Οκτωβρίου 30, 2012

ΣΥΓΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Ερώτηση 

Μπορεί να συγχορηγηθούν  το μηνιγγιτιδοκοκκικό και το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο; 
  • Αρχικά λέγαμε όχι.
  • Στη συνέχεια θεωρήθηκε ότι μπορούν να συγχορηγηθούν .
  • Σήμερα πιστεύουμε ότι καλύτερα είναι να χορηγούνται χωριστά. Τον ένα μήνα το ένα, τον επόμενο μήνα το άλλο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη γεια σας,

λαμβάνοντας υπόψιν την πρόταση ότι είναι καλύτερο να γίνονται χωριστά το πνευμονιοκοκκικό και το μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο, αναρωτιέμαι ποιο είναι το σωστότερο σχήμα χορήγησης αυτών των εμβολίων.
Για παράδειγμα είναι καλύτερο να συγχορηγείται το πνευμονιοκοκκικό με το πενταπλό ή εξαπλό εμβόλιο τον 2ο μήνα ζωής και το μηνιγγιτιδοκοκκικό τον 3ο μήνα?
Επίσης είναι προτιμότερο να γίνεται το πενταπλό και χωριστά το HBV? Σ΄αυτή την περίπτωση αν προσθέσουμε και το πνευμονιοκοκικκό και το Ροτα θα έχουμε πολλαπλά "τσιμπήματα" (εκτός του Ροτα) ή για να τα αποφύγουμε θα έχουμε καθυστέρηση στην έναρξη κάποιων εμβολίων. Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη πρακτική για τους πρώτους μήνες ζωής, μια και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών επιτρέπει κάποια ευελιξία.
Τέλος θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με εμβολιασμούς που διενεργούνται σε χώρους εκτός ιατρείου-Νοσοκομείου και τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Πέρα από την παρακολούθηση για 15-20 λεπτά και τη διαθεσιμότητα αδρεναλίνης για παρέμβαση, ο κίνδυνος αλλεργίας είναι ο ίδιος για κάθε εμβόλιο ή αφορά κυρίως στα ζώντα εμβόλια?

Σας ευχαριστώ
Στεργίδου Δ.

JOHN KAVALIOTIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
JOHN KAVALIOTIS είπε...

πρωτα pneumo
για πιο αναλυτική απαντηση, δωστε μου ενα μαιλ σας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη ευχαριστώ για την απάντηση,

το mail μου είναι:

dora_stergidou@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Καβαλιωτη,
Για ποιο λογο να μην συγχορηγουνται?
Περισσοτερες παρενεργειες?
Λιγοτερα αντισωματα?
Ισχυει για ολους τους συνδυασμους Prevenar/Synflorix με Neisvac/Meningitec/Menjugate?
Συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις, αλλα αποτελει πρακτικη μου η συγχορηγηση τους και απο ανεπιθυμητες ενεργειες τουλαχιστον μεχρι στιγμης δεν ειχα καποιο προβλημα!

Ν.Φωτιαδης - Παιδιατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
JOHN KAVALIOTIS είπε...

Δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα πολυσακχαριδικά (συζευγμένα) εμβόλια είναι από τα πιο ασφαλή εμβόλια που κυκλοφορούν.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μελέτες που μιλούν για μείωση της αντισωματικής απάντησης, ειδικά στο μηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο, όταν αυτό συγχορηγείται με το πνευμονιοκοκκικό. Πιο συγκεκριμένα αυτό γίνεται όταν τα δύο εμβόλια περιέχουν την ίδια πρωτείνη φορέα, την CRM.
Βέβαια, δεν γνωρίζουμε την κλινική επίπτωση του φαινομένου αυτού. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο χρόνος επώασης μιας διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης είναι πολύ μικρός, κάτι που σημαίνει ότι την τυχόν ώρα ανάγκης απαιτείται παρουσία ισχυρού τίτλου αντισωμάτων.
Σε τελική ανάλυση δεν βλέπω τον λόγο ή την αναγκαιότητα να συγχορηγούνται τα δύο αυτά εμβόλια. Πάντα πρότεινα στα σχήματα εμβολιασμών, να χορηγείται το πνευμονιοκοκκικό τον 2ο μήνα της ζωής μαζί με το 5δύναμο ή 6δύναμο και στον 3ο μήνα το μηνιγγιτιδοκοκκικό. Τι κερδίζετε αν μεταθέσετε το πνευμονιοκοκκικό στον 3ο μήνα;
Εξάλλου τον πρώτο χρόνο της ζωής οφείλει ο παιδίατρος να παρακολουθεί κ’άθε μήνα για την αναπτυξη του, οπότε έχει ευκαιρίες διασποράς των εμβολίων.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Καβαλιωτη,
Ευχαριστω για την απαντηση σας.
Προσωπικα οι λογοι που "μοιραζω" τα εμβολια σε 6δυναμο και Ροταιου στους 2 μηνες και Πνευμονιοκοκκου/Μηνιγγιτιδοκοκκου στους 3 μηνες ειναι καθαρα πρακτικοι! Το Εθνικο Προγραμμα εμβολιασμου μιλαει για 4 εμβολια στο 2ο μηνα ζωης, οποτε μου φαινεται λογικο να τα μοιραζω ανα 2. Το 6δυναμο πρεπει να γινει οπωσδηποτε, και για να προλαβω και του Ροταιου στα στενα χρονικα περιθωρια που εχουμε, ξεκιναω με αυτα τα 2 και αφηνω τα αλλα για τον επομενο μηνα.
Επισης, απεφευγα συγχορηγηση 6δυναμου με Πνευμονιοκοκκου, λογω των πιθανων αυξημενων ανεπιθυμητων ενεργειων (κυριως πυρετο) που αναφερεται στη συγχορηγηση τους!
Ενα ερωτημα (που μαλλον δεν εχει απαντηση) ειναι το εξης: αν κανω μαζι Αντιτετανικο και Πνευμονιοκοκκου και εχω τελικα περισσοτερους πυρετους, με τη "αναγκαια" χορηγηση παρακεταμολης, δεν θα εχω και εκει μειωμενα αντισωματα?
Θα βγω κερδισμενος ή χαμενος?

Ν.Φωτιαδης

JOHN KAVALIOTIS είπε...

k. Φωτιαδη
νομίζω οτι μπορείτε να τα μοιρασετε ανετα.
για πιο συχνο και υψηλο πυρετο με το εξαδυναμο, δεν νομιζω οτι ισχυει ή οτι αποτελει λογο ανησυχιας. η παρακεταμολη βοηθα στην αντιμετωπιση.
τα μειωμενα αντισωματα που λετε λογω παρακεταμολης, αφορουν τη ληψη του φαρμακου πριν τον εμβολιασμο.
παντως αν υπαρχει δυνατοτητα συμμορφωσης του ασθενους καλο είναι να γινονται χωριστα τα δυο πολυσακχαριδικα εμβολια. μην ξεχνατε οτι και απο τη φυση τους τα εμβολια αυτα εχουν μειονεκτικοτητα. ή μαλλον για να ακριβολογουμε αυτα καθαυτα τα πολυσακχαριδικα αντιγονα ειναι μειονεκτικα ως προς την αντισωματικη τους απαντηση. εξαλλου γιαυτο εγινε και η συζευξη.
τελος, πιστευω οτι και το εμβολιο της ηπατιτιδας Β καλο ειναι να γινεται χωριστα. αυτο βολευει αν αρχισει το εμβολιο απο τη γεννηση. υπαρχουν πολλα σχηματα. δεστε τι ακριβως εξυπηρετει καθε παιδακι που βλεπετε στο ιατρειο σας.