Οκτωβρίου 08, 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ


Κάποτε οι εταιρείες θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι πληρωμένες και απόλυτα διαφημιστικές ομιλίες για τα προϊόντα τους γίνονται αντιληπτές από τους γιατρούς. Και το αποτέλεσμα τέτοιων ομιλιών μπορεί να είναι αντίθετο από το προσδοκώμενο. 

Η άποψη μου είναι ότι αν υπάρχουν περισσότερα του ενός προϊόντα, ο γιατρός θα επιλέξει το καλύτερο όσες ομιλίες κι αν ακούσει περί του αντιθέτου. Αν υπάρχει ένα μονοπωλιακό προϊόν, τότε δεν έχουν ίσως νόημα οι ομιλίες για το προϊόν αυτό.

Πολλές φορές το αποτέλεσμα τέτοιων ομιλιών είναι να προκαλούν σύγχυση στο ακροατήριο το οποίο έκπληκτο μερικές φορές ακούει πλεονεκτήματα για ένα προϊόν, ενώ πριν λίγες ώρες είχε ακούσει μειονεκτήματα γιαυτό και πλεονεκτήματα για το αντίπαλο προϊόν.

Το αστείο είναι ότι ενίοτε ο ίδιος ομιλητής μιλά το πρωί για ένα προϊόν και το απόγευμα (ή άντε το άλλο πρωί) για το αντίπαλο προϊόν. Αποθέωση. 

Καλά οι εταιρείες δεν έχουν διαφημιστικό τμήμα που να κατευθύνει ορθώς τα δρώμενα; Και επίσης να λέει στους ομιλητές τουλάχιστον να τροποποιήσουν τις διαφάνειες που τους δίνουν; Δεν θέλει ιδιαίτερη  φιλοσοφία το πράγμα.

Οι ομιλητές τώρα, δεν καταλαβαίνουν ότι εκτίθενται άγρια όταν τα βρίσκουν όλα καλά και όταν υμνολογούν ένα προϊόν; Δεν υπάρχει άραγε τίποτε μεμπτό στα προϊόντα που κυκλοφορούν; Τίποτε που να προβληματίζει τον ομιλητή και το ιατρικό κοινό;

Τέλος, θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται και παρ΄ ημίν αυτό που ισχύει διεθνώς και που πλέον επιβάλλεται και από τον ΕΟΦ: οι  ομιλητές πρέπει να έχουν μία διαφάνεια όπου να φαίνεται αν η ομιλία είναι χρηματοδοτούμενη ή αν αυτοί οι ίδιοι χρηματοδοτούνται ποικιλοτρόπως από κάποιες εταιρείες; Όπου θέλουμε αντιγράφουμε τους ξένους - επιλεκτικά μάλλον. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι ομιλητές υπέγραφαν ένα χαρτί που ρωτούσε για τυχόν χρηματοδότηση. Το χαρτί αυτό βέβαια δεν ήταν γνωστό που πήγαινε και ποιος το διάβαζε.

Σχετική εγκύκλιος του ΕΟΦ αναφέρει: "...Οι   συμμετέχοντες στις επιστημονικές εκδηλώσεις ομιλητές, αντί της έγγραφης δήλωσης, υποχρεούνται στην αρχή της ομιλίας τους (στη 2η διαφάνεια μετά τον τίτλο της διάλεξης), να αναφέρονται σε  οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων".  (ΕΟΦ,  αριθ. πρωτ.47558 / 4-07-2012).

Ας μπει επιτέλους μία τάξη και ας αντιληφθούμε όλοι ότι από την αλήθεια κανείς δεν έχασε και ότι οι γιατροί δεν είναι τόσο περιορισμένης αντιλήψεως ώστε να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: