Απριλίου 25, 2016

ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ, ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ξεσηκώθηκαν οι γονείς στην Κίνα κατά του κράτους και των εμβολιασμών, μετά το νέο σκάνδαλο που ξέσπασε εκεί.

Διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων (πρέπει να υπερβαίνουν τα 2000000) που ήταν κακοσυντηρημένα ή είχαν λήξει. Αυτά στην Κίνα (Time, New York Times).

Είναι δυνατόν όμως να γίνονται αυτά τα πράγματα με τέτοια φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν τα παιδιά κυρίως; Παντού σκάνδαλα; Με όλα; Παντού πια το χρήμα;

Οι κινεζικές αρχές λένε ότι φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Πως να μην φουντώσει με τόσα που γίνονται;

Ο WHO διαβεβαιώνει ότι το μόνο που μπορεί να πάθει ένα παιδί αν λάβει ληγμένο εμβόλιο είναι να μην προστατευθεί. Μπορεί όμως μετά όλα τα γεγονότα να πεισθούν οι γονείς; Και καταστρέφεται η εμβολιαστική ιδέα μόνο και μόνο για να βγάλουν μερικοί χρήματα (πολλά προφανώς).

Και για να μην πηγαίνουμε μακριά, μήπως και εδώ το ίδιο δεν γίνεται κατά κάποιο τρόπο; Μήπως δεν φταίμε εμείς οι γιατροί για το αντιεμβολιαστικό κλίμα; Μήπως δεν φταίνε οι κατευθυνόμενες ομιλίες και τα κατευθυνόμενα διαφημιστικά κείμενα; Λέω μήπως.

Κυκλοφορούν φήμες (και το γνωρίζουν οι περισσότεροι) για γιατρούς που κάνουν νεράκι και χρεώνουν εμβόλια. Δεν αποδεικνύεται. Να πεις ότι είμαι ομοιοπαθητικός και δεν επιθυμώ να χορηγώ εμβόλια το καταλαβαίνω. Να λες ότι δίνεις εμβόλια, ενεργώντας ψευδώς, είναι πια ασύλληπτο. Προσωπικά δεν μπορώ να το πιστέψω.  Αλλά από τη στιγμή που κυκλοφορούν οι φήμες δεν βάζουν φωτιά στο θέμα των εμβολίων; Και στην Κύπρο που προέκυψε ανάλογο θέμα και ουσιαστικά αποδείχθηκαν σωστές οι φήμες (κατά τους εκεί γιατρούς), τι έγινε; Κουκουλώθηκε το θέμα. Μήπως δουλεύουν τα πειθαρχικά συμβούλια; Αφού όλα γίνονται φιλικά. Φιλικά ψηφίζονται, φιλικά φέρονται.

Μ΄αυτά και μ΄αυτά, μήπως κανείς γνωρίζει τι ποσοστό παιδιάτρων στην Ελλάδα (όχι συνολικά ιατρών, παιδιάτρων επαναλαμβάνω) διολισθαίνει προς την αντιεμβολιαστική πλευρά ή και προς την ομοιοπαθητική;

Ποιος άραγε να φταίει; Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι το αντιεμβολιαστικό "κίνημα" καθοδηγείται μόνο από γονείς και από μη γιατρούς;


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αγαπητέ Γιάννη, πιστεύω ότι δεν ωφελεί σε τίποτε να αναδημοσιεύονται φήμες, έστω και για να θίξουμε τα κακώς κείμενα. Πόσο μάλλον όταν οι φήμες αυτές το μόνο που βοηθούν είναι να ενισχύουν την αμφιβολία των γονιών για τα εμβόλια αλλά κυρίως να τους δίνουν το άλλοθι της καθολικής απαξίωσης των παιδιάτρων που στο σύνολό τους πασχίζουν καθημερινά για τον ορθό εμβολιασμό των παιδιών.
Από την άλλη τι είδους φήμη είναι αυτή την στιγμή που είναι γνωστό σε όλους ότι τα εμβόλια δεν πωλούνται από τους παιδιάτρους αλλά συνταγογραφούνται ΔΩΡΕΑΝ με τον ΕΟΠΥΥ από τους γιατρούς και τα παίρνει ο γονιός από το φαρμακείο. Επομένως πως είναι δυνατόν να εμπορευτούν κάποιοι κάτι που χορηγείται δωρεάν;
Κατά την προσωπική μου άποψη η δημόσια αναδημοσίευση τέτοιων φημών (ψευδών κατά την γνώμη μου αν υφίστανται)τραυματίζει σοβαρά την εικόνα που έχουν οι γονείς για τους παιδιάτρους συνολικά, δεν βοηθάει σε τίποτε και κανένα και δεν θα πρέπει να γράφονται.

Κώστας Νταλούκας
Παιδίατρος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής