Απριλίου 14, 2016

ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ HEALTHREPORT.GR / 13-04-2016


Σε 2,5 μήνες από σήμερα θα ξεκινήσει επισήμως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που θα συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ειδικότερα όπως λένε πηγές του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται σύντομα να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες, είτε για να μεταβούν σε συνέδρια είτε για άλλους εκπαιδευτικούς λόγους.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στο κοινό και να περιλαμβάνουν τόσο το ονοματεπώνυμο του γιατρού και τη φαρμακευτική εταιρεία, όσο και τις σχετικές αμοιβές ή τα κόστη.
Ήδη στον ΕΟΦ οι συσκέψεις είναι συνεχείς προκειμένου να υπάρχει «κοινή γραμμή» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες ούτως ή άλλως με βάση τον δικό τους κώδικα, θα δώσουν στον «αέρα» τα στοιχεία των γιατρών στις 30 Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Όμως η δημοσιοποίηση των στοιχείων έχει προκαλέσει ήδη αναταράξεις σε πολλούς ιατρικούς κύκλους και οι πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι συνεχείς, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται…ασφαλιστικές δικλίδες,  οι οποίες βέβαια θα δυσκολέψουν την πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία των γιατρών.

Από την άλλη πάλι, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο HealthReport.gr πως ο συγκεκριμένος νόμος είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποδείξει στην πράξη πως επιδιώκει την απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά και στις σχέσεις των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μία υπόθεση που παίρνει…μπάλα και τους γιατρούς που πράγματι αξιοποιούν κονδύλια φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν σε συνέδρια εξωτερικού. Άλλωστε η πολιτεία δε χρηματοδοτεί τη δια βίου μάθηση στον ιατρικό κόσμο, κάτι που θεωρείται απαραίτητο στο επάγγελμα του γιατρού.

Οι λίστες των ονομάτων
Πολλοί είναι πάντως αυτοί που… τρέμουν στην ιδέα ότι θα δούνε το όνομά τους σε λίστες διαφάνειας, όπου θα δημοσιοποιούνται όλα τα ποσά που έλαβαν από φαρμακευτικές εταιρείες.
Εξάλλου με ή δίχως τη διευκρινιστική εγκύκλιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στη δημοσιότητα στα δικά τους site όλα τα δεδομένα, αφού καλύπτονται και από το σχετικό νόμο.
Έπεται βέβαια η εγκύκλιος προκειμένου τα ίδια στοιχεία να δημοσιοποιούνται και από τον ΕΟΦ. 

Συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο κατηγορίες δημοσιεύσεων.
1. Η πρώτη θα αφορά στους γιατρούς που παρείχαν κάποια υπηρεσία σε φαρμακευτική εταιρεία, όπως για παράδειγμα ομιλία σε εκδήλωση κ.α.
Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ο σχετικός πίνακας που θα αναφέρει το συνολικό ποσό των εξόδων και της αμοιβής (σε τέσσερα τμήματα), σύμφωνα με τις πληροφορίες του  HealthReport.gr.

Ενδεικτικά ο πίνακας παρακάτω:



2. Στην δεύτερη περίπτωση όπου ο γιατρός συμμετείχε σε κάποιο συνέδριο με έξοδα πληρωμένα από εταιρεία, θα αναγράφονται και πάλι τα προσωπικά του στοιχεία, το συνέδριο στο οποίο παρέστη, η εταιρεία που τον χρηματοδότησε, καθώς και το  κόστος για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή.

Ενδεικτικά στον πίνακα:
  


Πάντως με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εκδώσει άμεσα την εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες της δημοσιοποίησης των στοιχείων των γιατρών με ή χωρίς δικλείδες ασφαλείας.

-------------------


Νομίζω ότι τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Οι παροχές των εταιρειών προς εμάς τους γιατρούς είναι γνωστές από πολλών πολλών ετών. 'Ασχετο αν οι περισσότεροι γιατροί δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Μάλιστα όσον αφορά τα ταξίδια, πολλοί δεν τα θεωρούν παροχές. Μα είναι δυνατόν; Αν σε πηγαίνουν δυο τρια ταξίδια τον χρόνο οικογενειακώς στην αλλοδαπή, κοντινότερα ή μακρύτερα, δεν είναι αυτά λεφτά; Και μπορεί ο γιατρός να επαίρεται ότι δεν χρηματίζεται και ότι είναι καθαρός; Προ ετών είχα γράψει ένα άρθρο για το πόσο η ιατρική γνώση είναι κατευθυνόμενη ή όχι. Και επέσυρα την μήνιν των συναδέλφων. Γιατί άραγε; Τώρα θα δούμε τους "καθαρούς" και τα ποσά που λαμβάνουν. Όλοι έχουμε δεχθεί παροχές. Η ουσία είναι πόσο ανεξάρτητος μπορεί να κρατιέται κανείς παρά τις παροχές.Υπάρχουν τέτοιοι γιατροί. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κατευθύνονται απόλυτα. Οι ομιλίες και ιδιαίτερα τα γραπτά κείμενα φανερώνουν και τους μεν και τους δε. Φυσικά δεν θα μιλήσω και για παροχές σε εξωϊατρικά είδη (κλιματιστικά, στερεοφωνικά, κλπ κλπ). Θα ήταν ανατριχιαστικό έως άκρως υποτιμητικό για μας τους γιατρούς να αναφερθούν αυτά. Και όμως τα παλαιότερα χρόνια υπήρχαν και τέτοια. Όποιος το αρνείται απλά στρουθοκαμηλίζει.

Πριν πολλά πολλά χρόνια, είχα κάνει μια πρόταση σε πολλές εταιρείες: να σταματήσουν όλες οι εταιρείες κάθε είδους παροχή στους γιατρούς. Θα υπήρχε για λίγους μήνες μια αναταραχή, αλλά στη συνέχεια η αγορά θα ομαλοποιείτο. Ο γιατρός θα συνταγογραφούσε μόνο με επιστημονικά κριτήρια. Φυσικά και δεν έγινε αυτό, αν και συμφέρει τις εταιρείες. Διότι μην πιστεύετε ότι οι εταιρείες αρέσκονται στο παιγχνίδι των παροχών. Να ικανοποιούν τις όποιες απαιτήσεις ημών των ιατρών. Απλά αναγκάζονται να προσαρμοστούν. 

Ας ελπίσουμε κάτι να αρχίσει τώρα. Για το συμφέρον όλων μας, ασθενών και ιατρών. Οι εταιρείες θα δουλεύουν πιο σωστά και χωρίς άγχος, οι ασθενείς θα θεραπεύονται με λιγότερες δαπάνες (οι παροχές μετακυλίονται φαντάζομαι στις τιμές των φαρμάκων) και οι γιατροί δεν θα αναλώνονται στη μάχη των διαπραγματεύσεων. Θα χάσουν κάποια έσοδα, αλλά όλοι μπορούμε να ζήσουμε και με λιγότερα λεφτά. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: