Δεκεμβρίου 27, 2016

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ - ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;


Να σημειώσω ορισμένα δεδομένα, μετά συζήτηση που είχα προ ημερών με φίλο συνάδελφο ο οποίος πιστεύει ότι σε όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο εφ΄ όρου ζωής!

- Για να υπάρξει επιτυχής ανοσία αγέλης μετά εμβολιασμό η κάλυψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 80%. Αυτό νομίζω είναι πολύ γνωστό. Τώρα γιατί η έμμεση αυτή ανοσία αναφέρεται κατά κόρον και στο εμβόλιο της γρίπης δεν γνωρίζω. Ίσως οι  ειδήμονες του νοσήματος και του εμβολίου θα έχουν κάποια εξήγηση.
- η κάλυψη παγκοσμίως είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, άρα...
- η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι σαφώς κάτω του 60% ή και του 50%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, χρονιές ή και χώρες διολισθαίνει σε επίπεδα άκρως απογοητευτικά.
- όσον αφορά τη συνεχή χρήση του εμβολίου σε όλο τον πληθυσμό, δεν νομίζω να είναι δεκτή από την πλειονότητα του ιατρικού κόσμου (ίσως δεν στέκει και επιστημονικά). Εδώ ας παραθέσω ένα απόσπασμα από  πρόσφατη μελέτη  σε πολύ έγκυρο περιοδικό (Pediatr Infect Dis J November 28, 2016) : 

RESULTS:
The average coverage rate of 2014-2015 IIV3 among students across the 43 schools was 47.6%. The fully adjusted VE of 2014-2015 IIV3 against laboratory-confirmed influenza was 38% (95% CI: 12% to 57%). Receipt of previous season's (2013-2014) IIV3 significantly modified VE of the 2014-2015 IIV3; children who received both 2013-2014 and 2014-2015 vaccinations had VE of 29% (95% CI: -8% to 53%) while VE for children who received 2014-2015 IIV3 only was 54% (95% CI: 8% to 77%).

Με απλά λόγια: η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης ήταν πολύ μειωμένη σε παιδιά που είχαν λάβει εμβόλιο τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Για τον φίλο λοιπόν θα έλεγα ότι καλό είναι να έχουμε δουλειά, αλλά να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους  μιας πράξης. Πρωτεύει το παιδί κι έπειτα όλα τα άλλα.  

Με την ευκαιρία, για τους παθιασμένους εραστές της γρίπης και του εμβολίου της ισχύει το κοινώς γνωστό: ο έρωτας πάντα είναι τυφλός και ποτέ δεν σ΄ αφήνει να δεις την πραγματικότητα. Δυστυχώς.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιά βιβλιογραφία μιλάει για εφόρου ζωής χορήγηση;Μ.Σουμάκη,ειδικευόμενη

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κ. Σουμάκη,

Διαβάστε πιο προσεκτικά την ανάρτηση.
1. δεν το υποστηρίζω εγώ - το έλεγε ο συνάδελφος με τον οποίον συζητούσα.
2. αν υπάρχει ή όχι τέτοια βιβλιογραφία, μπορούν να μας το πουν οι ειδήμονες περί την γρίπη, αν υπάρχουν τέτοιοι φυσικά.
3. με βάση όμως τις οδηγίες των φορέων και εφαρμόζοντας σ΄ αυτές την απλή λογική θα πει κάποιος: κάθε χρόνο απαιτείται νέο εμβόλιο άρα από τη στιγμή που ένα άτομο μπει στη διαδικασία αυτή τι θα κάνει; Θα του χορηγείται ετησίως ένα εμβόλιο. Μέχρι πότε; θεωρητικά ισοβίως. διότι ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα διακόψει τον εμβολιασμό, αν θα τον ξανασυνεχίσει, πότε θα τον συνεχίσει και με τι κριτήρια όλα αυτά;
4. τα παραπάνω δείχνουν ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται αυστηρά σε πολύ επιλεγμένες ομάδες. για να έχει και επιστημονικό νόημα.
5. η εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού σε όλον τον παιδιατρικό πληθυσμό (και στους ενήλικες φυσικά) έχει να κάνει μόνο με τον προσπορισμό πελατείας από τον γιατρό. η λογική είναι ας κάνω στα παιδιά επί μερικά χρόνια εμβόλιο (οπότε θα έχω ένα έσοδο), και μετά βλέπουμε (ή βλέπουν οι άλλοι) αν θα συνεχίσουμε ή όχι. αυτό όμως δεν είναι επιστημονική λογική και ειδικά για ένα εμβόλιο που έχει αρνητικές κριτικές πολλαπλάσιες από ότι οι θετικές.
6. και στο κάτω κάτω πως ρισκάρεις κάθε χρόνο για ένα εμβόλιο με μικρή αποτελεσματικότητα και αρκετές (ενίοτε σοβαρές) ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα κατά τα άλλα υγιή;
7. ίσως όλα αυτά λυθούν με τις νέες μεθόδους που θα βελτιώσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή με τρόπους που θα αποφεύγεται η γρίπη χωρίς εμβολιασμό.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη,
Ευχαριστώ για την απάντησή σας.Παραμένετε μια φωτεινή εξαίρεση δασκάλου.
Μ.Σ.