Οκτωβρίου 25, 2012

ΑΝΤΙΚΟΚΚΥΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Με δεδομένη την αύξηση των περιστατικών κοκκύτη διεθνώς, αποτελεί ελπιδοφόρα είδηση η απόφαση του ACIP των ΗΠΑ να διευρύνει τον εμβολιασμό των εγκύων με το αντικοκκυτικό εμβόλιο τύπου ενήλικα (Τdap).

Η προηγούμενη ένδειξη ήταν εμβολιασμός των εγκύων μετά την 20η εβδομάδα κύησης (διότι θεωρείτο ότι αυτή ήταν η καλύτερη ηλικία για ανάπτυξη αντισωμάτων και προστασία του νεογνού και μικρού βρέφους). Δεν συνιστούσε επόμενο εμβολιασμό.

Τώρα συστήνει τα εξής: Εμβολιασμός όλων των εγκύων, ανεξάρτητα εβδομάδος, και επανεμβολιασμός με μία δόση σε κάθε επόμενη κύηση, όσο κοντά κι αν είναι αυτή, και άσχετα από το προηγούμενο ιστορικό εμβολιασμού.

CDC / Medscape 24-10-2012


Σημείωση:  Στη χώρα μας το εμβόλιο κυκλοφορεί συνδεδεμένο με IPV. Καλό θα είναι η Επιτροπή Εμβολίων να συζητήσει το θέμα και να γνωστοποιήσει τη δυνατότητα χορήγησης του IPV σε άτομα πάνω από 18 ετών. Πιστεύω πως μπορεί να χορηγηθεί άφοβα. 


2 σχόλια:

Unknown είπε...

eΚύριε Καβαλιώτη καλημέρα!
Διάβασα, όπως πάντα με ενδιαφέρον, τις τελευταίες αναρτήσεις σας στο blogspot loimoxis.

Γιατί λέτε ότι η Εθνική Επιτροπή δεν έχει ξεδιαλύνει τη δυνατότητα χορήγησης εμβολίου TdapIPV σε άτομα άνω των 18 ετών?
Νομίζω ότι τόσο στη σελίδα 4 (Πίνακας 4), όσο και στη σελίδα 6 της εγκυκλίου του Εθνικού Προγράμματος σε ενήλικες (Δεκέμβριος 2011) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αν δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο Tdap τότε αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με εμβόλιο TdapIPV και σε ενήλικες. Νομίζω ότι η παρανόηση από το προηγούμενο Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών του 2008 έχει αρθεί.

Με εκτίμηση,
Γ Τρίμης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Γ. Τρίμην,

Ναι, έχετε δίκιο. Όμως εκεί μιλά για το αν δεν υπάρχει το Tdap χορηγούμε αυτό με την πολιομυελίτιδα. Άρα προτμιμούμε το πρωτο που δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας. Και μιλάμε φυσικά για μία δόση.
Με δεδομένο όμως ότι ήδη στις εγκυμονούσες συστήνεται ανα τοκετό εμβολιασμός με το Τdap και ότι το Τd μάλλον θα αντικατασταθεί σταδιακα με το Tdap, το ερώτημα (που ίσως δεν διατυπώθηκε σωστά) ήταν και είναι αν αυτό με την πολιομυελίτιδα μπορούμε να το χορηγούμε και σε μία δόση ή και σε επανειλημμένες δόσεις. Ίσως η πολιο δεν απαιτεί τόσες δόσεις αλλά αφού αυτό έχουμε τώρα, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και την απάντηση (αν υπάρχει απάντηση).

Επι τη ευκαιρια, απορία μου είναι πως περιελήφθη στο εθνικο προγραμμα εμβολιασμού το εμβολιο κατά του έρπητα ζωστήρα, αφού αυτό δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας.