio), με ένδειξη για μία αναμνηστική δόση σε ηλικίες πάνω των 12 χρόνων.
Αυγούστου 03, 2007
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
Αυγούστου 02, 2007
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Τι ισχύει σήμερα;
Φαίνεται ότι η πάσχουσα από φυματίωση έγκυος, εφόσον λάβει την κατάλληλη θεραπεία, έχει την ίδια καλή πρόγνωση όπως και μια μη έγκυος πάσχουσα. Φαίνεται, επίσης, πολύ δύσκολο μια πάσχουσα με ασυμπτωματική λοίμωξη από το μυκοβακτηρίδιο να μεταπέσει σε ενεργό φυματίωση λόγω εγκυμοσύνης.
ΠΟΙΗΣΗ - 7
LONELINESS
Ταξιδεύοντας στο πέλαγος της μοναξιάς,
Αγνάντευα το φεγγάρι.
Φωτιά μες’ τη νύχτα.
Να παίζει με τα ήρεμα νερά.
Και ξαφνικά να βυθίζεται,
Στα ίδια αυτά νερά.
Για να κάνει τον κύκλο του.
Νάρθει την άλλη μέρα,
Πιο γεμάτο, πιο κόκκινο.
Προχωρώντας προς την ολοκλήρωση,
Την πανσέληνο.
Και ξανά από την αρχή.
Ο αέναος κύκλος,
Ο κύκλος της ζωής.
Που έρχεται και χάνεται.
Που μας υπόσχεται,
Και μας αρνείται.
Που μας χαρίζει μόνο τις στιγμές.
Και μέσα από τις στιγμές,
Να ξεπηδά η μοναξιά.
Και πάλι.
Και με τα νύχια της
να ξένει την πληγή,
Που χρόνια τώρα,
Καρτερώ να γιάνει.
Αυγούστου 01, 2007
ΤΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΗ ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ
Ιουλίου 31, 2007
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ "ΣΕΒΑΣΜΟΣ"
Ιουλίου 17, 2007
Ιουλίου 16, 2007
ΟΞΕΙΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ
Η κλασική αντιμετώπιση είναι 4-6 εβδομάδες με αντιμικροβιακά παρεντερικώς. Πολλοί είναι οι συγγραφείς που προτιμούν την από του στόματος αγωγή.
Στο PAS 2007 Annual Meeting, που έγινε τελευταία στο Τορόντο, αναφέρθηκε ότι η ταχεία μετάπτωση σε από του στόματος θεραπεία δεν ήταν επιζήμια σε παιδιά έως 17 ετών. Το ποσοστό αποτυχίας ήταν ίδιο και στα παιδιά με po αγωγή και σ΄ αυτά με IV αγωγή (4% έναντι 5%). Δεν παρατηρήθηκε επίσης διαφορά στο ποσοστό χρόνιας οστεομυελίτιδας ούτε στο ποσοστό επανεισαγωγής στο νοσοκομείο.
Ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά για να αρχίσουν να ισχύουν σε ευρεία βάση μάλλον θα χρειαστούν πιο εκτεταμένες μελέτες.
Ιουλίου 14, 2007
Ιουλίου 12, 2007
ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ
Το αν η συχνότητα του πρόωρου τοκετού είναι χαμηλή ή υψηλή νομίζουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σημασία έχει το γεγονός ότι η νόσος είναι προλήψιμη και θεραπεύσιμη και άρα με την κατάλληλη φροντίδα ελαχιστοποιείται η πιθανότητα κακής έκβασης της εγκυμοσύνης.
Ιουλίου 11, 2007
ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ
Υπενθυμίζουμε ότι η σαλμονέλλωση προκαλεί υπερπυρεξία που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες (μερικές φορές έως και 20). Επίσης διφασική πορεία της νόσου με ελεύθερο μεσοδιάστημα 2-4 ημερών. Οι εκδηλώσεις δυνατόν να αφορούν όλα τα συστήματα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα "οξείας κοιλίας" που προκαλεί (σπάνια ευτυχώς), και που οδηγεί πολλές φορές τα παιδιά στον χειρουργό.
Για την αντιμετώπιση δεν απαιτείται χρήση αντιμικροβιακών παρά μόνο σε ηλικίες μικρότερες των 3 μηνών με υπερπυρεξία και διάρροια καθώς και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα αντιδιαρροϊκά δεν χρησιμεύουν.
Για την προφύλαξη απαιτούνται αυστηροί κανόνες προσωπικής υγιεινής, με το πλύσιμο των χεριών να αποτελεί τον χρυσό κανόνα της πρόληψης.
Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι η βασική μετάδοση του παθογόνου γίνεται μέσω των αυγών τα οποία δεν πρέπει να πλένονται (η σαλμονέλλα μπορεί να εισχωρήσει μέσα στο αυγό), και πρέπει να βράζονται καλά πριν τη βρώση τους. Μετά τη διαχείριση αυγών πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια πριν ασχοληθούν με άλλα τρόφιμα.
Ιουλίου 10, 2007
Ιουλίου 08, 2007
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΙΙΙ
Τα 5 «σωστά» που πρέπει να εφαρμόζει ο γιατρός για αποφυγή λαθών κατά τη χορήγηση φαρμάκων είναι:
- Σωστός ασθενής
- Σωστό φάρμακο
- Σωστός χρόνος
- Σωστή δόση
- Σωστή οδός χορήγησης
Ιουλίου 06, 2007
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΙΙ
- Insulin
- Morphine
- Potassium chloride
- Albuterol
- Heparin
- Vancomycin
- Cefazolin
- Acetaminophen
- Warfarin
- Furosemide
Ιουλίου 05, 2007
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
H χρήση των φαρμάκων δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Είναι γνωστό αυτό. Τα 10 φάρμακα που εμπλέκονται συχνότερα σε ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν και νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι:
- Insulin
- Anticoagulants
- Amoxicillin
- Aspirin
- Trimethoprim-sulfamethoxazole
- Hydrocodone/acetaminophen
- Ibuprofen
- Acetaminophen
- Cephalexin
- Penicillin
Ιουλίου 03, 2007
ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Επίσης το ποσοστό ανεπιθυμήτων ενεργειών της θεραπείας μειώνεται με την προσθήκη λακτοφερρίνης και προβιοτικών.
Ιουνίου 29, 2007
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
Πριν την ένεση προετοιμάζεται το παιδί (αναλόγως ηλικίας) κατάλληλα: ομιλία, επεξήγηση, παραμύθι, βαθιές αναπνοές. Κατά τη διάρκεια της ένεσης ένα αστείο του γονιού μπορεί να αποφορτίσει την κατάσταση.
Σε βρέφη κάτω των 6 μηνών χορηγείται σακχαρούχο διάλυμα κατά τη διάρκεια της ένεσης. Η μέθοδος είναι ανέξοδη και βοηθά πολύ.
Η χρήση τοπικών αναισθητικών δεν ενδείκνυται διότι απαιτεί χρόνο και έχει κόστος οικονομικό.
Μετά τον εμβολιασμό, η πίεση στο σημείο της ένεσης βρέθηκε ότι μειώνει αισθητά τον πόνο.
Σε περίπτωση που απαιτούνται 2 εμβόλια συγχρόνως καλύτερα είναι να γίνονται την ίδια στιγμή εφόσον υπάρχει δυνατότητα προσωπικού στο ιατρείο, παρά να ακολουθεί το ένα το άλλο.
Οι εμβολιασμοί γίνονται στον μηρό (προσθιοπλάγια επιφάνεια) μέχρι την ηλικία των 18 μηνών και στον δελτοειδή μετά την ηλικία των 36 μηνών. Στις ηλικίες 18-36 μηνών η επιλογή γίνεται κατά περίπτωση.